Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    pawnol
    Level 10  
    Witam
    Chciałbym sobie zamontować w skuterze obrotomierz analogowy lub cyfrowy ( w przypadku tej drugiej opcji - oparty na wyświetlaczu 7-segmentowym lub LCD). Szukałem na forum ale nie znalazłem nic co by odpowiadało. Silnik dwusuwowy z elektronicznym zapłonem ( max obroty jakie kręci silnik to ok 14 tys.) Dlatego bede wdzieczny za schemacik lub link gdzie znajde to co mnie interesuje :)
    Z góry dzięki :)
    pawnol
    Level 10  
    camell2110 wrote:

Jestes pewien ze wkreca sie na 14tys??

cos koło tego :)
    ten pierwszy link mnie zbytnio nie interesuje bo nie chce analoga na ledach (chodzi mi o zwykły z wskazówką )

Myślałem też nad obrotomierzem który by nie dostawał impulsu z cewki tylko na wale bym umieścił cos w rodzaju czujnika, styku. Ale by to działało potrzebna jest jakaś elektronika. Ma ktoś pomysł jak by to rozwiązać?? Zaletą takiego obrotomierze nad obrotomierzem połączonym z cewką jest większa dokładnośc.
    Ps. głownie interesuje mnie jakiś prosty i tani w budowie i w miare dokładny
    pawnol
    Level 10  
    dzięki - to by mi odpowiadało. Tylko że nie mam dostępu bezpośrednio do wału i czy w takim razie mógłbym magneto pomalować na sektory i z niego brać impulsy ?
    GeXik
    Level 11  
    a będzie dobry do simsona s51, wiadomo dwusów, jeden cylinder

nie chodzi mi o podziałkę, ale o sam stan obrotów, by pokazywał na skali od 0 do max