Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lodówka Samsung BRB26713EWW EF- brzęczy w skrzynce z bezpiecznikami

Raz23 07 Aug 2022 17:26 714 26
Relpol
    Raz23
    Level 10  
    Dzień dobry,

Mam problem z nową lodówka w nowym mieszkaniu. Zauważyłem, że brzęczy w skrzynce z bezpiecznikami. Zacząłem wyłączać bezpieczniki i doszedłem do tego, że brzęczenie ustaje po wyłączeniu bezpiecznika na którym pracuje tylko obwód do którego jest podłączona tylko lodówka. Brzęczenie nie pojawia się od razu po włączeniu lodówki tylko po około 5-10 min - jest to bardzo ciche brzęczenie, trzeba być maks. 30 cm od skrzynki z bezpiecznikami, żeby w ogóle je słyszeć.

Model lodówki: Samsung BRB26713EWW EF

Co udało mi się ustalić / wyeliminować:

1. Zostały dokręcone styki w bezpiecznikach - dalej brzęczy
    2. Został wymieniony bezpiecznik - dalej brzęczy
    3. Przetestowałem inne urządzenie niż lodówka na tym obwodzie - nic nie brzęczy
    4. Podłączyłem lodówkę do przedłużki listwy, a następnie do tego samego gniazdka - w rozdzielnicy przestało brzęczeć
    5. Podłączyłem lodówkę do innego obwodu, który jest wpięty do innego bezpiecznika - w rozdzielnicy brzęczy
    6. Przykładając ucho zauważyłem, że brzęczenie występuje raczej nie w okolicach bezpiecznika do którego jest podłączony obwód z lodówka, a bardziej w bezpieczniku różnicowo-prądowym.
    7. Zwróciłem też uwagę, że rozdzielnicy nie brzęczało jak podpiąłem lodówkę przy pomocy listwy przedłużającej - listwa nie miała uziemienia - nie testowałem, bo nie posiadam w domu listwy z uziemieniem

Będę wdzięczny za sugestie czym może być spowodowane to brzęczenie i czy jest to coś czym powinienem się przejmować ze względów bezpieczeństwa (coś się może zapalić?). Ze względu na to, że po podłączeniu lodówki do listwy bez uziemienia nie występuję brzęczenie, to może jakiś problem z uziemieniem, które jest w kablu zasilającym do lodówki? Ewentualnie jest to możliwe, że są przenoszone po kablu jakieś drgania i po 5-10 min od włączenia lodówki słychać je w skrzynce z bezpiecznikami?

Pozdrawiam
  • Relpol
  • Helpful post
    gorki73
    Level 39  
    Witam, może Kolega by umieścił w miarę dokładne zdjęcia swojej rozdzielnicy.
    Dokręcenie bezpieczników to nie to samo co dokręcenie przewodów do szyny ukrytej pod bezpiecznikami.

:sm31: Jeśli Kolega nie ma stosownych uprawnień to należy wezwać Elektryka, który powinien zrobić stosowne pomiary obwodów i rozebrać skrzynkę bezpiecznikową. :sm31:

Raz23 wrote:
    Zwróciłem też uwagę, że lodówka nie brzęczała jak ją podpiąłem przy pomocy listwy przedłużającej - listwa nie miała uziemienia

Prosiłbym nie włączać lodówki przez przedłużacz i w żadnym wypadku przez przedłużacz bez tzw. bolca. To jest niebezpieczne :sm31: :shocked!: .
    Raz23
    Level 10  
    @gorki73 dzięki za odpowiedz. Zdjęcie rozdzielnicy:
    Jeśli dobrze kojarzę to elektryk dokręcał wszystkie przewody. Dziwne jest dla mnie, że ten sam problem występuje również na innym obwodzie jak wpiąłem kabel od lodówki i problem występuje tylko z lodówką, żadne inne urządzenie nie powoduje "brzęczenia".
  • Helpful post
    gorki73
    Level 39  
    Teraz widzę. Jak pisałem Ci o dokręcaniu bezpieczników to myślałem, że masz takie wkręcane topikowe, a tutaj widzę, że dokręcałeś zaciski pod przewody w tzw. "S"-ach.

Dodano po 3 [minuty]:
    Raz23 wrote:
    Jeśli dobrze kojarzę to elektryk dokręcał wszystkie przewody.
    Kiedy dokręcał, jak długi czas temu?

