Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie inwertera Growatt SPF 5000 ES z wspólną linią N - porady ekspertów

SylwekK 19 Aug 2022 00:05 25806 278
phoenixcontact
    Slawek K.
    Level 35  
    W takim razie może problem leży po stronie BMS i jego błędów, choćby komunikacji, a nie falownika ? jesteś pewien ?

Pozdr
  • phoenixcontact
    venon
    Level 11  
    Slawek K. wrote:
    W takim razie może problem leży po stronie BMS i jego błędów, choćby komunikacji, a nie falownika ? jesteś pewien ?

Pozdr

Tutaj się zgodzę z Tobą nie jestem pewien, może być faktycznie coś na rzeczy może BMS robi jakiś błąd i falownik głupieje. Stąd pytam na forach czy ktoś miał podobne problemy. Póki co zniechęciło mnie nastawienie serwisu, dlatego tak napisałem, że VICTRON. Kupując Growatt'a myślałem, że jest to coś co będzie miało wsparcie i jest to takie średni chińczyk. Typowe chińczyki nie mają żadnego wsparcia więc myślałem, że tutaj może ktoś stacjonarnie będzie w stanie pomóc, ale póki co zostaje rozwiązywanie problemów na własną rękę.

Wracając do tematu to falownik zgłasza błędy o niskim napięciu tylko ... nic sobie z tego nie robi :)
    Spróbuje jak będę miał chwilę zmienić protokół na USE i ustawię mu V zobaczymy co się stanie...
    Slawek K.
    Level 35  
    Ja mam EASUN więc ci nie pomogę. Też mam magazyn na LiFePO4, ale nie wykorzystuję protokołu z BMS, zarządzam napięciowo z falownika i wszystko jest ok. Za bezpieczeństwo odpowiada BMS który mam ustawiony trosszkę poniżej i powyżej progów na falowniku, ale dalej po bezpiecznej stronie. Nie pozwalam rozładować magazynu poniżej ~40% aby ograniczyć liczbę cykli i wydłużyć pracę ogniw. Magazyn ma 28kWh 16S3P. BMS odcina magazyn poniżej 3.125V (50.0V) na cell i powyżej 3,50V (56.0V) na cell a an falowniku mam min 50,5V i max 55,4 V dla całego magazynu.

Pozdr
  • phoenixcontact
    msroka1974
    Level 10  
    Wersję firmaware mam 067.01 / 068.01
    masz nowszą ? na jakim zagranicznym forum szukałeś pomocy ?

Najwięcej pomocy i informacji jest tu https://diysolarforum.com/threads/growatt-spf-5000es-firmware-update.35171/
    Miałem tą wersję fw w starszym falowniku ale zaktualizowałem do oprogramowania które lepiej zarządza pracą wentylatorów. Teraz falownik jest na prawdę cichy.
    Niestety sprowadziłem sobie drugi z Chin i ma podobno najnowszy fw z serii 11x i wentylatory dalej pracują na maxa. Niestety nie mogę zaktualizować w nim oprogramowania i na razie muszę się mączyć z tą głośnością wentylatorów. A Growatt ma to gdzieś.
    msroka1974
    Level 10  
    Zauważyłem u siebie że jak połączyłem ze sobą na odrębnych fazach dwa Growatt SPF5000ES kablem równoległym to nie mogę odłączyć od nich baterii bo wyłączają natychmiast wyjście. Normalnie pracuje na SBU, GRID odłączony i wszystko jest OK. Ale jak chcę odłączyć od nich baterie to zmieniam na np. na SUB, następuje kliknięcie przekaźników i podłącza z powrotem GRID. Powinien bez problemu odłaczyć aku a tu jak to zrobię to widzę ciemność. Falowniki wyłączają wyjście AC. Jak bezproblemowo odłączyc akumulatory gdy falowniki pracuja róznolegle. Dodam że po połączeniu falownikównic nie ustawiałem w menu. Same się zobaczyły i jeden jest HOST a drugi SLAWE.
    Deki Dekowski
    Level 14  
    Instrukcja strona 18.

"Praca równoległa może działać tylko wtedy, gdy podłączona jest bateria."
    msroka1974
    Level 10  
    Deki Dekowski wrote:
    Instrukcja strona 18.

"Praca równoległa może działać tylko wtedy, gdy podłączona jest bateria."

