Witam mam CD YAMAHA CDX480 i CD Technics-a SL-PG440A oba sprzety nie naleza do najnowszych sa mniej wiecej z tego samego roku (porównywalne modele ) . Technics zbudowany solidnie czyta wszystko co mu sie wsadzi nawet płyty które sa masakrycznie porysowane o RW nie wspomne bo praktycznie tylko te uzywam . Nie ukrywam Technics dostał po tyłku i nic nawet klawisze w panelu nie siadły wszystko jest tak jak go kupiłem Natomiast YAMAHA : zacznijmy od tego ze jest uzywana "od swieta" , nie czyta płyt RW , to jeszcze ostatnio sie zaczeła sypac np. z połowy 2 tracka przeskakiwał pare tracków dalej itd. natomiast teraz gdy nie ma płyty na wyświetlaczu pokazuje sie "1" a gdzy jest płyta "0" oczywiście nic nie widzi i nie czyta ,na 90% rozsypał sie laser . Po zdjeciu górnej pokrywy widac duzego scalaka z napisem Yamaha (od wyświetlacza ) nop i zaczynam sie zastanawiać gdzie jest główny scalak od laserka . Po wyciagnieciu płyty od strony sciezek ukazał sie scalak oczywiście SMD z napisem TECHNICS no to mnie troszke zdziwiło czy taka firma jak Yamaha była tak zacofana ze musiała kozystac z komponentów Technics-a hmm ciekawe . W koncu to i to jest JAPAN ale duzo osób twierdzi ze yamaha przebija technicsa we wszystkim !! Teraz to moze i tak bo Technics juz nie produkuje takich sprzetów tylko sprzet dla DJ i to wysokiej jakości a nawet bardzo wysokiej !! Czy yamaha była i jest taka dobra ?? Gdzie moge kupić laser do takiej yamahy (laser KSS-210A) ?? A ja o technicsie nie zmienie zdania moze jeśli chodzi o jakośc dzwieku to nie bajeczna ale jest b.dobra ale napewno sprzet tej firmy jest trwały !! i moim zdaniem dostatecznie dobry .