PS. Podaj nazwę lub zrób zdjęcie tego stycznika gdzie pisze Status Function.
    Raz23
    Level 10  
    @gorki73 wczoraj dokręcał. Jest to stycznik odpowiedzialny za jakąś funkcjonalność smarthome. Jeśli chodzi o smarthome to mam takie funkcjonalności jak: wyłączenie przyciskiem w korytarzu obwodu z gniazdkami, obwodu z oświetleniem, zamknięcie przyciskiem zaworów wody, aktualny pomiar obciążenia elektrycznego.
  • Relpol
    gorki73
    Level 39  
    Ok, teraz widzę Relay Control ARC. I Dzięki. Czy ten przekaźnik nie wydaje dźwięku tak przypadkiem, no chyba, że jest półprzewodnikowy...poszukam jego opisu.
    klm787
    Level 30  
    Tak sobie czytam, czytam pierwszy post autora, czytałem kilka razy.
    I szczerze nie mogę zatrybić gdzie w końcu brzęczy, bo:
    Raz23 wrote:
    Zauważyłem, że brzęczy w skrzynce z bezpiecznikami.

A następnie:
    Raz23 wrote:
    4. Podłączyłem lodówkę do przedłużki listwy, a następnie do tego samego gniazdka - lodówka przestała brzęczeć
    5. Podłączyłem lodówkę do innego obwodu, który jest wpięty do innego bezpiecznika - lodówka też brzęczy

A odpowiadający na pytanie autora. zasugerował się zapewne tym pierwszym zdaniem:
    Raz23 wrote:
    Zauważyłem, że brzęczy w skrzynce z bezpiecznikami

A jakby coś to całe zapytanie wyglądało tak:
    Raz23 wrote:
    Dzień dobry,

Mam problem z nową lodówka w nowym mieszkaniu. Zauważyłem, że brzęczy w skrzynce z bezpiecznikami. Zacząłem wyłączać bezpieczniki i doszedłem do tego, że brzęczenie ustaje po wyłączeniu bezpiecznika na którym pracuje tylko obwód do którego jest podłączona tylko lodówka. Brzęczenie nie pojawia się od razu po włączeniu lodówki tylko po około 5-10 min - jest to bardzo ciche brzęczenie, trzeba być maks. 30 cm od skrzynki z bezpiecznikami, żeby w ogóle je słyszeć.

Model lodówki: Samsung BRB26713EWW EF

Co udało mi się ustalić / wyeliminować:

1. Zostały dokręcone styki w bezpiecznikach - dalej brzęczy
    2. Został wymieniony bezpiecznik - dalej brzęczy
    3. Przetestowałem inne urządzenie niż lodówka na tym obwodzie - nic nie brzęczy
    4. Podłączyłem lodówkę do przedłużki listwy, a następnie do tego samego gniazdka - lodówka przestała brzęczeć
    5. Podłączyłem lodówkę do innego obwodu, który jest wpięty do innego bezpiecznika - lodówka też brzęczy
    6. Przykładając ucho zauważyłem, że brzęczenie występuje raczej nie w okolicach bezpiecznika do którego jest podłączony obwód z lodówka, a bardziej w bezpieczniku różnicowo-prądowym.
    7. Zwróciłem też uwagę, że lodówka nie brzęczała jak ją podpiąłem przy pomocy listwy przedłużającej - listwa nie miała uziemienia - nie testowałem, bo nie posiadam w domu listwy z uziemieniem

Będę wdzięczny za sugestie czym może być spowodowane to brzęczenie i czy jest to coś czym powinienem się przejmować ze względów bezpieczeństwa (coś się może zapalić?). Ze względu na to, że po podłączeniu lodówki do listwy bez uziemienia nie występuję brzęczenie, to może jakiś problem z uziemieniem, które jest w kablu zasilającym do lodówki? Ewentualnie jest to możliwe, że są przenoszone po kablu jakieś drgania i po 5-10 min od włączenia lodówki słychać je w skrzynce z bezpiecznikami?

