Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilenie bramy oraz systemu CCTV - Problem ze schematem połączeń

Rick69 29 Aug 2022 15:14 483 24
    Rick69
    Level 5  
    Dzień dobry,
    chciałbym wykonać projekt podłączenia prądu do szafki centralki CCTV i do szafki od silnika bramy przesuwnej.
    Szafka z licznikiem prądu będzie oddalona o 70 m. Niestety z przyczyn technicznych całość nie może stać obok siebie.

Szafka z licznikiem prądu od pozostałych szafek będzie oddalona o 70 m.
    Docelowo moc przyłączeniowa będzie wynosiła 1 kW.
    W przyszłości może zostać zwiększona ale na chwilę obecną nie ma takiej potrzeby.
    Schemat ma wyglądać następująco:
    Szafka hermetyczna dla centralki CCTV będzie umieszczona w szafce na prąd ze względu na bezpieczeństwo i ochronę sprzętu przed wilgocią.
    Zastosowałem już taki schemat w innym rejonie i póki co sprawdza się idealnie. Powieszenie jej na słupie nie wchodzi w grę.

Mam kilka pytań co do schematu i bezpieczeństwa.
    1. Jaki kabel 70 m najlepiej zastosować? Czy 3 x 2,5 mm² będzie wystarczający?
    https://www.speckable.pl/pl/product/23759,kab...-yky-nyy-j-0-6-1kv-3x2-5-drut-do-ziemi-mercor

2. Kabel będzie w ziemi - być może narażony na uszkodzenie jeżeli ktoś chciałby kopać w tym rejonie - czy ma sens zastosowanie np. rury PE i włożenie do niej kabla? Prawdopodobieństwo uszkodzenia mechanicznego będzie niewielkie.
    https://www.lovemygarden.pl/pl/p/RURA-MONTAZOWA-DO-NAWADNIANIA-PE-fi-16-WAZ-100-m/60\

3. W szafce z licznikiem prądu chciałbym żeby znajdowała się różnicówka + bezpiecznik. W szafce na CCTV miałby znajdować się bezpiecznik + ogranicznik przepięć. W szafce na prąd do bramy miałby znajdować się bezpiecznik. Czy ma to sens? Jeżeli nie to jak najlepiej to skonfigurować?

4. W jaki sposób najlepiej rozdzielić prąd do szafki CCTV i szafki do bramy przesuwnej? Rozdzielaczem?
    Czy możecie polecić sprawdzone rozwiązanie? Poniżej proponowany schemat:

Dodam, że nie muszą to być jakieś super profesjonalne rozwiązania.
    Grunt żeby się sprawdziło.

Będę zobowiązany za wsparcie w temacie i z pewnością odwdzięczę się punktami.
  • Helpful post
    kokapetyl
    Level 43  
    Rick69 wrote:
    W przyszłości może zostać zwiększona

To już teraz na etapie "projektu" trzeba to uwzględnić.
    Rick69 wrote:
    2. Kabel będzie w ziemi - być może narażony na uszkodzenie jeżeli ktoś chciałby kopać w tym rejonie - czy ma sens zastosowanie np. rury

Raczej nie. Tylko nie zapominać o taśmie ostrzegawczej.
    Rick69 wrote:
    3. W szafce z licznikiem prądu chciałbym żeby znajdowała się różnicówka + bezpiecznik.

Domyślam się że ta szafka jest na granicy posesji, montaż jakichkolwiek aparatów chyba trzeba uzgodnić z dostawcą energii.
    Rick69 wrote:
    Jaki kabel 70 m najlepiej zastosować? Czy 3 x 2,5 mm² będzie wystarczający?

Gdyby pozostać przy poborze 1kW, to ostatecznie może być. Jednak myśląc o zwiększeniu obciążenia, to przy tej odległości, trzeba zastosować większy przekrój.
    Rick69
    Level 5  
    kokapetyl wrote:
    Rick69 wrote:
    W przyszłości może zostać zwiększona

To już teraz na etapie "projektu" trzeba to uwzględnić.
    Rick69 wrote:
    2. Kabel będzie w ziemi - być może narażony na uszkodzenie jeżeli ktoś chciałby kopać w tym rejonie - czy ma sens zastosowanie np. rury

Raczej nie. Tylko nie zapominać o taśmie ostrzegawczej.
    Rick69 wrote:
    3. W szafce z licznikiem prądu chciałbym żeby znajdowała się różnicówka + bezpiecznik.

Domyślam się że ta szafka jest na granicy posesji, montaż jakichkolwiek aparatów chyba trzeba uzgodnić z dostawcą energii.
    Rick69 wrote:
    Jaki kabel 70 m najlepiej zastosować? Czy 3 x 2,5 mm² będzie wystarczający?

