Patrząc na zapowiedzi o podwyżkach cen energii elektrycznej, to robią się to mocno uzasadnione takie zabawy.
Wysyłam do systemu rocznie 2000kWh z tego mi zwracają 1600kWh, dzięki bankowi energii oraz odcięciu części domu ilość wysłanej energii powinna spaść do 1400kWh.
Ale głównym uzasadnieniem będą blackouty, i tu wchodzi mój zakupiony falownik ze względu na różnorodne tryby pracy.
Falownik będzie podmieniony zamiast falownika (Invertera) Zewrsolar 2kW/h OnGrid będzie pracował z panelami 2.7 kW/h.
Padło na rozwiązanie wszystko w jednym.
Aktualnie posiadam dwa OnGridy plus wiatrak 200W.
W dalszym czasie te akumulatory AGM będą zamontowane z drugim zestawem plus wiatrak a skasowany zostanie 1 ONGrid trochę to zawiłe ale fajnie się to wkomponuje w moje zapotrzebowanie.
Koszt gotowego banku 5kWh w dofinansowaniu to 35000pln z akumulatorami Li-Ion
Falownik firmy NEXT jest brandowany pod innymi nazwami, ale jak zawsze tłucze to jedna fabryka.
Tu producent falownika https://www.nextpowersolar.com/NM-IV-PLUS-pd43987243.html
Jak widać EASUN i pozostałe raczej są produkowane j/w.
Części zamienne ogólnie dostępne na ALI jako osobne moduły.
Kosztorys:
NM IV 3.6KW cena 2800pln z WI-FI.
Kable 35mm2 dwa metry cena 80pln.
Balanser 5A 2x12VDC cena 200pln.
Bezpiecznik 125A cena 80pln.
Rozłącznik termiczny 125A 90pln.
Akumulatory AGM dwie sztuki 2x100AH 1200pln w planach LiFePo4
Oczywiście nowa bateria sprawdzona i wprowadzona do historii
Dwa liczniki dwukierunkowe z Modbusem. koszt około 200pln.
Jednen do pomiaru ONgrida drugi do zliczania zużycia energii na piętrze w domu.
Przepięciówki i zabezpieczania były założone z poprzednim falownikiem ale to koszt około 500pln.
Licznik energii PZEM-017 miernik prądu stałego interfejs RS485 Modbus 100pln
Założone na wejściu i wyjściu rdzenie ferrytowe.
Wyświetlacz
Cechy falownika:
Tryby pracy SBU, UBS, USB
Tryb wyjścia AC, UPS i APL
Tryby ładowania CSO, SNU, OSO
Wyjście AC
Napięcie wyjścia 220-230-240VAC
Prąd 16A
Szybki czas synchronizacji z siecią 10s, przełączania z U, B,S są niezauważalne dla urządzeń
Wejście PV
Regulacja prądu wejściowego dla 1-27A
Napięcie rozruchu 90VDC
Zakres pracy MTTP 90-450VDC
Efektywność AC/DC 96%
Akumulator
Max obciążenie 3600W
Obsługa:
-kwasiak, AGM, Żel, LiIon, LiFePo, własna
Wejście IN tu podłączamy naszego ONgrida- nie jest wymagane może pracować jako OFFgrid
Wyjście OUT tu podłączamy obciążenia- nie jest wymagane może pracować jako ONgrid
Baterie jak nazwa wskazuje tylko 24V dla falownika 3.6kW a 48V dla falownika 6kW- może pracować bez baterii.
Panele PV optymalny punkt pracy to 360V dla MPTT zakres pracy 90-450 maksymalne napięcie 500V.
Aplikacja na Androida
Pełna konfiguracja OnLine jak i z panela.
Każdy widział filmiki na YT jak podłączono i jak fajnie widać ampery ale nikt nie pofatygował się jak to wygląda na trendach i jak porównać wejście i wyjście falownika i co on robi w danym trybie.
Dokładność wskazań pomiarów około 10W. Na szybko zrobiłem trend dla sprawdzenia czy dobrze wskazuje produkcję i jak wskazuje to sam falownik w aplikacji.
Problemem jest to że falownik wysyła do sieci i zasila dom i ładuje akumulatory więc nie ma sumy produkcji.
Dlatego wstawiłem dwa liczniki energii.
Więc na początek tryb SolarBateryUtylito w skrócie w tym trybie nie wysyłamy do sieci żadnego Wata nie potrzebujemy hamulca zużycia-rezystora lub grzałki.
MTTP tak dobiera punkt pracy aby starczało na wyjście, gdy nie ma słońca pobiera z baterii. Test trwał 24h jak widać na trendach licznika, linia zużycia jest płaska licznik wskazuje 2W
A tak wygląda trend z aplikacji czerwony to PV zielony zużycie domu.
3 wykresy poniżej obrazują ja falownik odcina nas od sieci w tym trybie na wyjściu wystawia napięcie ustawione przez nas w konfiguracji.
Pobór w tym czasie z baterii
Trend z licznika. OD lewej od 21 uruchomiłem tryb SBU inwerter przestał pobierać energię z Utility nie miał zasilania z PV więc zaczął pobierać z akumulatorów po 18 zmieniłem tryb pracy. Rozpoczęło się wykorzystanie całej mocy z PV i wysyłanie do sieci,
Tak pracuje w trybie SBU. Zasilanie z solarów
A to tryb SolarUtilityBatery i tryb zarządzania ładowaniem baterii CSO
Zapis z całego dnia licznik tutaj jest właśnie problem o którym wspominałem to czego nie odbiorę za falownikiem i nie zabierze bateria wysyła do sieci.
A tak widzi to aplikacja tego samego dnia.
Do sieci wysyła 550W plus dodatkowa konsumpcja na dom 200W i ładowanie akumulatora więc nie da się tego zliczyć.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z Inwetera i możliwości trybów pracy uzyskuję około 10% więcej mozy do poprzedniego falownika jest to bardzo dużo.
Jednym minusem jest głośne chłodzenie z dwóch małych wentylatorów, może wydrukuję przystawkę na jeden duży ale całość zamontowana jest w piwnicy i ma całoroczną temperaturę od 13 do 17 stopni.
No i wczoraj nie było energii po burzy więc komfort życia bezcenny.
Sąsiedzi dzwonili czy mam prąd
Później opiszę dokładnie tryby pracy, lądowania jak je przetestuję
Pierwsze pomiary- czy balanser działa oceńcie sami.
Akumulator naładowany za pomocą balansera.
Obciążenie prze noc. 10A daje 230VA przekłada się to na na 190W
Rozładowany akumulator częściowo. Jak widać rozładowały się równo.
Ładowanie akumulatora wybrałem małe 20A przy rezystancji wewnętrznej 10mohm. Daje spadek napięcia 1.26V dla drugiego akumulatora jak wiecie ma to wpływ na ładowanie, dzięki temu że kabelki są 2AVG strata mocy przy tak małym prądzie to 120W.
Gdy zastosuję 30A przy tych kablach OFC spadek napięcia będzie już 1.76V przy 170W wię różnica ładowania będzie jeszcze większa.
Więc ma to wpływ na pojemność skoro rezystancja jest różna po naładowaniu.
Aby zapobiegać degradacji zastosowałem balnaser.
Charakterystyka balansera 2x12VDC