Pozdrawiam

Czyli jednak może lodówka wydaje te brzęczące dźwięki :?:

gorki73 wrote:
    Wiesz, brzęczenie każdy różnie interpretuje (wiek, wyrobione ucho etc)

Tak,tak wiem coś o tym. Mam rodziców w podeszłym wieku, i wiem jak słyszą, a raczej nie słyszą.
    gorki73
    Level 39  
    klm787 wrote:
    Czyli jednak może lodówka wydaje te dźwięki

Wiesz, brzęczenie każdy różnie interpretuje (wiek, wyrobione ucho etc), ale w każdym bądź razie są to wysokie tony/częstotliwości, które trudno zlokalizować. Stawiam na ten przekaźnik, tylko nie umiem jak na razie znaleźć opisu.
    Raz23
    Level 10  
    @klm787 Trochę źle napisałem. Lodówka nie brzęczy. Brzęczy w rozdzielnicy, a przyczyna tego brzęczenia jest podłączona lodówka. Edytowałem post.

@gorki73 Jak przykładam ucho to mam wrażenie, że brzęczenie nie pochodzi z Relay Control ARC, a bardziej z bezpiecznika różnico-prądowego. Problem występuje tylko gdy lodówka jest podłączona do prądu.
  • Helpful post
    gorki73
    Level 39  
    Mam pytanie pomocnicze. Czy Elektryk słyszał to brzęczenie?
    PS.
    Jest jeszcze możliwość wymiany RCD i obejścia na chwilę ARC i sprawdzenie czy brzęczy. Oczywiście to ma zrobić Elektryk.
    Raz23
    Level 10  
    @gorki73 Elektryk słyszał brzęczenie, nie za bardzo miał pomysł co to może być. Jak pisałem dokręcił wszystkie przewody w rozdzielnicy, wymienił bezpiecznik do którego jest wpięta lodówka i dalej brzęczy, w rozdzielnicy jak lodówka jest włączona.
    Właściwie, to ARC też delikatnie brzęczy, mogę to przetestować odcinając od niego prąd, bo zasilanie do niego jest podłączone do bezpiecznika, który mogę wyłączyć. Po wyłączeniu lekkie brzęczenie z ARC ustaje, ale nie ustaje to inne brzęczenie w okolicach różnicówki, które jest powiązane z pracującą lodówką.
    Czy warto spróbować jeszcze wymienić różnicówkę? Bo nie za bardzo mam pomysł. Ciekawe jest to, że problem występuje tylko jak lodówka jest włączona. Wpiąłem wtyczkę do lodówki też do innego obwodu (bezpośrednio, nie przez przedłużacz) i też brzęczało. Brzęczenie też nie występuje od razu tylko po 5-10 min pracy lodówki - lodówka ma małe obciążenie bo pewnie średnio około 80W.

Jeśli wymieniać różnicówkę, to musi być tej samej firmy, która jest zamontowana czy może być inna np. Hager?
  • Helpful post
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    A nie jest to przypadkiem lodówka tzw. inwertorowa? Tłumaczyłoby to zanik owego "brzęczenia" przy podłączeniu poprzez listwę (rozumiem że chodzi o taką typową do komputerów), takie listwy dobrej klasy mają filtr LC który tu zapewne wycina harmoniczne od strony lodówki.
    Raz23
    Level 10  
    @ArturAVS W opisie lodówki jest napisane, że posiada "Kompresor Digital Inverter". Więc zakładam, że oznacza to, że jest inwertorowa. Przedłużka przez która dla testu podłączyłem lodówkę, nie była komputerowa - bardzo stara, wyglądająca na najtańsza przedłużkę - nie posiada nawet bolca od uziemiania.
    Jak inverter w lodówce jest powiązany z brzęczeniem w rozdzielnicy?
  • Helpful post
    ArturAVS
    Raz23 wrote:
    Jak inverter w lodówce jest powiązany z brzęczeniem w rozdzielnicy?

Harmoniczne częstotliwości falownika zasilającego silnik sprężarki. Ze względu na to iż konstrukcja RCD wymusza stosowanie swego rodzaju "indukcyjności" (cewka Rogowskiego) to taki nieodfiltrowany przebieg może "cofnąć" się do sieci powodując efekty jak u Ciebie. Czasami wystarczy prosty filtr LC aby to zminimalizować (listwa do której podłączałeś), bawię się ostatnio trochę falownikami PV i mam to samo (nie mam chwili na zaprojektowanie i wyliczenie dedykowanych filtrów). Nie jest to żadna usterka, tylko dziwi mnie fakt iż tak znany i ceniony producent to pominął w układzie chłodziarki.
  • Helpful post
    jack63
    Level 43  
    ArturAVS wrote:
    Nie jest to żadna usterka, tylko dziwi mnie fakt iż tak zanany i ceniony producent to pominął w układzie chłodziarki.

