Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hoover HND 715 T ALU - pompa odpływowa pracuje cały czas

majksygame 18 Aug 2022 17:50 396 10
    majksygame
    Level 5  
    Dzień dobry,

Borykam się z problemem niekończącej się pracy pompy odpływowej w zmywarce Hoover HND 715 T ALU.

Zachowanie zmywarki: Pompa odpływowa nie przestaje pracować cały czas próbuje odprowadzić wodę przez co nie kończy programu mycia, wydobywa sie dźwięk alarmu i widnieje na wyświetlaczu kod błędu E3.

Poczyniłem następujące kroki w celu usunięcia usterki:
    1) Sprawdzenie nieszczelności - brak suchutko ani kropelki wody.
    2) Wymontowałem pompę odpływowa sprawdziłem rezystancję która wynosi 161 Ω, rozkręciłem ją w celu przeczyszczenia, wirnik pracuje bez oporów, niestety to nie przyniosło rozwiązanie problemu.
    3) Sprawdzenie węża odpływowego, drożny bez pęknięć itp. (umiejscowiony przez serwis który montował ją po zakupie)

Mając na uwadze rezystancję 161 Ω i wypompowanie wody pompa wydaję sie być sprawna. Proszę o pomoc co może powodować takie zachowanie pompy, co wymienić. Pompę, hydrostat?
    TONI_2003
    Moderator
    majksygame wrote:
    Proszę o pomoc co może powodować takie zachowanie pompy, co wymienić.
    Niewątpliwie należy sprawdzić triaka pompy (zwarty podaje stale napięcie na pompę) na elektronice płytki PCB, zatem daj dobre i wyraźne fotki.
    TONI_2003
    Moderator
    majksygame wrote:
    chodziło o foto PCB.
    Tak, ale nie tak marnej jakości na tym istotnym wycinku nic nie widać ani nie idzie Tobie pomóc... Zatem szukaj po kablach do jakiego triaka dochodzą takowe?

Hoover HND 715 T ALU - pompa odpływowa pracuje cały czas
    majksygame
    Level 5  
    Po wylutowaniu triaka okazał się sprawy(oddałem go do elektryka gdyż nie mam jeszcze takiej wiedzy, ażeby sprawdzić triaka), wlutowalem go ponowanie po wlaniu 2 szklanek do filtra, pompa wypompowała wode potem chwilę mieliła jakby na sucho i wyłączyła się. Włączyłem program myjacy zmywarka ruszyła i dokończyła program. Dziś niestety już nie skończyła programu i wywalił błąd E3 po około 20 minut programu, problem powrócił. Czy pomimo w miare dobrej rezystencji mogła paść pompa i zależy ją wymienić?
    majksygame
    Level 5  
    Wymiana pompy rozwiązała problem.
    Edit:
    Odnawiam temat ponieważ po wymianie pompy zmywarka pracowała kilka dni dziś problem powrócił. Wymieniłem triaka na nowy, pompę na nową. Gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny mojego problemu?
    Edit:
    Dodam, że pojawił się teraz błąd E2. Czy to może być hydrostat?
    majksygame
    Level 5  
    Chciałbym powrócić do tematu. Pompa odplywowa nowa, hydrostat nowy. Po włączeniu zmywarku pracuję ciągle pompa odplywowa, włączając program pompa odplywowa ciągle pracuje słychać, że hydrostat puszcza wodę po czym wyskakuję błąd e2. Czy ktoś jest w stanie podpowiedź co może być przyczyną?
    Piotr2608

Level 41  
    majksygame wrote:
    że hydrostat puszcza wodę po czym wyskakuję błąd e2

Ludzie, ludzie, co wy robita? Po co zaczynacie robotę od końca?
    Gdzie pomiary? Gdzie diagnostyka?
    Jeżeli ktoś nie ma bladego pojęcia o naprawie, to niech się za nią nie bierze.
    Pompa zaczęła wyrzut wody nie dlatego, iż uszkodził się jakiś tam triak, tylko dlatego, że na mokrej grzałce, czujniku NTC
    lub innym elemencie, zmywarka wykryła upływność.
    Gdyby triak pompy był uszkodzony, to pompa pracowała by cały czas a zmywarka nie pobrała by wody.

E2 – NTC fault or temperature sensor fault.
    E3 – Water heater fault or wiring issue.

Sporo elementów zostało wymienionych niepotrzebnie. 60 zł trzeba było zainwestować w miernik np. UT33D+
    z pomiarem rezystancji do 200MΩ. Potem wystarczyło go użyć do pomiarów a problem w ciągu kilkunastu minut sam by się rozwiązał.