Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Saunier Duval Thelia Condens 25A programowanie czasu pracy

vizaul 09 Aug 2022 15:20 570 6
    vizaul
    Level 3  
    Witam,
    Czy jest opcja w tych kotłach aby zdeklarować w jakich godzinach może się załączyć? Mam inne źródła ciepła i pasuje żeby z gazu skorzystać ostatecznie i to w nocy. Jeżeli nie ma takich opcji w menu ,to czy da się to jakoś zrobić poprzez podłączenie zewnętrznego sterownika czasowego? Jeżeli tak to jak i gdzie to połączyć z kotłem?
    Ktoś zaproponował termostat tygodniowy ze stykiem beznapięciowym ,czyli pewnie z przekaźnikiem w środku. Nie wiem gdzie w piecu się taki styk podpina i czy taki termostat może pracować bez czujnika temperatury ,bo przecież nie on ma regulować temp, tylko umożliwiać w określonych godzinach pracę kotła, który już ma swój czujnik i swoje nastawy.

Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych :)
    ls_77
    Level 36  
    Czy do tego kotła masz podłączony jakiś regulator/sterownik pogodowy/pokojowy? Czy ten kocioł jest 2-funkcyjny (grzeje wodę CWU przepływowo) czy 1-funkcyjny z zasobnikiem CWU?

Czy twoje "sterowanie" ma wyłączać tylko tryb CO czy CO i CWU?
    vizaul
    Level 3  
    Piec jest 2 funkcyjny, grzeje wodę w zbiorniku 2000l i jest to do kaloryferów i podłogówki i to jest sterowane poprzez Euroster Uni3 (Euroster nie steruje temperaturami w piecu ), oraz drugi obieg przepływa przez wężownicę w zbiorniku 250l wody użytkowej ( tez wg nastaw temperatur w piecu).
    Na dzień dzisiejszy dotarły już do mnie takie informacje ,że zworka w piecu o nazwie Rt służy to podłączenia styku przekaźnika w dowolnym sterowniku on/off ,ale działa tylko na obieg CO , natomiast żeby sterować obiegiem grzania CWU trzeba zainwestować w jeden z dwóch modeli firmowego sterownika podpinanego pod złącze BUS , wtedy można wymusić czasowe sterowanie piecem na 2 obiegi.
    W najbliższym czasie ma powstać połączenie rurowe pomiędzy zbiornikiem 2000l CO a 250l CWU jako szybkie przekazanie temperatury do wody użytkowej . Jak to zadziała w miarę sprawnie to może się okazać ze grzanie gazowym piecem ograniczę tylko do podgrzewania nocnego zbiornika CO . Zima zweryfikuje wszystko.
    ls_77
    Level 36  
    Skoro ten kocioł grzeje też wodę CWU w zasobniku 250L z wężownicą - to nie jest kocioł 2-funkcyjny! Tylko 1-funkcyjny do współpracy z zasobnikiem! Chyba że jeszcze jest to inaczej połączone. Zrób zdjęcie tabliczki znamionowej kotła to będzie wiadomo na 100%.

Jeśli jest to kocioł 1-funkcyjny z zasobnikiem, czyli jedne "wyjścia z kotła" na CO ma połączone z buforem CO 2000L, z którego woda grzewcza rozchodzi się na CO (kaloryfery i podłogówka), a "drugie wyjścia z kotła" są podłączone do wężownicy w zasobniku/wymienniku CWU 250L, to możesz sterować:
    załączaniem/wyłączaniem trybu CO przez styk na płycie kotła "Rt" - tam jest fabrycznie zworka - jak jest "zwarcie" to tryb CO jest uruchamiany, jak jest "rozwarcie" to tryb CO jest blokowany
    załączaniem/wyłączaniem trybu CWU też można sterować - prawdopodobnie masz podpięty czujnik temperatury zasobnika CWU do kotła, podpięty do kostki elektrycznej z trzema zaciskami - ta kostka realizuje i umożliwia pracę kotła na CWU na dwa sposoby:
    Czyli do sterowania pracą grzania CWU musisz odłączyć fabryczny czujnik i zastosować termostat z kapilarą do montażu w zasobniku zamiast czujnika i dodatkowo jakiś "przekaźnik czasowy" który będzie załączał/rozłączał się o odpowiedniej godzinie. Oczywiście wszystko podłączone beznapięciowo!!!
    vizaul
    Level 3  
    witam
    Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź.
    Zdjęcie tabliczki :
    Do pieca podłączony jest tylko jeden czujnik temp i chyba jest to CO , a info o temp z CWU bierze z rurki powrotnej z wężownicy , lub odwrotnie Żeby w pełni piec przełączyć na sterowanie czasowe to styk czasowego wyłącznika podłączam pod styki Rt oraz wypinam NTC z zacisków Ttank i z pomocą jakiegoś regulatora z opcja czasową podłączam styki przekaźnika pod AQ ? Dobrze to rozumiem ?
    Zamkniecie styków Rt będzie powodowało realizacje grzania wg nastaw CO w piecu , a zwarcie styków AQ włączy piec na grzanie CWU wg nastaw na regulatorze podpiętym pod AQ ? Czy piec nie zwariuje nie mając nic podpiętego pod Ttank ?
    ls_77
    Level 36  
    Kocioł jest jednofunkcyjny.

vizaul wrote:
    Do pieca podłączony jest tylko jeden czujnik temp i chyba jest to CO , a info o temp z CWU bierze z rurki powrotnej z wężownicy , lub odwrotnie

Raczej "odwrotnie". Temp wody do CO bierze z czujnika wewnątrz kotła na wyjściu z głównego wymiennika ciepła i to jest ta temp. wyświetlana na wyświetlaczu kotła. Temp wody w zasobniku/wymienniku CWU bierze z czujnika umieszczonego w tym zasobniku i podłączony jest kablem w tą kostkę o której pisałem wyżej NTC Tank.

vizaul wrote:
    Żeby w pełni piec przełączyć na sterowanie czasowe to styk czasowego wyłącznika podłączam pod styki Rt oraz wypinam NTC z zacisków Ttank i z pomocą jakiegoś regulatora z opcja czasową podłączam styki przekaźnika pod AQ ? Dobrze to rozumiem ?
    Zamkniecie styków Rt będzie powodowało realizacje grzania wg nastaw CO w piecu , a zwarcie styków AQ włączy piec na grzanie CWU wg nastaw na regulatorze podpiętym pod AQ ? Czy piec nie zwariuje nie mając nic podpiętego pod Ttank ?

Dokładnie tak.
    Tylko ten "jakiegoś regulatora z opcja czasową podłączam styki przekaźnika pod AQ" do sterowania CWU musi mieć opcję mierzenia temp wody w zasobniku/wymienniku i reagowania na nastawę. Myślałem żeby szeregowo połączyć styki termostatu zanurzeniowego np. Afriso lub Salus z regulatorem czasowym. Tylko tak jak pisałem wcześniej - wszystkie styki bezpotencjałowe (bez napięcia!).
    vizaul
    Level 3  
    Wstępnie mam pojęcie co i jak. Zacznę z tym walczyć jak będzie już możliwość potraktowania pieca gazowego jako dogrzewający. Bardzo dziękuje za pomoc w sprawie.