Czyli jak bezpiecznie odłączać akumulatory np. jak dni są pochmurne lub na zimę lub serwisowo. Muszę wyłączyć falowniki, wypiąć szare kable komunikacyjne i uruchomić je osobno? To kolejna moim zdaniem niedoróbka Growatt-a.
    Deki Dekowski
    Level 14  
    I tu muszę ciebie zmartwić. Wszystkie (znane mi) inwertery off-grid wymagają do stabilnej pracy podłączonych na stałe akumulatorów.
    Praca inwerterów off-grid bez akumulatorów to sytuacja awaryjna (błąd na panelu). Akumulatory dają bezpieczny zapas energii na czas przełączania się inwertera w różne tryby pracy czy np: jak na chwile chmurka zasłoni słońce, a inwerter jest mocno obciążony (włączenie się dużego obciążenia), to właśnie wtedy inwerter pobierze potrzebną moc z akumulatorów zanim przełączy się na sieć. To zjawisko jest widoczne jak się ma podłączony miernik poboru mocy z akumulatora.

A wracając do tematu...
    Korci mnie też podłączyć drugiego SPF-a. Ale mam wątpliwości co do pracy w trybie dwa inwertery na dwie fazy.
    W instrukcji jest tylko opcja agregacji jednej fazy (dwa lub więcej inwerterów zasilanych z JEDNEJ fazy i oddające moc do JEDNEJ fazy)
    Jest również wersja 3-fazowa czyli np: po jednym na każdej z trzech faz i oddają moc do faz do których są podłączone. Połączone ze sobą logicznie i fizycznie, pilnują odpowiedniego przesunięcia fazowego, dzięki czemu urządzenia 3-fazowe działają prawidłowo.

I tu pytanie do eksperymentujących:
    Czy jak połączę dwa SPF-y (dwie sztuki na dwie osobne fazy + kabelek synchronizujący) czy będą prawidłowo zasilać urządzenia 2-fazowe (kuchenka indukcyjna)?
    msroka1974
    Level 10  
    Deki Dekowski wrote:
    I tu muszę ciebie zmartwić. Wszystkie (znane mi) inwertery off-grid wymagają do stabilnej pracy podłączonych na stałe akumulatorów.
    Praca inwerterów off-grid bez akumulatorów to sytuacja awaryjna (błąd na panelu). Akumulatory dają bezpieczny zapas energii na czas przełączania się inwertera w różne tryby pracy czy np: jak na chwile chmurka zasłoni słońce, a inwerter jest mocno obciążony (włączenie się dużego obciążenia), to właśnie wtedy inwerter pobierze potrzebną moc z akumulatorów zanim przełączy się na sieć. To zjawisko jest widoczne jak się ma podłączony miernik poboru mocy z akumulatora.

A wracając do tematu...
    Korci mnie też podłączyć drugiego SPF-a. Ale mam wątpliwości co do pracy w trybie dwa inwertery na dwie fazy.
    W instrukcji jest tylko opcja agregacji jednej fazy (dwa lub więcej inwerterów zasilanych z JEDNEJ fazy i oddające moc do JEDNEJ fazy)
    Jest również wersja 3-fazowa czyli np: po jednym na każdej z trzech faz i oddają moc do faz do których są podłączone. Połączone ze sobą logicznie i fizycznie, pilnują odpowiedniego przesunięcia fazowego, dzięki czemu urządzenia 3-fazowe działają prawidłowo.

I tu pytanie do eksperymentujących:
    Czy jak połączę dwa SPF-y (dwie sztuki na dwie osobne fazy + kabelek synchronizujący) czy będą prawidłowo zasilać urządzenia 2-fazowe (kuchenka indukcyjna)?

Jak też jasno nigdzie nie znalazłem informacji o takim połączeniu ale ogladnąłem między innymi ten film
    https://www.youtube.com/watch?v=FwgiBzc9DOg&t=157s
    To nie można odłączyć aku jak inwertery są połączone równolegle? Muszę je wyłączyć całkowicie, rozłączyć kable komunikacyjne i ponownie uruchomić jako pojedyncze? No jakieś jaja.
    Deki Dekowski
    Level 14  
    msroka1974 wrote:
    Jak też jasno nigdzie nie znalazłem informacji o takim połączeniu ale ogladnąłem między innymi ten film
    To nie można odłączyć aku jak inwertery są połączone równolegle? Muszę je wyłączyć całkowicie, rozłączyć kable komunikacyjne i ponownie uruchomić jako pojedyncze? No jakieś jaja.