Gdyby pozostać przy poborze 1kW, to ostatecznie może być. Jednak myśląc o zwiększeniu obciążenia, to przy tej odległości, trzeba zastosować większy przekrój.

Do 5 kW przekrój 3 x 2,5 mm² nie będzie wystarczający?
    Szafka jest w granicy - chodzi o montaż kabla o długości 70 m do innych szafek?
    Raczej dostawca nie będzie miał z tym problemu.
    kokapetyl
    Level 43  
    Rick69 wrote:

Biorąc pod uwagę długość odcinka to nie wystarczy, chyba że nie będzie Ci przeszkadzać jak na końcu zamiast 230V, będzie np. 180V :D
    Rick69
    Level 5  
    kokapetyl wrote:
    Rick69 wrote:

Biorąc pod uwagę długość odcinka to nie wystarczy, chyba że nie będzie Ci przeszkadzać jak na końcu zamiast 230V, będzie np. 180V :D

Jaka żyła będzie odpowiednia?
    kkas12
    Level 43  
    Kolego chyba już żaden z operatorów nie godzi się na umieszczanie w szafce pomiarowej jakichkolwiek aparatów, ktorych nie uwzględnił w swych standardach.
    Ponadto ani monitoring, ani napęd bramy RCD nie wymagają. I mało tego niektorzy producenci napędów wręcz zakazują stosowania RCD w zasilaniu ich produktu.
    A 1kW mocy to jakiś żart a na pewno strzał w stope.
  • Helpful post
    Shadowix
    Level 31  
    Dlaczego 1kW to żart? Montowałem podobna instalację dla obsługi kontenerów na wynajem (monitoring + napęd bramy + moduł GSM). Filozofii tam wielkiej nie ma. A w zależności od modelu monitoringu (rejestrator, switche) oraz napędu bramy, mogą być przyłączane za pomocą wtyczki. I też bez RCD? ;)
    Oczywiście skrzy ka operatora to tylko zabezpieczenie licznikowe oraz licznik i na ich tam więcej nie ma.
  • Helpful post
    Tomek.K.
    Level 22  
    Rick69 wrote:
    kokapetyl wrote:
    Rick69 wrote:

Może to pomoże?

Spadek napięcia dla 5 kW, przewód 3x2.5mm², długość 70 m
    przy przekroju S=2.5mm²
    Spadek napięcia=10.409V na pojedynczej żyle dla prądu=21.739A
    Procentowy wskaźnik=4.526%
    Max rezystancja żyły w temperaturze 20stC =0.519 omów

Link do kalkulatora wspomagającego dobór przekroju przewodów
    https://lumier.pl/kalkulator/

https://elektrykadlakazdego.pl/spadek-napiecia/
    dopuszczalne spadki napięć w procentach:
    4% – maksymalny dopuszczalny spadek napięcia od przyłącza zakładu energetycznego do urządzenia
    0.5% – maksymalny dopuszczalny spadek napięcia od przyłącza ZE do licznika / rozdzielnicy w domu (dla odbiorników większej mocy ta procentowa wartość jest wyższa, ale w domach nas to nie interesuje)
    3% – maksymalny dopuszczalny spadek napięcia od rozdzielnicy do urządzenia
    kkas12
    Level 43  
    Shadowix wrote:
    A w zależności od modelu monitoringu (rejestrator, switche) oraz napędu bramy, mogą być przyłączane za pomocą wtyczki. I też bez RCD?
    Pewnie, że mogą. Chyba tylko po to by RCD na siłę wpakować.
    Pisałem o napędzie bramy gdzie producenci piszą by RCD jednak nie stosować. Ale co tam producent może wiedzieć.
    Jeśli "elektryk" będzie chciał to i bramę przedłużaczem zasili.
    Arkusz 4-41 (jeśli dobrze pamiętam) w pewnych warunkach zezwala na rezygnację z RCD w obwodach gniazdowych.
    Jak falandyzować to na całego ;)
    Rick69
    Level 5  
    kkas12 wrote:
    Kolego chyba już żaden z operatorów nie godzi się na umieszczanie w szafce pomiarowej jakichkolwiek aparatów, ktorych nie uwzględnił w swych standardach.
    Ponadto ani monitoring, ani napęd bramy RCD nie wymagają. I mało tego niektorzy producenci napędów wręcz zakazują stosowania RCD w zasilaniu ich produktu.
    A 1kW mocy to jakiś żart a na pewno strzał w stope.

Kolego, zgadzam się z Tobą co do umieszczania w szafce pomiarowej jakichkolwiek aparatów - nie będą w szafce pomiarowej tylko w szafkach oddalonych o 70 m.

Co do RCD - kabel będzie w ziemi i nie wiem czy nie jest to dodatkowe zabezpieczenie dla ludzi którzy będą się przemieszczali lub jeżeli ktoś uszkodzi kabel.

