Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Magnetofon MDS432 - brak docisku rolki, nie dochodzi głowica

keramkisow 20 Aug 2022 11:19 327 2
    keramkisow
    Level 9  
    Witam
    Kupiłem kultową wieżę Diora Unitra czteroelementową WS432, FS432, AS632 oraz magnetofon MDS432. Stan był opłakany z brakami itd. Nie będę się rozpisywał co i gdzie naprawiałem, reasumując wzmacniacz, radio, korektor są już sprawne jedynie mam problem z magnetofonem MDS432. Problem polega na tym, że słabo dociska rolka przesuwu taśmy oraz nie dochodzi głowica prawidłowo do taśm i wtedy brak głosu dopiero po dociśnięci z góry za głowicami, magnetofon odtwarza prawidłowo po (docisk około 3mm) po zwolnieniu wybija auto-stop. Bez taśm auto-stop działa prawidłowo. Dodam, że nie było rolki dociskowej. Kupiłem i zamontowałem nową, wszystkie paski wymieniłem, naprawiłem przewijanie, przesmarowałem wszystkie mechanizmy ruchome. Problem tkwi raczej po stronie mechanicznej, nie wiem czy czegoś nie brakuje lub jest w złej pozycji, dlatego zwracam się do bardziej doświadczonych kolegów z podpowiedzią by ten problem rozwiązać. Czytałem różne fora na podobne tematy ale nic takiego na mój problem nie znalazłem.

Dołączam zdjęcia poglądowe mechanizmu magnetofonu.
    Magnetofon MDS432 - brak docisku rolki, nie dochodzi głowica Magnetofon MDS432 - brak docisku rolki, nie dochodzi głowica Magnetofon MDS432 - brak docisku rolki, nie dochodzi głowica
    Magnetofon MDS432 - brak docisku rolki, nie dochodzi głowica Magnetofon MDS432 - brak docisku rolki, nie dochodzi głowica Magnetofon MDS432 - brak docisku rolki, nie dochodzi głowica
  • Helpful post
    Gienek
    Level 37  
    Rozwiązania problemu szukaj wokół elektromagnesu, który przyciąga głowice (a także wspomaga docisk). Wyczyszczenie odcinka osi od koła zamachowego stykającego się z taśmą.
    keramkisow
    Level 9  
    Nie miałem ostatnio czasu aby zabrać się za naprawę, dlatego dopiero teraz piszę - miałeś racje Gienek, regulacja odległości elektromagnesu rozwiązała problem, teraz załącza się bez problemu i kaseta odtwarza prawidłowo, bardzo Ci dziękuje za podpowiedź, temat zamykam.