Nie sądzę, iż jest to wina lodówki. Na tej zasadzie zgłoszeń brzęczenia było by mnóstwo. Bardziej skłaniał bym się w stronę wady RCD lub wpływu tego niby smarthome.
    Raz23 wrote:
    Zwróciłem też uwagę, że rozdzielnicy nie brzęczało jak podpiąłem lodówkę przy pomocy listwy przedłużającej - listwa nie miała uziemienia - nie testowałem, bo nie posiadam w domu listwy z uziemieniem

Pomijam fakt używania przedłużacza bez PE do urządzenia I klasy. To karygodne, ale wtedy nic nie brzęczy. Ciekawostka.
    Tak jakby nie było działania niektórych filtrów wymagających PE.
    Na próbę pominął bym, tę skrzyneczkę smarthome (cholira wie co to jest?). Następnie podstawił bym RCD innego producenta.
    Swoją drogą rozdzielnica jest bardzo "oszczędna". Nie widać FRa, więc trzeba szukać jej zasilania i tam ją odłączyć do jakichkolwiek prac. No chyba, że jest to "podrozdzielnica" rozdzielnicy głównej?
  • Helpful post
    ArturAVS
    jack63 wrote:
    Bardziej skłaniał bym się w stronę wady RCD lub wpływu tego niby smarthome

RCD, być może. Smarthome raczej bez szans na wpływ.
    Raz23
    Level 10  
    @jack63 Jeśli dobrze się orientuje, to jest to podrozdzielnica rozdzielnicy głównej, która wraz z licznkiem taurona znajduje się w cześci wspólnej i tam można odciąć zasilanie do tej rozdzielnicy.

Kupiłem RCD Hager. Dzisiaj brat, który jest elektrykiem był wymienić, ale niestety nie udało się, bo okazało się że aktualny RCD ma N po prawej stronie, a ten Hagera ma N po lewej. Będę musiał kupić RCD z N po lewej stronie, ewentualnie dociąć nową szynę. Możecie polecić jakąś RCD, która ma N po lewej stronie? Czy może lepiej kupić szynę i dociąć? Brat też coś wspominał, że zamiast na szynie może połączyć kablem 2.5mm czy jest to ok? Nie znam się, ale miałem watpliwości co do tego skoro aktualnie tam jest szyna.
    gorki73
    Level 39  
    Raz23 wrote:
    Możecie polecić jakąś RCD, która ma N po lewej stronie?

Może to nie Hager, ale osobiście używam w domu prawie cały osprzęt NOARK'a (produkcja Czechy) i od 4lat nie ma z nim problemu (myślę tu głownie o RCD, bo to one są newralgiczną stroną każdej rozdzielnicy zaopatrzoną w te zabezpieczenia). RCD posiada N z lewej strony.
    gorki73
    Level 39  
    Raz23 wrote:
    czy taki Schneider będzie dobry?
    Tak będzie dobry. Ps. Noark'a kupuję w swojej hurtowni elektrycznej, w sklepie może być z tym problem.
    jack63
    Level 43  
    Raz23 wrote:
    Brat też coś wspominał, że zamiast na szynie może połączyć kablem 2.5mm czy jest to ok?

Porównaj sobie przekrój czynny szyny( powinien być napis na izolacji) i przewodu 2,5 mm2 (kwadrat, czyli powierzchnia przekroju a nie średnica). Ten proponowany przekrój jest lekką kpiną. Ciekawe jakim przekrojem dysponują przewody zasilające tę rozdzielnicę, a jakim obwody gniazd?
    Pasowało by zrobić pomiary IPZ obwodów gniazd - L-N i L-PE gdy te styczniki smarthome są załączone.
    Swoją drogą dla mnie to lekki bezsens. Czemu to smarthome ma służyć?
    Jedną z hipotez, która przyszła mi do głowy jest podejrzenie, że RCD jest już "obciążone" prądem upływu jakichś urządzeń i włączenie tzw. inverterowej sprężarki lodówki zbliża ten prąd upływu do granicy zadziałania.
    Podobne, ale bardziej spektakularne problemy mieli ludzie obsługujący pracownie komputerowe zasilone przez RCD. Nie dało się zasilić więcej niż trzy komputery z jednego RCD, bo włączenie czwartego powodowało wyzwolenie RCD.
    Dlatego ciekawą próbą było by podłączenie komputera stacjonarnego w miejsce lodówki i obserwowanie zachowania tego RCD. Zasilacz komputera jest w pewien sposób podobny do invertera sprężarki lodówki i ma z reguły większą moc nominalną.
    No chyba, że w lodówce jest jakaś siejąca zakłóceniami przetwornica LED oświetlenia, ale to już chyba za dalekie gdybanie.
    ArturAVS
    jack63 wrote:
    Podobne, ale bardziej spektakularne problemy mieli ludzie obsługujący pracownie komputerowe zasilone przez RCD. Nie dało się zasilić więcej niż trzy komputery z jednego RCD, bo włączenie czwartego powodowało wyzwolenie RCD.

