Witam
Zawsze chciałem zbudować muzyczną cewkę tesli, jednak przytłaczała mnie złożoność schematów konstrukcji znalezionych w internecie. Jakiś czas temu znalazłem schemat cewki opartej na jednym tranzystorze i postanowiłem go ulepszyć, tak aby mógł odtwarzać dźwięk. Postanowiłem się podzielić projektem, aby inni mogli taką prostą cewkę wykonać.
Oto schemat który znalazłem:

Efekt jej pracy był mizerny, zero iskry tylko świetlówki zbliżane były wstanie się zaświecić. Zwiększyłem liczę uzwojeń do 5 na uzwojeniu pierwotnym (wykonałem je z przewodu linki 1.5 mm²) i ok. 1000 na pierwotnym. Jest 25 cm uzwojeń drutem o średnicy 0.25 mm na rurze PCV o średnicy 5 cm. Po tym zabiegu iskra od razu była większa lecz pojawił się nowy problem, tranzystor długo nie wytrzymywał i po niedługim czasie padał. Eksperymentowałem z wieloma tranzystorami i dobry efekt uzyskałem stosując BD239. Problem z przepalaniem tranzystora występował rzadko, jednak chciałem go wyeliminować całkowicie. Pomogła zamiana diody półprzewodnikowej podłączonej zaporowo do bazy tranzystora na diodę LED - i uwaga, konkretnie żółtą - oraz wstawienie drugiego tranzystora. Dzięki temu, że te tranzystory posiadają większą moc, zwiększyłem napięcie układu do 30 V zwiększając moc cewki do ok. 30 W (wartość odczytana z zasilacza serwisowego). Podejrzewam, że można jeszcze trochę napięcie zwiększyć.
Kolejnym krokiem było spowodowanie aby cewka zagrała. Wykorzystałem ESP8266 (było pod ręką, a na dysku miałem kod dla arduino odtwarzający proste melodie). ESP generuje przebieg prostokątny o zadanej częstotliwości, który steruje tranzystorem unipolarnym (2N7000), zwierającym bazy tranzystorów sterujących cewką do masy. Tym sposobem udało się uzyskać z cewki ładny i głośny dźwięk.
Na koniec wykonałem obudowę z jakiegoś pudełka z IKEI, które akurat było w domu. Jako zasilacza użyłem 36 V zasilacza impulsowego (LRS-100-36, posiadałem go z jakiegoś elektrozłomu, który dostałem w "prezencie" na części), potencjometrem, który się na nim znajduje zmniejszyłem jego napięcie do 30 V).
Wiem, że schemat ma pewne braki, po prostu został stworzony na tyle, ile pozwalała moja wiedza, na pewno można w nim jeszcze coś poprawić. Prezentuje się on następująco:

Całość zlutowałem tymczasowo na płytce uniwersalnej, w planach jest wykonanie płytki drukowanej.
Niestety nie robiłem fotek w trakcie tworzenia, ale wrzucam te z gotową cewką.

I film:
Kod programu dla ESP8266 (napisany w Arduino IDE) dołączam do tematu. ESP udostępnia stronę w sieci lokalnej, na której można wybrać utwór do odtworzenia. Dokładam drugi program, który działa od razu po starcie (nie łączy się przez Wi-Fi, tylko odtwarza jeden utwór w koło).
Pozdrawiam
PS.
Należy zaznaczyć, że transformator Tesli generuje duże napięcie rzędu kilku kilowoltów, dlatego należy zachować szczególną ostrożność przy pracy!
Cool? Ranking DIY