Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Problem ze zrozumieniem schematu watomierza

agafra 13 Aug 2022 16:25 399 8
    agafra
    Level 4  
    Proszę o wytłumaczenie mi, jak odczytywać schemat obwodu z watomierzem. Nie potrafię znaleźć w dostępnej mi literaturze informacji o tym, które uzwojenia na schemacie przedstawiają cewkę napięciową, a które prądową. Przykładowy rysunek z zadania, na którym utknęłam:

Problem ze zrozumieniem schematu watomierza
    Jak rozumiem, cewka prądowa mierzy tu prąd fazy B? napięcie odczytane na watomierzu to Ua + Ur - Ub? W znaczeniu Ua- napięcie fazy A, Ur- spadek napięcia na rezystorze z tej gałęzi z kondensatorem, Ub- napięcie fazy B?

Będę wdzięczna za wyjaśnienie, które 'odnogi' watomierza co mierzą.
    jakubwaba
    Level 22  
    Watomierz na schemacie - poziomo cewka prądowo, pionowo napięciowa, gwiazdkami oznaczono początki cewek.
    Na załączonym schemacie watomierz mierzy prąd fazy A oraz napięcie U będące sumą spadków napięć na cewce i kondensatorze (U = UL+Uc)
    NIXIE_123
    Level 34  
    Na szybko, na logikę:

Poziome wyprowadzenia to prąd bo jest wpięty jak amperomierz szeregowo
    Pionowe wyprowadzenia to napięcie

O patrz "zgadłem"
    agafra
    Level 4  
    Ok, pomiar prądu rozumiem, dzięki.
    Ale skąd wiedzieć na czym napięcie jest zmierzone?

NIXIE_123- Twój obwód jest bardzo prosty, jak przeniósłbys swój sposób na badziej skomplikowany obwód?

jakubwaba - skąd wiesz, że to suma napięć? dlaczego ignorowane jest napięcie fazy C? oraz skąd wiadomo które napięcia są "obejmowane" przez cewki watomierza?

a tutaj przykład z wykładów, który mi namieszał w głowie:

został on rozwiązany następująco:
    napięcie na cewce napięciowej watomierza wyniesie:
    Uw=Eb-Ib*(-jXc)-Ec
    tak jakbyśmy mierzyli napięcie na poczatku cewki napięciowej i odejmowali od niego napięcie na końcu uzwojenia cewki napięciowej
    jakubwaba
    Level 22  
    Dla zwizualizowania zaznaczyłem na zielono na schemacie - napięcie na zaciskach cewki napięciowej watomierza (U) jest równe sumie spadków napięć Uc+UL.
    agafra
    Level 4  
    Wciąż nie widzę powodu, dlaczego pominięto wpływ napięcia fazy C.
    Poza tym równie dobrze można by tym zielonym kolorem poprowadzić przez rezystory.

Potrafisz wytłumaczyć swój tok rozumowania? Nie chcę podanego rozwiązania specyficznego zadania, tylko ogólne reguły postępowania.
    jakubwaba
    Level 22  
    W punkcie pomiędzy kondensatorem C a cewką L masz potencjał fazy C (potencjał a nie napięcie). Napięcie na zaciskach cewki napięciowej watomierza U=Uc+UL jest również równe sumie spadków napięć na rezystorach U=UR+UR bo jak widać Uc+UL jest równolegle połączone z UR+UR.
    Tam nie ma napięcia fazy C a jest potencjał fazy C. Napięcie jest różnicą potencjałów - na przykład napięcie pomiędzy fazami A i B, B i C, C i A, są różnicami potencjałów A, B i C.
    Michał643
    Level 26  
    agafra wrote:
    wciąż nie widzę powodu, dlaczego pominięto wpływ napięcia fazy C.

Spokojnie, spokojnie... Wpływ fazy C się jeszcze ujawni w równaniach prądowych, nic nie zginie.

agafra wrote:
    Poza tym równie dobrze można by tym zielonym kolorem poprowadzić przez rezystory.

No można by. Po prostu wtedy byłoby to inne oczko i dla tego oczka układalibyśmy inne równanie z prawa Kirchhoffa (pytanie, czy byłaby to droga lepsza, gorsza, czy równie dobra zostawiam do samodzielnego rozważenia). Kolega w poście #5 wybrał swoje oczko (bo mu było wolno) i dla niego napisał równanie.
    agafra
    Level 4  
    Dzięki, już rozumiem