Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 49PUS7170/12 - Trudności z włączeniem, resetowaniem i aktualizacją oprogramowania

marmly 08 Aug 2022 15:28 693 16
    marmly
    Level 9  
    Witam, temat bebniony w innych modelach, ale kazdy to chyba co innego. Przy zmianie na dvbt2 nie wyszukiwalo mi wszystkich kanalow, philips dal aktualizacje, aby ruszylo. Wgralem i bylo ok, nie wiem czy to wiazac ze soba. Od tygodnia problem z wlaczeniem. Czytałem aktualizowałem i nic. Bylo tak ze się poresetował 15 minut i wkoncu wlaczyl i dzialal az do wylaczenie pozniej znowu problem. Ale juz przestal. Od nowości mial jakies akcje ze potrafil sie zresetować, ale teraz juz polegl. Pomysly? Bo u philipsa to soft z 2017 ostatni i nie bardzo garna sie do pomocy

Daje film i zdjecie ostatniego ladowania plikow

https://youtu.be/XjbrJl7QJZA

Philips 49PUS7170/12 - Trudności z włączeniem, resetowaniem i aktualizacją oprogramowania

Dodano po 1 [godziny] 59 [minuty]:

Wgralem jeszcze raz to co mi dali nie działało, zostawiłem. Teraz podchodze do tv wyłączony, wciskam na pilocie właczyl sie i dziala. Strach gasic:)
    marmly
    Level 9  
    i tv chodził bez problemu do 3 w nocy i dzisiaj już znowu ten sam problem
    lisek
    Service technician RTV
    :?: Prawidowá nazwe modelu wpisales ?
    moze ma byc 49PUS7170/12 lub PUK >>> nie PUL !?

To model 49PUS7170/12 na Chassis QV15.1E LA
    Jest SM, trzeba poczytac ,
    :?: moze wejdzie w tryb SDM i odczytaj jaki error

Dotyczy takze modeli
    Spoiler:
    43PUK7100/12, 43PUS7100/12, 43PUS7100/60, 43PUS7150/12,
    48PUS7600/12, 48PUS7600/60,
    49PUK7100/12, 49PUK7150/12, 49PUK7170/12, 49PUS7100/12, 49PUS7100/60,
    49PUS7150/12, 49PUS7150/60, 49PUS7170/12, 49PUS7180/12,
    55PUK7100/12, 55PUK7150/12, 55PUK7170/12, 55PUS7100/12, 55PUS7100/60,
    55PUS7150/12, 55PUS7150/60, 55PUS7170/12, 55PUS7180/12, 55PUS7600/12,
    55PUS7600/60, 55PUS8700/12,
    65PUK7120/12, 65PUS7120/12, 65PUS7120/60, 65PUS7600/12, 65PUS7600/60, 65PUS8700/12.

matryca 4K UHD np. LC490EQE-FHP1 lub jej podobne
    marmly
    Level 9  
    Tak PUS, jak mam to zrobic?

Dodano po 5 [godziny] 15 [minuty]:

da się wejść w SM bez pilota jak mi się resetuje?
    lisek
    Service technician RTV
    W SM zazwyczaj wszystko napisano.. np. jak wejsc w SDM
    marmly
    Level 9  
    tak, wiem jak pod warunkiem że się uruchomi, a na razie jak na złość nie chce tego zrobić, tylko pytanie czy da się zrobić to bez pilota bo tego nie mogę nigdzie znaleźć.

edit: znowu wgrałem aktualizację, którą dał mi philips i tv się włączył...czuje się zagubiony heh kwestia oprogramowania czy zbieg okoliczności?
    Wszedłem w to menu serwisowe, błędów brak, coś podać stamtąd póki działa?
    marmly
    Level 9  
    Troche sie poddalem majac wizje serwisu, wlaczam a on dziala ale po kilku minutach zaczyna sie resetować. Znowu wgrywam aktualnke i zaczyna dzialac i poki co dziala. Zadziwia mnie.
    lisek
    Service technician RTV
    Może "zimne luty", może pojemności
    Ph z nich zawsze słynął.
    marmly
    Level 9  
    Jak wgralem update to od tamtej pory chodzi i dziala az nie wylacze zapewne
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    wgralem update to od tamtej pory chodzi i dziala az nie wylacze zapewne