Wysyłam do systemu rocznie 2000kWh z tego mi zwracają 1600kWh, dzięki bankowi energii oraz odcięciu części domu ilość wysłanej energii powinna spaść do 1400kWh.
Ale głównym uzasadnieniem będą blackouty, i tu wchodzi mój zakupiony falownik ze względu na różnorodne tryby pracy.
Falownik będzie podmieniony zamiast falownika (Invertera) Zewrsolar 2kW/h OnGrid będzie pracował z panelami 2.7 kW/h.
Padło na rozwiązanie wszystko w jednym.
Aktualnie posiadam dwa OnGridy plus wiatrak 200W.
W dalszym czasie te akumulatory AGM będą zamontowane z drugim zestawem plus wiatrak a skasowany zostanie 1 ONGrid trochę to zawiłe ale fajnie się to wkomponuje w moje zapotrzebowanie.
Koszt gotowego banku 5kWh w dofinansowaniu to 35000pln z akumulatorami Li-Ion
Falownik firmy NEXT jest brandowany pod innymi nazwami, ale jak zawsze tłucze to jedna fabryka.
Tu producent falownika https://www.nextpowersolar.com/NM-IV-PLUS-pd43987243.html
Jak widać EASUN i pozostałe raczej są produkowane j/w.
Części zamienne ogólnie dostępne na ALI jako osobne moduły.
Kosztorys:
NM IV 3.6KW cena 2800pln z WI-FI.
Kable 35mm2 dwa metry cena 80pln.
Balanser 5A 2x12VDC cena 200pln.
Bezpiecznik 125A cena 80pln.
Rozłącznik termiczny 125A 90pln.
Akumulatory AGM dwie sztuki 2x100AH 1200pln w planach LiFePo4
Oczywiście nowa bateria sprawdzona i wprowadzona do historii

Dwa liczniki dwukierunkowe z Modbusem. koszt około 200pln.
Jednen do pomiaru ONgrida drugi do zliczania zużycia energii na piętrze w domu.
Przepięciówki i zabezpieczania były założone z poprzednim falownikiem ale to koszt około 500pln.
Licznik energii PZEM-017 miernik prądu stałego interfejs RS485 Modbus 100pln
Założone na wejściu i wyjściu rdzenie ferrytowe.
Wyświetlacz

