Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Triax TMM 9x12 - brak sygnału, konwertery Inverto Quattro, ustawienie DiseqC

quell 12 Aug 2022 16:13 519 7
    quell
    Level 17  
    Witam,
    Na 1m czaszy mam zez regulowany Triax a na nim dwa konwertery Inverto Quattro LNB. Jeden na Hotbird 13, drugi na Astre 23.5. Z obu jest sygnał.
    Teraz chciałbym rozprowadzić sygnał do kilku dekoderów.
    Dekoder na Enigma2 Gigablue. Ustawiony DiseqC ale nie znajduje satelit.
    Czy ten multiswitch Triax TMM 9x12 musi mieć zasilanie?
    tomaszlonski
    Level 31  
    Nie, dopiero modele od 9x16 maja gniazdo Jack do zasilania zewnętrznego.
    Powinien bez problemu działać na zasilaniu z tunerów.

Tak zapytam, dlaczego podłączyłeś konwertery pod WYJŚCIE zamiast do WEJŚCIA ? :P
    quell
    Level 17  
    Super.... chyba mi za bardzo słońce przygrzało :D
    Dzięki.

--------------

Poprawiłem i wszystkie przewody z konwerterów są do odpowiednich wejść.
    Żaden dekoder (Gidablue 4K oraz Octagon SF8008) nie znajdują sygnału ze switcha. W konfiguracji tunera mam auto diseqc. Czy może switch, króry na etykiecie ma DiseqC 2.0 był niekompatybilny z dekoderami?
    quell
    Level 17  
    Nastepne podejście do tematu. Zrobiłem testową instalacje "na biurku", nowe krótkie kable i końcówki. Zaznaczone kolororami (brak możliwości pomyłki). Sygnał z satelity prawie max na mierniku. Ale nie działa, kombinowałem z ustawieniem diseqc na dekoderze i zero synału.
    Dla testu podpiołem też inny switch Fracarro ale efekt ten sam.
    Czy gdzieś popełniam błąd w konfiguracji?
    tomaszlonski
    Level 31  
    Jak podłączysz JEDEN konwerter do wejścia pierwszego to działa normalnie na ustawieniach głowicy SINGLE dla Hot Birda albo jako pierwszy przy ustawieniu Diseqc A/B.
    Standard diseqc 2.0 nie jest ci potrzeby do działania, wstecznie obsługuje wszystkie w dół.

Diodki po podpięciu konwertera i przynajmniej jednego tunera w ustawieniu SUNGLE na pierwszego satelitę się świecą wszystkie ?
    zielon_1215
    Level 20  
    quell wrote:
    Czy gdzieś popełniam błąd w konfiguracji

Tak

popraw Tryb DiseqC z A/B/C/D na A/B - obsługujesz 2 pozycje satelitarne a nie 4
    port A - Hotbird, jeśli na wejścia SAT A połączyłeś kable od Hotbird
    port B - Astra
    wyślij DiseqC tylko podczas zmiany satelity przestaw na zielono
    tomaszlonski
    Level 31  
    To nie ma znaczenia jak obsługuje , czy ustawi 4 czy 16 diseqc zawsze prawidłowo obsługiwane A/B.

Jak jesteś pewien Hot Birda podepnij go zamiast drugiej sateity i sprawdź czy działa diseqc z Hot Birdem na B.
    quell
    Level 17  
    Kolejne podejście do problemu.
    Żeby uprościć testy, to podpinam tylko jedną satelitę (13.0 Hotbird lub 23.5 Astra) Za każdym razem sygnał na zwykłym LNB jest prawie max. Jak tylko zamienie na quattro, diseqc w dekoderze nie łapie sygnału.
    Sygnał jest dobry, sprawdzony miernikiem. Testy na świerzo zarobionych i sprawdzonych kabelkach. Podpiąłem 18V zasilanie, co ktoś z zagranicznego forum mi sugerował. Efekt taki sam. Testowałem wszystkie sugerowane ustawienia diseqc.
    Na razie mam dwie czasze na ścianie żeby oglądać ligę angielską z czeskiej tv ale to rozwiązanie na krótko.
    Czy ktoś podłączał taki switch i ma jakieś uwagi?