Ale to wynikało z upływności do PE ze względu na budowę wejściowych filtrów EMI w zasilaczach. Te kilkaset µA dla pojedynczego to nic w porównaniu do kilku-kilkunastu zestawów PC gdzie dodatkowo dochodziły filtry w monitorach czy innych urządzeniach peryferyjnych (drukarki etc.). Często pomagała wymiana RCD z 30mA na 100mA.
    750kV
    Level 32  
    ArturAVS wrote:
    ...Często pomagała wymiana RCD z 30mA na 100mA.
    Oby Autor tematu się tym nie zasugerował i nie wprowadził w czyn.
    Należy zmierzyć prąd upływu w torze PE gniazda zasilającego lodówkę. Jeżeli ów pomiar wykaże wartość o wiele niższą od progu zadziałania RCD, to należy zmierzyć prąd upływu we wszystkich obwodach. Jeżeli pomiar wykaże wartość bliską zadziałaniu RCD, to należy wykonać pomiary rezystancji izolacji. W przypadku prawidłowych wartości - zastosować dla odbiorników jednofazowych aparaty RCD jednofazowe, co powinno być wykonane od początku.
    ArturAVS
    750kV wrote:
    zastosować dla odbiorników jednofazowych aparaty RCD jednofazowe, co powinno być wykonane od początku.

Znasz sytuację; -Panie RCD jest wymagane to wstawimy jedną 3F. To jest błąd merytoryczny, mszczący się później na użytkowniku chcącym parę zł zaoszczędzić. Masz całkowitą rację, obwody wymagające RCD powinny być zabezpieczone oddzielnymi wyłącznikami różnicowo-prądowymi zależnie od sposobu zasilania (3F, 1F) a nie jednym na całość. Ale to już błąd w sztuce o którym mnóstwo napisano nawet na elektroda.pl. Trafiają się też wadliwe RCD, tak miałem jak jeszcze pracowałem i się do nowego budynku firma wprowadziła, losowo wyłączało około 20 szt RCD. Pomiary ok. Po wymianie wszystkich na nowe innego producenta problem ustąpił. Firma instalatorska zajmująca się montażem instalacji wszystkie wymieniła w ramach gwarancji (budynek nowy i instalacja w/g projektu).
    750kV wrote:
    Oby Autor tematu się tym nie zasugerował i nie wprowadził w czyn.

Wpis dotyczył pracowni komputerowej a nie tego konkretnego przypadku, odniosłem się do wypowiedzi @jack63 .
    jack63
    Level 43  
    ArturAVS wrote:
    Ale to wynikało z upływności do PE ze względu na budowę wejściowych filtrów EMI w zasilaczach.

Tu bym się nie do końca zgodził. Sumowanie prądów w RCD jest wektorowe. Wynik ma być mniejszy niż próg zadziałania aby było ok. Odkształcenie przebiegu prądu przez działanie urządzeń impulsowych jest spore. Szczególnie gdy nie mają układów pfc. Pojawia się sporo harmonicznych. Jak pracuje więcej urządzeń następują zdudnienia. Także jak nawet dla 50 Hz suma jest OK, to dla innych f może nie być ok i RDC może wyzwolić lub właśnie brzęczeć.
    A to jak mocno odkształcone bywają przebiegi prądów i jak to odkształcenie może się daleko przenosić, głównie dzięki rezystancji przewodów, niech świadczą odczyty naszych analizatorów zamontowanych na zasilaniu 15kV.
    Obiekt jest spory. Dwustronne zasilanie 15kV. Zamontowane dwa analizatory Schneidera. Sprawdzam, co jakiś czas z ciekawości, w komputerowym system nadzorczym. THD (zawartość harmonicznych) dla napięcia jest 5- 7 %. Dla prądu 25 -28 % dla jednego zasilania i 32 -36 % dla drugiego. Czyli dla prądów sinusa 50 Hz można ....nie zauważyć.