Odłączanie akumulatorów podczas pracy inwertera jest niezdrowe dla niego i można uwalić przetwornicę. .

Ciekawy ten filmik ale jest jedno ale:
    Na filmie ustawia parametr 23 na 2P0, 2P2, itp, a ja w swoim inwerterze mam tylko 3P1, 3P2...

A jak jest u was ? Macie do wyboru 2P... w programie 23 ?
    msroka1974
    Level 10  
    Deki Dekowski wrote:
    msroka1974 wrote:

Odłączanie akumulatorów podczas pracy inwertera jest niezdrowe dla niego i można uwalić przetwornicę. .

Ciekawy ten filmik ale jest jedno ale:
    Na filmie ustawia parametr 23 na 2P0, 2P2, itp, a ja w swoim inwerterze mam tylko 3P1, 3P2...

A jak jest u was ? Macie do wyboru 2P... w programie 23 ?

Ja też u siebie nie mam 2P0 i 2P2 tylko 3P1 i 3P2 ale jak połączyłem ze sobą inwertery i je uruchomiłem to same się odnalazły i jeden jest HOST a drugi SLI
    kosmos99
    Level 38  
    Deki Dekowski wrote:

Kuchenka indukcyjna nie potrzebuje przesunięcia fazowego czyli dwóch oddzielnych faz, wystarczy jedna ta sama faza jeśli ma odpowiednią wydajność. Nie ma za bardzo urządzeń dwufazowych, jedyne co mi przychodzi to spawarka transformatorowa.

We wcześniejszych postach był opisany problem z rozładowywaniem baterii do "zera", zauważyłem, że gdy mamy ustawione godzinowe ładowanie z sieci to wtedy poza tymi godzinami falownik nie patrząc na parametry pobiera do 3A z akumulatorów. Dziwne, ale tak jest.
    msroka1974
    Level 10  
    Zauważyłem dzisiaj jeszcze jedną dziwną rzecz gdy dwa Growatt-y są połączone równolegle. Gdy się przełącza z baterii na Grid to zarówno na wyświetlaczu jak i w aplikacji/stronie WWW pobory w obu falownikach są bardzo zbliżone. Mam dodatkowe liczniki na zasilaniu falowników i jeden np. pokazuje że falownik pobiera z sieci 800W a drugi 200W a na wyświetlaczach oba pokazują że każda faza pobiera 500W. Dodają dwa pobory i dzielą na pół. Widać to na poniższym wykresie. Koler brązowy to jeden falownik a niebieska kreska to drugi. Gdzy pracują na bateriach z odłączonym Grid-em to wszystko wraca do normy. Każdy falownik pokazuje jaki pobór ma na wyjściu.

adam000s
    Level 4  
    venon wrote:

12 ustawione na 30%
    13 ustawione na 50%
    21 ustawione na 20%

Każdy piszę mi o ustawieniach tylko tutaj nie chodzi o to co mam ustawione tylko o to, że falownik wtedy jakby miał jakieś zawias. Nawet nie reaguje na zmianę trybów. Mogę mu ustawić nawet UTI, a on dalej ciągnie z baterii. Tutaj nie chodzi też o jego pobór własny, bo to fakt tak jak piszesz on mimo osiągnięcia progu 30% dalej się rozładowuje, ale zwykle jak dochodzi do 20% ładuje się z sieci, stąd też moje ustawienia takie jak wyżej, aby bateria nie była rozładowana mniej niż 20% różnice między 30-20% zostawiłem na nocne rozładowanie falownika.

W instrukcji jest napisane, że program 21 działa jak w programie 5 jest "self-defined" (zgaduję, że chodzi o USE/US2) więc może to 20% po prostu jest ignorowane., ale z tego co piszesz wychodzi, że jednak działa, mi się chyba nigdy nie zdarzyło zejść do tego limitu.

