Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ursus 912 - piszczenie w wlewie oleju, żółw, zmiana biegów, przyczyna i rozwiązanie

Scobany 11 Aug 2022 20:25 351 4
    Scobany
    Level 3  
    Witam proszę o poradę co mogło się stać podczas transportu ciągnikiem Ursus 912 podczas jazdy pod górkę przełączyłem na żółwia ale może ujechałem na tym żółwiu z 100 metrów i wyłączyłem go następnie zredukowałem z 4 biegu na 3 bieg po pokonaniu górki przełączyłem na 4 bieg i tak po około 4 kilometrów jazdy tym ciągnikiem Ursus 912> W miejscu gdzie jest miarka oleju wlew zaczęło piszczeć tak jak by metal ocierał o metal. Po dolaniu oleju około 8 litrów przestało jakiś czas piszczeć /trzeć teraz dalej trze. czy to poszedł wzmacniacz , czy jakieś łożysko w skrzyni. Proszę o poradę i dziękuję za podpowiedzi.
    bearq
    Level 38  
    Kolego niestety nikt Ci nie wywróży z fusów co się stało. Jeśli z skrzyni dochodzi metaliczny dźwięk to nie ma innego rozwiązani jak ją rozebrać. Wtedy się dowiesz co się uszkodziło.
    Scobany
    Level 3  
    Dziękuję za odpowiedź
    rozkręciliśmy już tą skrzynię po rozebraniu tego wzmacniacza jedna z tarczek jest wykrzywiona i podkładka jest nie równa, czy może się przypaliła? a tak w ogóle czy ten żółw jest przydatny w pracy.
    bearq
    Level 38  
    Scobany wrote:
    Dziękuję za odpowiedź
    rozkręciliśmy już tą skrzynię po rozebraniu tego wzmacniacza jedna z tarczek jest wykrzywiona i podkładka jest nie równa, czy może się przypaliła? a tak w ogóle czy ten żółw jest przydatny w pracy.

Żółw jest jak najbardziej przydatny, dzięki niemu zwiększamy moment obrotowy bez redukcji czy zatrzymywania ciągnika ale to rozwiązanie jest dość awaryjne oraz kosztowne w naprawie dlatego w wielu tego typu ciągnikach wzmacniacz nie działa a biorąc pod uwage pogarszającą się jakość części zamiennych remont tego nie napawa optymizmem. Prócz samej budowy jest tu też bardzo ważna mikropompa skrzyni która też żywotnością nie grzeszy...
    Scobany
    Level 3  
    Dziękuję bo niektórzy to podpowiadają żeby zastosować w miejsce żółwia jakiś wałek dlatego że ten żółw jest awaryjny i słabo są jakościowo części. Szkoda że pan jest tak daleko bo my mamy tego Ursusa w Lubuskiem koło Szprotawy i teraz nie możemy znaleść mechanika do wymiany łożysk w skrzyni biegów i złożenia tego żółwia i skręcenia skrzyni pośredniej itp.