Cechy falownika:
Tryby pracy SBU, UBS, USB
Tryb wyjścia AC, UPS i APL
Tryby ładowania CSO, SNU, OSO
Wyjście AC
Napięcie wyjścia 220-230-240VAC
Prąd 16A
Szybki czas synchronizacji z siecią 10s, przełączania z U, B,S są niezauważalne dla urządzeń
Wejście PV
Regulacja prądu wejściowego dla 1-27A
Napięcie rozruchu 90VDC
Zakres pracy MTTP 90-450VDC
Efektywność AC/DC 96%
Akumulator
Max obciążenie 3600W
Obsługa:
-kwasiak, AGM, Żel, LiIon, LiFePo, własna
Wejście IN tu podłączamy naszego ONgrida- nie jest wymagane może pracować jako OFFgrid
Wyjście OUT tu podłączamy obciążenia- nie jest wymagane może pracować jako ONgrid
Baterie jak nazwa wskazuje tylko 24V dla falownika 3.6kW a 48V dla falownika 6kW- może pracować bez baterii.
Panele PV optymalny punkt pracy to 360V dla MPTT zakres pracy 90-450 maksymalne napięcie 500V.
Aplikacja na Androida
Pełna konfiguracja OnLine jak i z panela.

Każdy widział filmiki na YT jak podłączono i jak fajnie widać ampery ale nikt nie pofatygował się jak to wygląda na trendach i jak porównać wejście i wyjście falownika i co on robi w danym trybie.
Dokładność wskazań pomiarów około 10W. Na szybko zrobiłem trend dla sprawdzenia czy dobrze wskazuje produkcję i jak wskazuje to sam falownik w aplikacji.
Problemem jest to że falownik wysyła do sieci i zasila dom i ładuje akumulatory więc nie ma sumy produkcji.
Dlatego wstawiłem dwa liczniki energii.
Więc na początek tryb SolarBateryUtylito w skrócie w tym trybie nie wysyłamy do sieci żadnego Wata nie potrzebujemy hamulca zużycia-rezystora lub grzałki.
MTTP tak dobiera punkt pracy aby starczało na wyjście, gdy nie ma słońca pobiera z baterii. Test trwał 24h jak widać na trendach licznika, linia zużycia jest płaska licznik wskazuje 2W
A tak wygląda trend z aplikacji czerwony to PV zielony zużycie domu.
3 wykresy poniżej obrazują ja falownik odcina nas od sieci w tym trybie na wyjściu wystawia napięcie ustawione przez nas w konfiguracji.

Pobór w tym czasie z baterii

Trend z licznika. OD lewej od 21 uruchomiłem tryb SBU inwerter przestał pobierać energię z Utility nie miał zasilania z PV więc zaczął pobierać z akumulatorów po 18 zmieniłem tryb pracy. Rozpoczęło się wykorzystanie całej mocy z PV i wysyłanie do sieci,

Tak pracuje w trybie SBU. Zasilanie z solarów
A to tryb SolarUtilityBatery i tryb zarządzania ładowaniem baterii CSO
Zapis z całego dnia licznik tutaj jest właśnie problem o którym wspominałem to czego nie odbiorę za falownikiem i nie zabierze bateria wysyła do sieci.

A tak widzi to aplikacja tego samego dnia.

Do sieci wysyła 550W plus dodatkowa konsumpcja na dom 200W i ładowanie akumulatora więc nie da się tego zliczyć.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z Inwetera i możliwości trybów pracy uzyskuję około 10% więcej mozy do poprzedniego falownika jest to bardzo dużo.
Jednym minusem jest głośne chłodzenie z dwóch małych wentylatorów, może wydrukuję przystawkę na jeden duży ale całość zamontowana jest w piwnicy i ma całoroczną temperaturę od 13 do 17 stopni.
No i wczoraj nie było energii po burzy więc komfort życia bezcenny.
Sąsiedzi dzwonili czy mam prąd

Później opiszę dokładnie tryby pracy, lądowania jak je przetestuję
Pierwsze pomiary- czy balanser działa oceńcie sami.
Akumulator naładowany za pomocą balansera.

Obciążenie prze noc. 10A daje 230VA przekłada się to na na 190W

Rozładowany akumulator częściowo. Jak widać rozładowały się równo.

Ładowanie akumulatora wybrałem małe 20A przy rezystancji wewnętrznej 10mohm. Daje spadek napięcia 1.26V dla drugiego akumulatora jak wiecie ma to wpływ na ładowanie, dzięki temu że kabelki są 2AVG strata mocy przy tak małym prądzie to 120W.
Gdy zastosuję 30A przy tych kablach OFC spadek napięcia będzie już 1.76V przy 170W wię różnica ładowania będzie jeszcze większa.
Więc ma to wpływ na pojemność skoro rezystancja jest różna po naładowaniu.
Aby zapobiegać degradacji zastosowałem balnaser.

Charakterystyka balansera 2x12VDC

Cool? Ranking DIY