Dodano po 12 [minuty]:

750kV wrote:
    Należy zmierzyć prąd upływu w torze PE gniazda zasilającego lodówkę. Jeżeli ów pomiar wykaże wartość o wiele niższą od progu zadziałania RCD, to należy zmierzyć prąd upływu we wszystkich obwodach. Jeżeli pomiar wykaże wartość bliską zadziałaniu RCD, to należy wykonać pomiary rezystancji izolacji.

Po pierwsze autor tematu podłączał lodówkę do innego obwodu
    Raz23 wrote:
    Podłączyłem lodówkę do innego obwodu, który jest wpięty do innego bezpiecznika - w rozdzielnicy brzęczy

Po drugie ciekawostką jest że:
    Raz23 wrote:
    Podłączyłem lodówkę do przedłużki listwy, a następnie do tego samego gniazdka - w rozdzielnicy przestało brzęczeć

Potem napisał, że
    Raz23 wrote:
    Ze względu na to, że po podłączeniu lodówki do listwy bez uziemienia nie występuję brzęczenie,

Czyli z PE brzęczy, a bez PE nie brzęczy.
    Faktycznie pomiary izolacji mogłyby wykluczyć trywialny błąd wykonania lub eksploatacji instalacji.
    Tym bardziej, że tez mam lodówkę, co prawda inną, "inverter" i nic u mnie nie brzęczy.
    Kwestia ilości i rodzaju (1f czy 3f) RCD to sprawa dyskusyjna. Wylano tu na forum morze znaków bez ewidentnych konkluzji. Królują ...opinie i mody, a nie argumenty.
    Jednak w tak malej rozdzielnicy nie ma szans zmieścić kilka RCD 1f nawet wyrzucając ten, chory wg. mnie smarthome. Zamontowano smarthome, a nie ma FR'a. RCD robi za rozłącznik zasilania, a całkowite zdjęcie napięcia jest pewnie możliwe przez rozłączenie nadprądowego w szafce pomiarowej. Taka jest ostatnio moda w mieszkaniówce. :cry:
    ArturAVS
    @jack63 masz rację, jednak dla tytułowego przypadku są to w zasadzie moce ułamkowe. Analiza dla 15kV w zasadzie niewiele mówi na temat strony wtórnej transformatora (trafostacji), tu już sama indukcyjność trafa 15/0,4kV działa jak filtr.
    jack63 wrote:
    Sumowanie prądów w RCD jest wektorowe

Dla obciążeń 3F.
    jack63
    Level 43  
    ArturAVS wrote:
    Analiza dla 15kV w zasadzie niewiele mówi na temat strony wtórnej transformatora (trafostacji), tu już sama indukcyjność trafa 15/0,4kV działa jak filtr.

Jeżeli już to transformatorów, bo jest ich kilka. W wbrew pozorom transformator jest maszyną odwracalną i przenosi zmiany prądu i napięcia w obie strony. Także stwierdzenie po której stronie jest źródło zakłóceń jest trudne do ogarnięcia.
    Faktem jest, że urządzenia impulsowe królują jako odbiorniki a w sieci coraz trudniej jest znaleźć sinusa.
    ArturAVS wrote:
    jack63 wrote:
    Sumowanie prądów w RCD jest wektorowe

Dla obciążeń 3F.

Dla 1f również, choć tu lepiej mówić o wartościach chwilowych niż analizować harmoniczne przebiegu prądu. Przecież te wektory są wirujące i osobne dla każdej harmonicznej.
    Wracając do tematu. Najbardziej mnie "kręci" informacja autora tematu o tym, że lodówka zasilona przez przedłużacz bez PE nie powoduje tematowego brzęczenia. To wg. mnie jest najważniejszy trop. O ile nie nastąpiła jakaś pomyłka w tym zakresie.
    Swoją drogą pasowało by przed wyrzuceniem na śmietnik tego niebezpiecznego przedłużacza ponowić próby z rożnych obwodów mieszkania. A po zakupie prawidłowego przedłużacza znów próba.