Ale jeżeli chodzi o "zawieszenia", to raz mi się zdarzył podobny przypadek, 2 tygodnie temu, pod wieczór jak słońce już znikło, Growatt się zachował jak był ustawiony w tryb SUB (oczywiście pokazywał normalne SBU), przełączył się na sieć mimo, że w akumulatorach było ponad 80%. Rano to zauważyłem... wkurzyłem się nieco :-)... i mu zrobiłem przestawienie trybów właśnie na SUB i spowrotem na SBU, wieczorem i do teraz nie zrobił mi już takiej niespodzianki. Jak teraz patrzę na historię z tego dnia to ciekawe jest to, że tego "feralnego" dnia nad ranem musiał się przełączyć na sieć bo akumulatory do limitu zeszły, dzień wcześniej były bardzo grube chmury i akumulatory skończyły dzień niżej niż zaczęły. Tak że była to wyjątkowa sytuacja, od kiedy sobie rozbudowałem zestaw na noce mi prądu nie brakuje.

Dodano po 5 [minuty]:

msroka1974 wrote:
    Zauważyłem dzisiaj jeszcze jedną dziwną rzecz gdy dwa Growatt-y są połączone równolegle. Gdy się przełącza z baterii na Grid to zarówno na wyświetlaczu jak i w aplikacji/stronie WWW pobory w obu falownikach są bardzo zbliżone. Mam dodatkowe liczniki na zasilaniu falowników i jeden np. pokazuje że falownik pobiera z sieci 800W a drugi 200W a na wyświetlaczach oba pokazują że każda faza pobiera 500W. Dodają dwa pobory i dzielą na pół. Widać to na poniższym wykresie. Koler brązowy to jeden falownik a niebieska kreska to drugi. Gdzy pracują na bateriach z odłączonym Grid-em to wszystko wraca do normy. Każdy falownik pokazuje jaki pobór ma na wyjściu.

Masz dwa moduły Wi-Fi do tych dwóch Growattów, czy wystarczy jeden żeby zbierać dane?
    msroka1974
    Level 10  
    Oczywiście że dwa. Każdy falownik musi mieć swój datalogger i musi być on fizycznie połączony z falownikiem. Komunikacja WIFI służy tylko do wysyłania danych na serwer Growatt-a.
    RyderV2
    Level 9  
    Zapytanie do tych którzy podmieniali FW żeby uciszyć wentylatory: Którą dokładnie wersję wgrywaliście?
    slim24
    Level 12  
    Wersja E2 b05
    Taki soft mi przysłał serwis growatt.
    Oczywiście po zaktualizowaniu miałem problem z ponownym połączeniem z siecią, ale po kilkunastu podejściach ogarnąłem. Trzeba było połączyć się z donglem jak z routerem i tam ręcznie wpisać sieć i hasło oraz wybrać tryb ręczny a nie domyślny. Chwilę również trwa samo zresetowanie tego dongla i trzeba cierpliwie odczekać i to wiele dłużej niż odlicza licznik w aplikacji podczas łączenia. Ja tego nie wiedziałem i dla tego ciągle był błąd łączenia, po czym kolejny reset z mojej strony i wkurw niepotrzebny. Za którym razem poszło i jest gitara, a obezna praca wentylatorów to bajka w porównaniu z fabrycznym softem.

Odnośnie problemu kolegi, który ma baterię litową skomunikowaną z falownikiem to myślę, że gówniany jest ten BMS. On powinien odciąć rozładowywanie gdy choć jedna cela zejdzie poniżej napięcia krytycznego. Ja mam Lifepo4 na JK BMS i muszę przyznać, że jeszcze mnie nie podkusiło połączenie CAN. Na razie używam w trybie USER2.

Odnośnie dylematu kogoś tam powyżej z kuchenką indukcyjną. To urządzenie nie pracuje międzyfazowo tylko na 230v a dwie fazy wykorzystuje się dla tego, bo 7,6KW to nieco duże obciążenie jak na jedną fazę. Moja żona po prostu wie, że nie może odpalić wszystkich pól jednocześnie z falownika. Gdyby miała taką potrzebę, to ma do dyspozycji przełącznik "sieć/agregat".

Może ktoś wie natomiast za co odpowiada parametr 25 (burn) w falowniku. Wchodzi się w ten nastaw poprzez jednoczesne wciśnięcie entera i strzałki w górę.
    U mnie jest wartość null. Można zmienić na enabled i disabled. W instrukcji nie ma tej pozycji.
    RyderV2
    Level 9  
    slim24 wrote:
    Wersja E2 b05
    Taki soft mi przysłał serwis growatt.

...

