Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hyundai ciepły gasnie - Hyundai santa fe cieply gasnie

adrianpakusiewicz 15 Aug 2022 15:04 186 3
    adrianpakusiewicz
    Level 2  
    Witam, mam problem z Hyundai santa fe 2.2 cdri, 2008, 140tys, kupilem samochod od goscia z gotujeca sie woda, do wymiany uszczelka, objawy węze puchną, wode wyrzuca na zewnątrz, samochód gasnie po rozgrzaniu olej czysty, uszczelka wymieniona razem z glowica , ktos w starej glowicy wymienial swiece nie fachowo pozrywał, musial nagwintowac na wiekszy gwint niestety glwica pekla miedzy swiaca a zaworem na kazdym mocowaniu swiecy. Zamontowalem Oczywiscie nowa glowica, planowanie, uszczelka itp. Odpalam samochod pracuje rowno wszystko fajnie, pierwsza probna trasa CPN, to zaledwie 3 km w powrotnej drodze na 5 km samochod po zatrzymaniu na swiatłach, nie reaguje na pedał gazu, utrzymuje sie 800/900 obroty, po włączeniu biegu gasnie, stoje 5/10 min, i samochodem mozna normalnie jechac ( ostygł) troszeczkę. Po czym po jakimś czasie znowu to samo.
    1 - wskazania tem. wody w polowie wskaznika (zauwazylem ze gdy podniosa sie wskazania powyzej polowy minimalnie zaczyna sie ten sam problem.
    2- chodza wentylatory wszystkie,
    Co z tym fantem zrobic, kolega zalecil kupno sensora wałka rozrzadu, kupilem tez sensor polozenia walu, Bosch, Lukas. Czy jezeli to nie pomoze dzie szukac dalej? Pozdrawiam, przepraszam za bledy ort. Itp.
    P. S NIE SWIECi CHECK, NIE MA Błędów. SPRAWDZANE NA ZImNYM.
    adrianpakusiewicz
    Level 2  
    Witam, chlodnice nie sprawdzalem ale napewno jest cała ciepła, wydaje sie ze woda ma pelny obieg,. Dzis wymienilem sensor wałka rozrzadu, czujnik temperatury "wody", oryg. termostat 82st, (stary 88st,), jutro wymienie sensor wału, wszystko markowe Bosh, Lucas. Po wymianie zakonczonych wymianach zamelduje. Pozdrawiam.
    P. S jezeli nadal bedzie problem wyplukam, chlodnice i nagrzewnice.
    adrianpakusiewicz
    Level 2  
    Chłodnica dziś sie odkamienia , pojezdziłem zeby rozgrzać silnik , oczywiście to samo silnik nabiera temperatury, wskaznik wskazuje 50% ciepła ,program diagnostyczny 99stopni, czyli jeżeli na wskazniku podnosi sie ponad połowe to tak jak pisałem post wyżej silnik się zaczyna przegrzewac pewnie ponad 100stopni i wchodzi jakby w tryb awaryjny , nie raaguje na gaz, 5 min i działa na chwile bo zaraz osiagnie 100stopni. Jakieś rady .
    ps. Brak ogrzewania , samochod byl rozgrzany dwie godziny , albo niedrożna nagrzewnica , albo ?
    wymieniłem również pompe na nową, nie wiem co jeszcze .Pomocy.