Dlaczego 1kW? Nie potrzebuję więcej energii.
    CCTV i napęd bramy nawet nie lizną tej energii.
    Zawsze mogę wystąpić o zwiększenie mocy przyłączeniowej.
    Po co płacić za niewykorzystaną moc?

Dodano po 4 [minuty]:

Shadowix wrote:
    Dlaczego 1kW to żart? Montowałem podobna instalację dla obsługi kontenerów na wynajem (monitoring + napęd bramy + moduł GSM). Filozofii tam wielkiej nie ma. A w zależności od modelu monitoringu (rejestrator, switche) oraz napędu bramy, mogą być przyłączane za pomocą wtyczki. I też bez RCD? ;)
    Oczywiście skrzy ka operatora to tylko zabezpieczenie licznikowe oraz licznik i na ich tam więcej nie ma.

Dokładnie - w skrzynkach za licznikiem mam zamiar zrobić przedłużacz.
    Nie widzę przeciwwskazań żeby miało to nie działać.
    Zawsze chyba mogę dać bezpiecznik zalicznikowy?

Dodano po 7 [minuty]:

Tomek.K. wrote:
    Rick69 wrote:
    kokapetyl wrote:
    Rick69 wrote:

Może to pomoże?

Spadek napięcia dla 5 kW, przewód 3x2.5mm², długość 70 m
    przy przekroju S=2.5mm²
    Spadek napięcia=10.409V na pojedynczej żyle dla prądu=21.739A
    Procentowy wskaźnik=4.526%
    Max rezystancja żyły w temperaturze 20stC =0.519 omów

Link do kalkulatora wspomagającego dobór przekroju przewodów
    https://lumier.pl/kalkulator/

https://elektrykadlakazdego.pl/spadek-napiecia/
    dopuszczalne spadki napięć w procentach:
    4% – maksymalny dopuszczalny spadek napięcia od przyłącza zakładu energetycznego do urządzenia
    0.5% – maksymalny dopuszczalny spadek napięcia od przyłącza ZE do licznika / rozdzielnicy w domu (dla odbiorników większej mocy ta procentowa wartość jest wyższa, ale w domach nas to nie interesuje)
    3% – maksymalny dopuszczalny spadek napięcia od rozdzielnicy do urządzenia

Bardzo dziękuję!
    Zasadniczo najlepiej będzie kupić 3 x 4.0 mm².
    Procentowy wskaźnik=3.771%
    Poza tym.. 5kW raczej nigdy tam nie będzie..
  • Helpful post
    kkas12
    Level 43  
    Rick69 wrote:
    Jaki i po co?
    Chyba tylko po to by jeszcze bardziej ograniczyć to na czym chcesz "zaoszczędzić"? I gdzie selektywność?
    Rick69 wrote:

Opłatę przyłaczeniową ponosisz raz. A ile mocy wykorzystasz za tyle zapłacisz.
    A zwiększenie mocy przyłączeniowej przy takim przekroju w.l.z. nie wchodzi w grę bez zwiekszenia przekroju tejże linii zasilającej. Więc jak się mówi "chytry dwa razy straci". Kompletny brak konsekwencji. Dziś zaoszczędisz grosze, jutro wydasz tysiące.
    Rick69 wrote:
    Co do RCD - kabel będzie w ziemi i nie wiem czy nie jest to dodatkowe zabezpieczenie dla ludzi którzy będą się przemieszczali lub jeżeli ktoś uszkodzi kabel.
    Myślisz, że energetyczne linie kablowe chronione są RCD?
    Rick69 wrote:
    w skrzynkach za licznikiem mam zamiar zrobić przedłużacz.
    Pewnie, że możesz. Tylko po co?

Dodano po 2 [minuty]:

Rick69 wrote:
    PEN dzielony z złaczu odległym od odbioru należy rozpatrywać jako błąd w sztuce. Więc wcale nie wygląda to najlepiej. Za te same pieniądze a może i taniej kupisz YAKY 4x16. I masz spokojny sen na przyszłość.
    Rick69
    Level 5  
    kkas12 wrote:
    Rick69 wrote:
    Jaki i po co?
    Chyba tylko po to by jeszcze bardziej ograniczyć to na czym chcesz "zaoszczędzić"? I gdzie selektywność?
    Rick69 wrote:

Opłatę przyłaczeniową ponosisz raz. A ile mocy wykorzystasz za tyle zapłacisz.
    A zwiększenie mocy przyłączeniowej przy takim przekroju w.l.z. nie wchodzi w grę bez zwiekszenia przekroju tejże linii zasilającej. Więc jak się mówi "chytry dwa razy straci". Kompletny brak konsekwencji. Dziś zaoszczędisz grosze, jutro wydasz tysiące.
    Rick69 wrote:
    Myślisz, że energetyczne linie kablowe chronione są RCD?
    Rick69 wrote:
    w skrzynkach za licznikiem mam zamiar zrobić przedłużacz.
    Pewnie, że możesz. Tylko po co?

