Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Funai TV2000A MK6 martwy

mercedv6 13 Nov 2005 17:38 1238 4
    mercedv6
    Level 14  
    Witam serdecznie, bardzo proszę o pomoc bo w TV nie jestem zbyt mocny, ojciec włączył telewizor, pojawił się na chwilę obraz i się wyłączył, rozkręciłem, padnięty bezpiecznik, zamontowałem żarówkę-świeci na maxa, okazało się że padnięty jest Q501-2SD1710 oraz Q502-2SC3807, wymieniłem, żarówka teraz zapala się tylko na chwilę w momencie włączeniaTV i gaśnie, jest 300V w zasilaczu i tyle, nie świeci led standby, ściągnąłem z elektrody schemat do MK7 ale nie bardzo jest czytelny choć wygląda tak samo, nie bardzo wiem jak to ruszyć, bardzo proszę o wszelkie sugestie, pozdrawiam
    rtv6
    Level 18  
    Witam

Wpisz na górze w wyszukiwarce MK6 i napewno znajdziesz to co
    Cię interesuje.

Pozdrawiam
    mercedv6
    Level 14  
    witam serdecznie, teraz już jednak sprawa nie jest taka prosta, ale po kolei, TV padł nagle, został włączony,pojawił się obraz i się wyłączył, po rozkręceniu padnięte: bezpiecznik, Q501-2SD1710, Q502-2sC3807, D510-15V, po wymianie przetwornica wystartowała, pojawiło się 115V, 15V, 12V, zapaliła się led ale po odpaleniu cisza tylko led gasła i tu zaczęły się schody, zacząłem mierzyć tu i tam i przypadkowo zwarłem R408 z R410 i led zgasła i już się nie zapala choć wymienione napięcia ciągle są, pobrałem schemat MK7 ale jest tak nie czytelny że nie jestem nawet w stanie namierzyć te rezystory, co mogło polecieć w skutek tego zwarcia? bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam
    led czasem mignie na chwilę przy włączaniu