W takim razie może problem leży po stronie BMS i jego błędów, choćby komunikacji, a nie falownika ? jesteś pewien ?
Pozdr
Pozdr
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereSlawek K. wrote:W takim razie może problem leży po stronie BMS i jego błędów, choćby komunikacji, a nie falownika ? jesteś pewien ?
Pozdr
Deki Dekowski wrote:Instrukcja strona 18.
"Praca równoległa może działać tylko wtedy, gdy podłączona jest bateria."
Deki Dekowski wrote:I tu muszę ciebie zmartwić. Wszystkie (znane mi) inwertery off-grid wymagają do stabilnej pracy podłączonych na stałe akumulatorów.
Praca inwerterów off-grid bez akumulatorów to sytuacja awaryjna (błąd na panelu). Akumulatory dają bezpieczny zapas energii na czas przełączania się inwertera w różne tryby pracy czy np: jak na chwile chmurka zasłoni słońce, a inwerter jest mocno obciążony (włączenie się dużego obciążenia), to właśnie wtedy inwerter pobierze potrzebną moc z akumulatorów zanim przełączy się na sieć. To zjawisko jest widoczne jak się ma podłączony miernik poboru mocy z akumulatora.
A wracając do tematu...
Korci mnie też podłączyć drugiego SPF-a. Ale mam wątpliwości co do pracy w trybie dwa inwertery na dwie fazy.
W instrukcji jest tylko opcja agregacji jednej fazy (dwa lub więcej inwerterów zasilanych z JEDNEJ fazy i oddające moc do JEDNEJ fazy)
Jest również wersja 3-fazowa czyli np: po jednym na każdej z trzech faz i oddają moc do faz do których są podłączone. Połączone ze sobą logicznie i fizycznie, pilnują odpowiedniego przesunięcia fazowego, dzięki czemu urządzenia 3-fazowe działają prawidłowo.
I tu pytanie do eksperymentujących:
Czy jak połączę dwa SPF-y (dwie sztuki na dwie osobne fazy + kabelek synchronizujący) czy będą prawidłowo zasilać urządzenia 2-fazowe (kuchenka indukcyjna)?
msroka1974 wrote:Jak też jasno nigdzie nie znalazłem informacji o takim połączeniu ale ogladnąłem między innymi ten film
https://www.youtube.com/watch?v=FwgiBzc9DOg&t=157s
To nie można odłączyć aku jak inwertery są połączone równolegle? Muszę je wyłączyć całkowicie, rozłączyć kable komunikacyjne i ponownie uruchomić jako pojedyncze? No jakieś jaja.
Deki Dekowski wrote:msroka1974 wrote:Jak też jasno nigdzie nie znalazłem informacji o takim połączeniu ale ogladnąłem między innymi ten film
https://www.youtube.com/watch?v=FwgiBzc9DOg&t=157s
To nie można odłączyć aku jak inwertery są połączone równolegle? Muszę je wyłączyć całkowicie, rozłączyć kable komunikacyjne i ponownie uruchomić jako pojedyncze? No jakieś jaja.
Odłączanie akumulatorów podczas pracy inwertera jest niezdrowe dla niego i można uwalić przetwornicę. .
Ciekawy ten filmik ale jest jedno ale:
Na filmie ustawia parametr 23 na 2P0, 2P2, itp, a ja w swoim inwerterze mam tylko 3P1, 3P2...
A jak jest u was ? Macie do wyboru 2P... w programie 23 ?
Deki Dekowski wrote:Czy jak połączę dwa SPF-y (dwie sztuki na dwie osobne fazy + kabelek synchronizujący) czy będą prawidłowo zasilać urządzenia 2-fazowe (kuchenka indukcyjna)?
venon wrote:
12 ustawione na 30%
13 ustawione na 50%
21 ustawione na 20%
Każdy piszę mi o ustawieniach tylko tutaj nie chodzi o to co mam ustawione tylko o to, że falownik wtedy jakby miał jakieś zawias. Nawet nie reaguje na zmianę trybów. Mogę mu ustawić nawet UTI, a on dalej ciągnie z baterii. Tutaj nie chodzi też o jego pobór własny, bo to fakt tak jak piszesz on mimo osiągnięcia progu 30% dalej się rozładowuje, ale zwykle jak dochodzi do 20% ładuje się z sieci, stąd też moje ustawienia takie jak wyżej, aby bateria nie była rozładowana mniej niż 20% różnice między 30-20% zostawiłem na nocne rozładowanie falownika.