Może zanika pewne napiecie/napiecia
    marmly
    Level 9  
    Nie wiem, dzisiaj objaw nr 375839594, wlacza sie normalnie, chodzi 5 min i sie krzaczy

Dodano po 12 [minuty]:

I wlasnie znowu wgralem aktualke i wystartow od razu i chodzi, po czym po paru minut czarny ekran a dzwiek slychac. Czy ktos dysponuje nowszym softem niz philips daje na stronie?
    marmly
    Level 9  
    A dzisiaj od rana dziala wlaczanie wylaczanie, tylko, zdarzylo sie ze jak wylaczalem gasl ekran a dzwiek byl. Wczoraj wgralem oprogramowanie ostatnie jakie dal philips. Teraz wlaczylem czarny ekran a po 30min uruchomil sie. Trudno stwierdzić czy to mechaniczne czy programowe problemy
    marmly
    Level 9  
    W sumie piszę to tylko ja ale może w końcu kogoś coś natchnie jakiś pomysł, teraz powiedzieć czy nie włączał wygrałem aktualizacje Uruchom już się i działał dopóki nie włączyłem YouTube na nim go wysadziło
    szymekkmzs
    Level 2  
    Cześć mam podobny problem jak Ty na początku - nie odbiera mi DVB-T2 (przy wyszukaniu ręcznym jest dźwięk i HbbTV).
    Czy mógłbyś podrzucić ten plik akutalizacyjny od Philipsa? ew wskazać gdzie go znaleźć?

Jakaś procedurka jak to aktualizować też by się przydała :)
    z góry dzięki :)
    marmly
    Level 9  
    Sytuacja

Aktualizacja oprogramowania jest przydatna:

gdy wystąpią problemy z telewizorem.
    aby uzyskać najnowsze funkcje.

Ten film może być przydatny:

Jak zaktualizować oprogramowanie telewizora przez USB?

https://youtu.be/DoLPh1PB3tA?t=81

Odpowiedź

Wykonaj poniższe czynności, aby zaktualizować oprogramowanie telewizora:

1. Włóż dysk flash USB do komputera.

Sformatuj dysk flash USB do FAT32 (Kliknij prawym przyciskiem myszy > „Formatuj”)

2. OPROGRAMOWANIE ---> https://app.box.com/v/How-to-enable-HEVC-reception

3. Pobierz plik oprogramowania (plik .zip) na komputer lub laptop.

4. Rozpakuj pobrane pliki oprogramowania w katalogu głównym dysku flash USB.

Ekstrakcja pobranych plików (rozpakowywanie) może się różnić w zależności od laptopa i komputera PC.
    Uwaga: Jedynym plikiem na USB będzie plik „autorun.upg”.

5. Włóż pamięć USB do telewizora, gdy jest włączony. Ekran aktualizacji oprogramowania powinien pojawić się automatycznie. Jeśli nie, wykonaj następujące kroki menu:

Telewizory z systemem Android

Naciśnij przycisk „Ustawienia” na pilocie i wybierz:

[Często używane ustawienia]* > [Wszystkie ustawienia]* > [Aktualizuj oprogramowanie] > [Wyszukaj aktualizacje] > [USB] > [Aktualizacje lokalne] *Tylko w niektórych modelach

Lub

[Preferencje urządzenia] > [Aktualizacja systemu] >
    szymekkmzs
    Level 2  
    Wielkie dzięki - akutalizacja robi robotę, od razu TV zaczął odbierać kanały w DVB-T2!
    Poszło bezproblemowo - po włożeniu pendrive automatycznie odnalazło aktualizację i chyba trzeba było tylko przycisnąć uruchom.

TV na razie działa bez problemów (z 30 min :D) ale z pewnością napiszę czy wystąpiło coś podobnego jak opisujesz wyżej.

Jeszcze raz wielkie dzięki :)
    marmly
    Level 9  
    U mnie zbieg zdarzen bo jak wgrywam poprzednia nadal pada, znajomy mi mowil ze to pewnie zasilacz i kondensatory na nim, ale kazdy mq termin od wrzesnia