Może ktoś wie natomiast za co odpowiada parametr 25 (burn) w falowniku. Wchodzi się w ten nastaw poprzez jednoczesne wciśnięcie entera i strzałki w górę.
    U mnie jest wartość null. Można zmienić na enabled i disabled. W instrukcji nie ma tej pozycji.

Pisałem do serwisu w Polsce i się odbiłem od ściany. Mam nowszą wersję falownika ze zmienioną płytką tą od komunikacji. FW w wersji 113.00.907 114.00.907, wentylatory powyżej 200W obciążenia na AC OUT odlatują chyba na full, mimo iż w logach raportuje że są na jakichś 30-40% prędkości obrotowej. Skontaktowałem się z serwisem w Chinach, o dziwo odezwali się i mają oddelegować kogoś z inżynierii żeby się zajął problemem który zgłosiłem. Idk czy to czymś poskutkuje. No ale skoro na poprzedniej wersji sprzętowej wydali aktualizację łatającą problem z wentylatorami, to może teraz też coś wydadzą, tylko trzeba czekać i się męczyć z tym hałasem...

Co do ukrytej opcji "burn", ustawiłem ją na "enable" i zaczęła stale migać ikonka paneli. Na chłopski rozum wygląda jak coś z wstecznym pchaniem energii przez panele żeby je np. zimą podgrzać trochę i oczyścić ze śniegu?
    msroka1974
    Level 10  
    RyderV2 wrote:

Co do ukrytej opcji "burn", ustawiłem ją na "enable" i zaczęła stale migać ikonka paneli. Na chłopski rozum wygląda jak coś z wstecznym pchaniem energii przez panele żeby je np. zimą podgrzać trochę i oczyścić ze śniegu?

Nic mi nie wiadomo o takiej możliwości falownika jak odśnieżanie paneli.
    Kiedyś słyszałem że jest to fabryczny tryb testowy, w którym można używać prądu stałego z innego źródła do testowania falownika. Ale nie wiem co to dokładnie oznacza. Raczej to menu nie jest do codziennego używania.
    BogumiPichla
    Level 2  
    Czy są opcje podpięcia akumulatora litowego lub lifepo4 innego niż growat ??
    RyderV2
    Level 9  
    Tak, w ustawieniach w pozycji 05 ustawiasz typ baterii na US2 i następnie definiujesz własne napięcia dla ładowania bulk, float i niskie napięcie odcięcia na pozycjach 19, 20 i 21.
    BogumiPichla
    Level 2  
    A to ciekawe dziś pewien producent banków energii poinformował mnie ze muszę kupić baterie growata bo nie będzie komunikacji i nie będzie kontroli nad magazynem
    RyderV2
    Level 9  
    Jeśli chcesz skomunikować BMS magazynu z falownikiem to potrzebowałbyś BMSa który zagada po protokole rozpoznawalnym przez Growatta (Seplos jest tu chyba jednym z takowych), ale defacto nie jest Ci to do niczego potrzebne. Pamiętaj tylko żeby ustawić falownik tak, żeby przy rozładowaniu i naładowaniu do pełna nie wywalało ostrzeżeń na bmsie żeby nie odcinał baterii. Zakres napięć ustawiony na falowniku zawsze powinien mieścić się w zakresie napięć granicznych OVP i UVP BMS`a. Przykładowo jeśli używasz lifepo4 i UVP w bmsie masz ustawione na 2,5V na ogniwo (40V przy 16s) to na falowniku w ustawieniu Niskiego napięcia odcięcia magazynu musisz dać conajmniej 41V. Adekwatnie ustawiasz przy maksymalnym napięciu bulk charge falownika, zadane napięcie bulk na falowniku musi być niższe niż to ustawione w zabezpieczniu OVP bms`a. W takiej sytuacji warto również skalibrować odczyt napięcia zarówno w Growacie jak i samym BMS, tak żeby oba urządzenia miały zbliżoną wartość pomiaru napięcia na baterii.
    msroka1974
    Level 10  
    RyderV2 wrote:
    W takiej sytuacji warto również skalibrować odczyt napięcia zarówno w Growacie jak i

A da się skalibrować wyświetlane napięcia w Growatt? Mam zainstalowane dwie sztuki i każda pokazuje inne wartości napięć akumulatora. Różnica ro 0,5V, Oba podłączone 35mm2 do busbara.