msroka1974 wrote:Zauważyłem dzisiaj jeszcze jedną dziwną rzecz gdy dwa Growatt-y są połączone równolegle. Gdy się przełącza z baterii na Grid to zarówno na wyświetlaczu jak i w aplikacji/stronie WWW pobory w obu falownikach są bardzo zbliżone. Mam dodatkowe liczniki na zasilaniu falowników i jeden np. pokazuje że falownik pobiera z sieci 800W a drugi 200W a na wyświetlaczach oba pokazują że każda faza pobiera 500W. Dodają dwa pobory i dzielą na pół. Widać to na poniższym wykresie. Koler brązowy to jeden falownik a niebieska kreska to drugi. Gdzy pracują na bateriach z odłączonym Grid-em to wszystko wraca do normy. Każdy falownik pokazuje jaki pobór ma na wyjściu.
slim24 wrote:Wersja E2 b05
Taki soft mi przysłał serwis growatt.
...
Może ktoś wie natomiast za co odpowiada parametr 25 (burn) w falowniku. Wchodzi się w ten nastaw poprzez jednoczesne wciśnięcie entera i strzałki w górę.
U mnie jest wartość null. Można zmienić na enabled i disabled. W instrukcji nie ma tej pozycji.
RyderV2 wrote:
Co do ukrytej opcji "burn", ustawiłem ją na "enable" i zaczęła stale migać ikonka paneli. Na chłopski rozum wygląda jak coś z wstecznym pchaniem energii przez panele żeby je np. zimą podgrzać trochę i oczyścić ze śniegu?
RyderV2 wrote:W takiej sytuacji warto również skalibrować odczyt napięcia zarówno w Growacie jak i
msroka1974 wrote:A da się skalibrować wyświetlane napięcia w Growatt? Mam zainstalowane dwie sztuki i każda pokazuje inne wartości napięć akumulatora. Różnica ro 0,5V,
msroka1974 wrote:
Czy ktoś ma doświadczenie w ustawieniach obejścia w menu 18. Do tej pory miałem dwa razy błąd 07 przeciążenie i odłączyło mi odbiorniki a falownik przeszedł w tryb awarii. Pracował wtedy na SBU (solar + bateria). Jak dokładnie działa ustawienie w menu 18. Czy przy pracy na solarach + bateria przy przeciążeniu podłączy bypass z grida.
Ile jest w stanie puścić przez siebie SPF5000ES bez wyłączenie się. Czy menu 18 na enabled coś zmienia? Chodzi oczywiście o chwilowe obciążenie bo to przeważnie jest włączenie za dużej ilości odbiorników (pralka, czajnik, toster itp.) Ja u siebie widziałam 5,5 kw i już wtedy na wyświetlaczu pojawia się błąd 07 i sygnał ostrzegawczy.
msroka1974 wrote:RyderV2 wrote:W takiej sytuacji warto również skalibrować odczyt napięcia zarówno w Growacie jak i
A da się skalibrować wyświetlane napięcia w Growatt? Mam zainstalowane dwie sztuki i każda pokazuje inne wartości napięć akumulatora. Różnica ro 0,5V, Oba podłączone 35mm2 do busbara.
BogumiPichla wrote:Czy są opcje podpięcia akumulatora litowego lub lifepo4 innego niż growat ??
RyderV2 wrote:msroka1974 wrote:
Czy ktoś ma doświadczenie w ustawieniach obejścia w menu 18. Do tej pory miałem dwa razy błąd 07 przeciążenie i odłączyło mi odbiorniki a falownik przeszedł w tryb awarii. Pracował wtedy na SBU (solar + bateria). Jak dokładnie działa ustawienie w menu 18. Czy przy pracy na solarach + bateria przy przeciążeniu podłączy bypass z grida.
Ile jest w stanie puścić przez siebie SPF5000ES bez wyłączenie się. Czy menu 18 na enabled coś zmienia? Chodzi oczywiście o chwilowe obciążenie bo to przeważnie jest włączenie za dużej ilości odbiorników (pralka, czajnik, toster itp.) Ja u siebie widziałam 5,5 kw i już wtedy na wyświetlaczu pojawia się błąd 07 i sygnał ostrzegawczy.
Tak, menu 18 w "enabled" w przypadku przeciążenia przełączy falownik w tryb bypassu z GRIDa. Co do tego ile jest w stanie przez siebie przepuścić to jak testowałem to dobiłem do 11kW i na bypassie świecił błędem ale to przepuścił.