Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Problemy z drukarką Ender 5 Pro

November52 13 Aug 2022 00:13 588 6
    November52
    Level 9  
    Witam
    Stawiam pierwsze kroki w druku 3D. Mam plan używać drukarki do wykonywania elementów do modeli redukcyjnych. Z pierwszym detalem było wszystko OK.
    Problemy z drukarką Ender 5 Pro
    Problemy zaczęły się z próbą wydrukowania podwozia do modelu samolotu.
    Na poziomie Z 30 do 50 mm extruder przestawał podawać filament. Wygląda to tak jakby zatkała się dysza. Wykonałem 3 próby, wszystkie z takim samym efektem.
    Parametry druku: filament PLA, temp. dyszy 200 °C, temp stołu 60°C, reszta ustawień rekomendowanych przez CURA.
    Ten sam obiekt drukowany poziomo wyszedł OK, ale paskudny bo musiałem dodać podpory.
    Wygląda na jakieś problemy z temperaturą.
    Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi w tym temacie.
    Krzysiek
    landy13
    Level 31  
    Na początek uściślij:

1
    November52 wrote:
    Na poziomie Z 30 do 50 mm extruder przestawał podawać filament.
    Zawsze na tej samej warstwie czy różnie? Całkiem przestał, podaje za mało czy z przerwami?

2
    November52 wrote:
    Wygląda to tak jakby zatkała się dysza.
    Może faktycznie się zatkała. Wymieniłeś?

3
    November52 wrote:
    Wykonałem 3 próby...
    Na czym polegały? Druk z tego samego pliku, tego samego modelu czy jeszcze inaczej?

4
    November52 wrote:
    ...reszta ustawień rekomendowanych przez CURA.
    Nie wszyscy używają Cury (np. ja), więc nic mi to nie mówi. Podaj ustawienia retrakcji.

5
    November52 wrote:
    Wygląda na jakieś problemy z temperaturą.
    Skąd taki wniosek? Widać jakieś wahania na wyświetlaczu?

6
    Nie dawaj zdjęć monitora, tylko obiektu. Rzeczywistego. Ostre, w dobrym świetle.

To tyle w kwestii szukania pomocy na forum.

A najprawdopodobniejszą przyczyną jest tzw. szparka. Typowa przypadłość Endera. Poczytaj tutaj. Punkt 6 a zwłaszcza 7.
    November52
    Level 9  
    Dzięki za odzew.
    #1 – raz 45mm za drugim razem 49 mm i zawsze przestawał nagle.
    Zaczynał stukać extruder i było po wszystkim.
    #2 – Dysza się nie zatykała, bo po usunięciu filamentu wprowadzałem nowy i wszystko było OK a usunięty odcinek filamentu był cały pognieciony przez rolki extrudera.
    Fot.1
    #3 – Za każdym razem drukowany był tan sam model z tago samego pliku.
    Fot. 2
    #4 – I tu jest chyba pies pogrzebany. Ponieważ wchodzę dopiero w ten temat użyłem ustawień rekomendowanych, gdzie polecenie „enable retraction” wymagało tylko zaznaczyć „ptaszkiem”. A retrakcja „jakaś” była, bo widać było że retraktor odbija, ale za mało. Gdy dysza była nisko nad stołem, temperatura dyszy była wystarczająca, ale przy większej odległości dysza „zamarzała”.
    Tak wygląda model drukowany na leżąco.
    Fot.3
    Ale po wejściu do menu „preferences” zmieniłem ustawienia retrakcji i wtedy w menu print settings pojawiło się okienko retraction distans ( jakieś czary, dlaczego tego okienka wcześniej nie było ), ustawiłem ten parametr na 5mm i oto efekt.
    Fot.4
    Model jest podobny do założonego, chodziło o wydrukowanie pionowego pręta o średnicy 7mm
    I teraz wyszło.
    I jeszcze parę uwag.
    1/ Część stożkowa na pokazanym na fot4 nie jest idealnie okrągła, wygląda ja wielokąt.
    2/ Przy zamykaniu otworów w części stożkowej, dysza chyba zawadza o model bo widać jak ugina się stół. Chyba jakiś problem z " hope Z"
    3/ Podczas nakładaniu małych porcji filamentu materiał wielokrotnie przechodzi przez rolki exrtrudera co powoduje jego odkształcanie. W efekcie nie mieści się w otworze dźwigni extrudera i widać jak się odchyla.
    4/ Widać "szew" w którym drukarka zmienia warstwę.
    I tak na koniec.
    Jaki geniusz wymyślił żeby płaszczyznę poziomować na 4 podporach. Dlaczego fortepian na 3 nogi ?. A stołek na 3 nogach nigdy nie będzie się kiwał.
    Pozdrawiam Krzy$
    landy13
    Level 31  
    November52 wrote:
    ...po usunięciu filamentu wprowadzałem nowy i wszystko było OK...
    Czy po usunięciu na końcu było wielkie zgrubienie?