Dodano po 11 [minuty]:

Czy ktoś ma doświadczenie w ustawieniach obejścia w menu 18. Do tej pory miałem dwa razy błąd 07 przeciążenie i odłączyło mi odbiorniki a falownik przeszedł w tryb awarii. Pracował wtedy na SBU (solar + bateria). Jak dokładnie działa ustawienie w menu 18. Czy przy pracy na solarach + bateria przy przeciążeniu podłączy bypass z grida.
    Ile jest w stanie puścić przez siebie SPF5000ES bez wyłączenie się. Czy menu 18 na enabled coś zmienia? Chodzi oczywiście o chwilowe obciążenie bo to przeważnie jest włączenie za dużej ilości odbiorników (pralka, czajnik, toster itp.) Ja u siebie widziałam 5,5 kw i już wtedy na wyświetlaczu pojawia się błąd 07 i sygnał ostrzegawczy.
    k_pec
    Level 22  
    msroka1974 wrote:
    A da się skalibrować wyświetlane napięcia w Growatt? Mam zainstalowane dwie sztuki i każda pokazuje inne wartości napięć akumulatora. Różnica ro 0,5V,

Jeśli "coś", co mierzy napięcie, nie ma podanej dokładności pomiaru, to takie "coś" można traktować co najwyżej jako wskaźnik, a nie miernik. A falowniki w ogólności dokładności pomiaru napięć podawanych nie mają...

Żeby skalibrować "coś" w miarę porządnie, należałoby mieć skalibrowany, również temperaturowo, miernik odniesienia z dokładnością pomiaru co najmniej o rząd większą od tej którą chciałoby się mieć na "cosiu". To, żeby wiedzieć, jakie faktycznie jest mierzone napięcie. A to może być dość istotne w przypadku chęci osiągnięcia długiej pracy akumulatorów.

Teraz to faktycznie, bazując tylko na wskazaniach falowników, nie wiesz, który z nich ma wskazania bliższe rzeczywistości.
    RyderV2
    Level 9  
    msroka1974 wrote:

Czy ktoś ma doświadczenie w ustawieniach obejścia w menu 18. Do tej pory miałem dwa razy błąd 07 przeciążenie i odłączyło mi odbiorniki a falownik przeszedł w tryb awarii. Pracował wtedy na SBU (solar + bateria). Jak dokładnie działa ustawienie w menu 18. Czy przy pracy na solarach + bateria przy przeciążeniu podłączy bypass z grida.
    Ile jest w stanie puścić przez siebie SPF5000ES bez wyłączenie się. Czy menu 18 na enabled coś zmienia? Chodzi oczywiście o chwilowe obciążenie bo to przeważnie jest włączenie za dużej ilości odbiorników (pralka, czajnik, toster itp.) Ja u siebie widziałam 5,5 kw i już wtedy na wyświetlaczu pojawia się błąd 07 i sygnał ostrzegawczy.

Tak, menu 18 w "enabled" w przypadku przeciążenia przełączy falownik w tryb bypassu z GRIDa. Co do tego ile jest w stanie przez siebie przepuścić to jak testowałem to dobiłem do 11kW i na bypassie świecił błędem ale to przepuścił.

Dodano po 8 [minuty]:

msroka1974 wrote:
    RyderV2 wrote:
    W takiej sytuacji warto również skalibrować odczyt napięcia zarówno w Growacie jak i

A da się skalibrować wyświetlane napięcia w Growatt? Mam zainstalowane dwie sztuki i każda pokazuje inne wartości napięć akumulatora. Różnica ro 0,5V, Oba podłączone 35mm2 do busbara.

Przewody od falowników do busbarów tej samej długości? W growacie możesz ustawić offset dla wartosci napięć (przytrzymujesz jednocześnie strzałki w górę i w dół, jak zawoła hasło to bodajże "111" wchodzi). Przeklikujesz się do pozycji "bAT" i tam ustawiasz offset względem tej wartości napięcia baterii jaką pokazywał na ekranie głównym.
    adam000s
    Level 4  
    BogumiPichla wrote:
    Czy są opcje podpięcia akumulatora litowego lub lifepo4 innego niż growat ??

Można podpiąć, i najlepiej jeżeli BMS w akumulatorze ma złącze RS485/CAN, przy czym niestety nie ma jednego "standardu" komunikacji więc czasem trzeba pokombinować. Oczywiście jak pisali inni można sobie ustawić wszystko ręcznie, ale jeżeli uda się skomunikować akumulator z Growattem w trybie "LI" to wtedy działa to wg mnie najlepiej/najprościej. Żeby połączyć akumulator z inwerterem często pomocny jest producent/dystrybutor danego akumulatora, Growatt jest popularnym rozwiązaniem więc nie powinno być z tym problemu.

