Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips Saeco HD 8751/15 - wylewa zbyt dużo wody przed parzeniem i po

BURMAR 06 Aug 2022 10:24 294 5
  • #1
    BURMAR
    Level 23  
    Używam tego ekspresu od wielu lat. Jest zadbany, regularnie czyszczony itd.
    Ostatnio wystąpił problem. Polega on na tym, że po włączeniu ekspresu, przed parzeniem kawy ekspres wylewa 1/4 szklanki wody, później parzy kawę. Po zaparzeniu kiedy automat zaparzający schodzi w dół słychać bulgotanie, znowu wylewa 1/4 szklanki wody i z "palucha" leci trochę wody a z tego owalnego otworu z boku palucha leci para. Tego wszystkiego jest więcej niż kiedyś było. Wymieniłem na nowe uszczelki czerwone 3 sztuki ale bez zmian. Gdzie szukać przyczyny?
    Pozdrawiam
  • #3
    BURMAR
    Level 23  
    Witam,
    przede wszystkim bardzo dziękuję za tak szybką pomoc. Tak szczegółową i z tak daleka.
    Co do pozycji 36 to podczas ostatniej awarii i naprawy właśnie ją wymieniałem.
    Objawy były prawie takie same. Radzono mi wymianę samych uszczelek ale wymieniłem cały element wraz z uszczelkami. Pomogło.
    Pamiętam, że było dużo rozbierania żeby do tego się dostać. W przyszłym tygodniu zabiorę się za to. Mam nadzieję,że Twoje sugestie okażą się słuszne.
    Dam znać jak poszło.
    Jeszce raz bardo dziękuję za pomoc i bardzo przydatne rysunki.
    Pozdrawiam
  • #4
    BURMAR
    Level 23  
    Philips Saeco HD 8751/15 - wylewa zbyt dużo wody przed parzeniem i po

    Philips Saeco HD 8751/15 - wylewa zbyt dużo wody przed parzeniem i po




    Witam,
    minęło trochę czasu ale dziś w końcu zabrałem się za ten mój uszkodzony ekspres.Kupiłem kilka nowych elementów: nr 7 z S6, A z S5 oraz 12 z S3. rozebrałem ekspres, wyczyściłem wszystko (masa pracy w stresie, żeby czegoś nie zepsuć).
    Wymieniłem zakupione części i tragedia. Gorzej niż było. Wtedy wylewało się dużo wody do tacki pod ekspresem a teraz cała woda leci do tacki. Do filiżanki kilka kropel.Załączam dwa zdjęcia aby lepiej wytłumaczyć co się dzieje.
    Fotka 1. Woda podczas parzenia leci wrząca z tego białego "palucha" do tej rurki plastikowej (fotka 2) w automacie parzącym.Ta rurka z automatu podczas parzenie podchodzi do góry, zazębia się z tym paluchem i cała gorąca woda przelatuje przez tą rurkę w automacie i tym połowicznym otworem wypływa po tylnej ścianie do otworu ściekowego na dole wnętrza ekspresu i wpływa w całości do tacki pod ekspresem. W ogóle nie przepływa przez automat do parzenia.
    Nie wiem czy usterka się powiększyła czy coś uszkodziłem podczas rozbiórki i składania.
    Proszę o pomoc szczególnie Kolegę 5555, który już raz mi pomógł.
    Pozdrawiam [img-1]

    Dodano po 10 [godziny] 50 [minuty]:

    Nie dało mi to spokoju i zabrałem się ponownie za ekspres. Rozebrałemwszystko i złożyłem ponownie. Newralgiczne punkty delikatnie nasmarowałem smarem, który też kupiłem w serwisie. Terazniby wszystko kest dobrze, znowu mam pyszną kawę ale kawa ta robi się dłużej. Dwa razy dłużej niż przed remontem. Kawa kidyś leciała do filiżanki " ciurkiem" A terqz raczej kroplami. Czy jest jakaś regulacja ?
  • Helpful post
    #5
    ssss
    Level 37  
    Jezeli woda idzie przez paluch wiec jest OK.Ja zaczolbym od samego zapazacza.
  • #6
    BURMAR
    Level 23  
    niestety. Musiałem zrobić sobie przerwę bo zaczęła mi siadać psychika.
    Ciągle nic. Woda jednak nie dociera do palucha. Wyjąłem do kontroli paluch, tak żeby woda lała się po tylnej ścianie ekspresu ale też nic. Więc woda nie dociera nawet do tego króćca który zazębia się z paluchem. Zawsze po włączeniu ekspres woła o zalanie wodą.
    W automacie zaparzającym nie ma śladów wody. Sama pompa też się dziwnie zachowuje. Nie pompuje tylko "buczy". Pracuje zbyt cicho. Wyjąłem pompę i spróbowałem "na krótko". To znaczy ssanie do szklanki z wodą wyjście do pustej szklanki. Pompowała normalnie głośno i przepompowała wodę.
    Po wybraniu spieniania mleka para leci normalnie. Po wybraniu gorącej wody do herbaty też woda leci normalnie. Po wyłączeniu ekspresu jest symbol płukania sprzętu ale woda nie leci. Kiedy ostatnio (po wymianie tych nowych części) udało mi się zrobić kawę trwało to prawie 5 minut, kawa raczej wykropliła się do filiżanki.
    Nie wiem o co chodzi. Proszę o jakieś sugestie. Najbliższy serwis jest 80 km ode mnie. I trzeba dowieźć sprzęt nie mówiąc o cenie naprawy.

    Dodano po 2 [godziny] 49 [minuty]:

    Przeanalizowałem jeszcze raz wszystkie możliwe przyczyny. Wróciłem do naprawy po raz kolejny i znalazłem przyczynę. Pierwsza sugestia Kolego 5555 była trafna, Uszkodzenie było we wskazanym elemencie i polegało na zapchanym kanale przez osad kamieniowy.
    Mój błąd polegał na tym, że podczas wymiany nowych elementów pomyliłem właśnie go i założyłem stary zamiast nowego (niedzielna praca....)
    Założyłem ten nowy i wszystko działa. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam