Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Toshiba 39L2333D: Brak obrazu, podświetlenie działa, zmiany kolorów i widoczna ikona głośnika

marekgr1 06 Aug 2022 13:41 255 4
    marekgr1
    Level 18  
    Witam.
    TV się włącza (przechodzi ze standby- dioda czerwona na diodę zieloną) , napięcia z zasilacza OK, podświetlenie matrycy świeci. Ekran po włączeniu najpierw się lekko rozjaśnia potem prawa połowa robi się bardziej niebieska. Po ok 2 min. wciskając np. mute na pilocie można na pionowym pasku z tej prawej strony dostrzec ikonę głośnika która się zmienia (raz jest przekreślona raz nie) w zależności od wciśniętego klawisza na pilocie.Czy takie objawy świadczą o uszkodzonej matrycy?
  • Helpful post
    Wojtek M
    Level 38  
    marekgr1 wrote:
    Czy takie objawy świadczą o uszkodzonej matrycy?
    Niestety tak. Pewnie było ostatnio jakieś mycie ekranu? Sprawdzałeś w jakim stanie są fleksy (taśmy) idące do matrycy (szyby).
    marekgr1
    Level 18  
    Rozebrałem całą matrycę aż do LED, przeczyściłem fleksy oraz cały brzeg złącz matrycy, złożyłem to z powrotem przed chwilą i o dziwo TV ruszył, obraz jak żyleta. Zobaczę jak na długo, potestuję trochę i dam znać. A tak na marginesie, to jest totalna chińszczyzna jednorazowego użytku.
    sosarek

Level 43  
    marekgr1 wrote:
    A tak na marginesie, to jest totalna chińszczyzna jednorazowego użytku.

Niestety, takie czasy i takie materiały są stosowane a i wykonanie pozostawia wiele do życzenia. Produkowane jest na potęgę elektrośmieci gdy każdy krzyczy o ekologii. Serwisy nie chcą robić nawet prywatne i ląduje to na elektrozłomie gdzie czasem wystarczy chwila by usunąć usterkę.