Jeżeli chodzi o chińskie akumulatory to wydaje mi się, że generalnie tryb komunikacji zależy od marki BMSa a nie marki akumulatora, na tyle na ile udało mi się zorientować to typowo występują w nich dwa rodzaje BMSów, można je rozpoznać na zdjęciach akumulatorów po wyglądzie "ekranu startowego", jest coś co można nazwać "Smart BMS" (tak jest napisane na tym ekranie startowym, który nic poza tym sensownego nie podaje) i "DR-Power" (jego ekran startowy ma pełno informacji o stanie akmulatora, poziom naładowania, prąd ładowania/rozładowania, napięcia, itp.). Po wyborze LI w programie 05 inwerter sam przechodzi do programu 36 i w nim zależnie od BMSa ustawia się protokół, dla "Smart BMSa": L52, a dla "DR-Power": L51 (to są protokoły CAN a nie RS485).

PS. Dla "Smart BMS" jest jeszcze jedna ciekawostka, w samym BMSie można poprzestawiać konfigurację komunikacji, to L52 działa jeżeli jest w BMSie ustawiony protokół "Pylon(DeYe) CAN", który prawdopodobnie jest domyślny (oczywiście tu zgaduję, może różni producenci akumulatorów ustawiają domyślnie coś innego), jeżeli kogoś interesuje jak się do tego BMSa dostać to proszę o info, opiszę to.

PS2. Dla innego akumulatora, który mam, tego na BMSie "DR-Power" protokół komunikacji zależy od ustawień "DIP-switchy", jak pisałem można od dostawcy dostać dokumentację jak to poprawnie ustawić.
    msroka1974
    Level 10  
    RyderV2 wrote:
    msroka1974 wrote:

Tak, menu 18 w "enabled" w przypadku przeciążenia przełączy falownik w tryb bypassu z GRIDa. Co do tego ile jest w stanie przez siebie przepuścić to jak testowałem to dobiłem do 11kW i na bypassie świecił błędem ale to przepuścił.

No to dobra opcja dla przeciążenia. A czy jak przeciążenie minie to falownik sam przełączy się na solar + baterie czy potrzebny jest reset.

PS
    Już przetestowane. Falownik po kilku minutach wraca do pracy solar+baterie

Dodano po 2 [godziny] 13 [minuty]:

>>20615342
    Czy masz może rozpiskę tego ukrytego menu. Może jest jeszcze inne o którym nie wiem.
    msroka1974
    Level 10  
    Pojawił się pomysł dołożenia do Growatt SPF5000ES drugiego stringu paneli które chcę zamontować na pionowej, zachodniej ścianie budynku. Zamysł jest taki że jak jest mało słońca na południowych panelach to te zachodnie będą produkować do samego zachodu słońca. Nic nie przysłania tej ściany. Więksość mojego obciążenia jest po południu jak wszyscy wracają ze szkoły i pracy. Czy połączenie 7 (południe 35 stopni) + 5 (zachód pionowo na ścianie) ma sens. W sumie 11 paneli 455W ale wiadomo że nie będą na raz pracować na maxa Planowane panele takie same jak te już pracujące. Wiem że muszę puścić te dwa stringi przez trójniki z diodami. A może lepiej kupić kontroler ładowania MPTT i tymi panelami na zachód doładowywać tylko bank energii z którym współpracuje inwerter. Są jeszcze jakieś za i przeciw. Kabel solarny z dachu 6mm2. Dzięki za sugestię i podpowiedzi.
    SUBWOFER11
    Level 11  
    >>20615013
    U mnie, pylontech 3000c działa bez problemu , sterowany BMS baterii nie trzeba nic ustawiać , przewymiarowanie mocy falownika o 100 procent.

Dodano po 8 [minuty]:

>>20623053
    Starsze oprogramowanie przyjmuje 18amper na string , nowe chyba 22ampery, ja przewymiarujesz moc paneli przy słonecznej pogodzie z dwóch stringów łączonych razem przez diody uwalisz mptt falownika, optymalne napięcie pracy falownika to ok. 350-370v.