November52 wrote:
    A retrakcja „jakaś” była, bo widać było że retraktor odbija, ale za mało.
    To działa odwrotnie. Hotend czopuje się gdy retrakcja jest za duża. Aby wykluczyć ten trop zmniejsz znacznie retrakcję albo nawet całkiem wyłącz.

November52 wrote:
    Gdy dysza była nisko nad stołem, temperatura dyszy była wystarczająca, ale przy większej odległości dysza „zamarzała”.
    Ponawiam pytanie. Skąd to wiesz? Widać na wyświetlaczu? Bo wydruki na to nie wskazują.

November52 wrote:
    Część stożkowa na pokazanym na fot4 nie jest idealnie okrągła, wygląda ja wielokąt.
    To zbyt "oszczędne" opcje eksportu z CADa do STLa. Taki plik, nic nie poradzisz. To prosty model, narysuj samemu.

November52 wrote:
    Przy zamykaniu otworów w części stożkowej, dysza chyba zawadza o model bo widać jak ugina się stół. Chyba jakiś problem z " hope Z"
    Taki model (jak zresztą większość) drukuje się bez Z-hop. Kalibrowałeś ekstruder? Bo pewnie za dużo podaje.

November52 wrote:
    ...materiał wielokrotnie przechodzi przez rolki exrtrudera co powoduje jego odkształcanie.
    Zmniejsz napięcie sprężyny.

November52 wrote:
    Jaki geniusz wymyślił żeby płaszczyznę poziomować na 4 podporach. Dlaczego fortepian na 3 nogi ?. A stołek na 3 nogach nigdy nie będzie się kiwał.
    Masz absolutnie rację. Miałem dotychczas dwie drukarki; w obydwu przerobiłem na 3 podpory. Polecam.

Jestem od dzisiaj na wakacjach. Internet słaby a czasu mało :D Mogę nie odpowiadać zbyt szybko i regularnie
    November52
    Level 9  
    Witam i dziękuję za poradę.
    #1 Tak wygląda końcówka filamentu wyciągnięta z Bowdena.
    Fot 1
    #2 Mam trochę inną teorię, ale mogę się mylić.
    #3 Miałem to zmierzyć ale gdzieś się zadziała termopara do multimetru 
    #4 To ciekawa sprawa, bo powyżej otworów na części stożkowej okręgi były OK. Muszę nad tym trochę popracować, bo zależy mi na drukowaniu obiektów cylindrycznych. Może spróbuję z 3DStudio.
    #5 Nie, ale zrobię.
    #6 Nie bardzo wiem jak to wykonać, wygląda że należy skrócić sprężynę.
    #7 Tak zrobię. Trochę pokpili temat, sztywna rama na 4 podporach i „miękki” stół. Pasuje dołożyć jakieś podpory do stołu.
    Miłego wakacjowania 

Dodano po 19 [minuty]:

TADAM !
    Podwozie do AVRO VULAKAN 1/33 „prosto z pieca”
    Fot 1.
    Ups chyba problemy z ostrością .
    Trochę nitek.
    Fot. 2
    Dół wygląda paskudnie.
    Fot 3
    Ale i tak lepiej jak klejone z kartonu.
    Fot 4
    CDN…….
    November52
    Level 9  
    Zamontowałem bardziej miękką sprężynkę i temat rozwiązany.
    Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
    November52
    Level 9  
    Jak wyżej. Sprężynka z cieńszego drutu i bardziej elastyczna załatwiła sprawę.