Dodano po 2 [minuty]:

Rick69 wrote:
    PEN dzielony z złaczu odległym od odbioru należy rozpatrywać jako błąd w sztuce. Więc wcale nie wygląda to najlepiej. Za te same pieniądze a może i taniej kupisz YAKY 4x16. I masz spokojny sen na przyszłość.

1. Niestety nie znam się na elektryce na tyle żeby stwierdzić że jest niepotrzebny. Po prostu chciałbym dodatkowo zabezpieczyć sprzęt przed uszkodzeniem.

2. Z tego co kojarzę za wyższą moc przyłączeniową płacę wyższą opłatę abonamentową.

3. Twoim zdaniem RCD jest kompletnie niepotrzebne?

4. Co do przedłużacza - schowany w skrzynce hermetycznej do zasilania CCTV. A z rozdzielnicy bezpośrednio do mechanizmu bramy.
    Chciałem postawić osobną skrzynkę z elektryką do bramy żeby w razie wybicia bezpiecznika osoby z niej korzystające miały do niej klucz żeby sprawdzić co się stało albo odłączyć ją z prądu w razie W. Tylko pytanie czy mogę tam zastosować bezpiecznik zalicznikowy.

5. Niestety wszędzie widzę drożej YAKY 4x16...
    Czy coś takiego będzie odpowiednie?
    https://sklep.ele-comp.pl/yaky-4-16?utm_sourc...eneo_cid=646f93a2-2680-2fa7-50d7-951808de95ae
    Co zrobić z 4 żyłą która jest mi niepotrzebna? Stosownie zaizolować?
    kkas12
    Level 43  
    Ty potrzebujesz dwóch żył a nie trzech.
    Wykorzystujesz dwie żyły L i PEN a dwie czekają na moment gdy okaże się iz jednak są potrzebne.
    I zapomnij o tych przedłużaczach.
    Rick69 wrote:
    Z tego co kojarzę za wyższą moc przyłączeniową płacę wyższą opłatę abonamentową.
    No tak to są bardzo kolosalne pieniądze, że czynią luksusem korzystanie z energii elektrycznej.

Zastanów się nad fotowoltaiką.
    Rick69
    Level 5  
    kkas12 wrote:
    Ty potrzebujesz dwóch żył a nie trzech.
    Wykorzystujesz dwie żyły L i PEN a dwie czekają na moment gdy okaże się iz jednak są potrzebne.
    I zapomnij o tych przedłużaczach.
    Rick69 wrote:
    Z tego co kojarzę za wyższą moc przyłączeniową płacę wyższą opłatę abonamentową.
    No tak to są bardzo kolosalne pieniądze, że czynią luksusem korzystanie z energii elektrycznej.

Zastanów się nad fotowoltaiką.

Czy w takim razie mogę zastosować następujący schemat?
    1. Listwa zasilająca na kilka gniazdek jest mi potrzebna głównie do podłączenia UPS-a. Switch i Rejestrator będą bezpośrednio wpięte do UPS-a. Całość będzie w szafce hermetycznej. Dodatkowe gniazda do ewentualnego oświetlenia na słupie.
    2. Bez dodatkowej szafki na prąd do napędu bramy. Kabel byłby pociągnięty bezpośrednio z rozdzielacza.
    3. Czyli w szafce z licznikiem nie ma sensu robić RCD?
    4. Dodatkowo w szafce z licznikiem chciałbym zamontować ogranicznik przepięć.
  • Helpful post
    kkas12
    Level 43  
    Pisałem wcześniej, że w szafce licznikowej nie zamontujesz niczego co nie jest objęte standardem dostawcy. Więc o ograniczniku, RCD i tym co jeszcze wymyślisz w tym miejscu zapomnij.

Ok. Masz jeden obwód z gniazdami więC RCD w tym obwodzie być powinien.
    Brama zasilona drugim obwodem żadnego RCD nie potrzebuje.

Jakie gniazdo na słupie i po co?
    Przy twym 1kW praktycznie niczego nim nie zasilisz.
    Nawet kosiarki do trawy.
    Chyba, że ma ono zasilić oświetlenie na słupie zamontowane.
    Tylko po co wtedy gniazdo?

Porzuć myśl o tym 1kW i jak normalny człowiek zdecyduj się na 5kW (przy jednej fazie) abyć zawsze mógł instalację bez żadnych problemów i zbędnych nakładów rozbudować.
    Rick69
    Level 5  
    kkas12 wrote:
    Pisałem wcześniej, że w szafce licznikowej nie zamontujesz niczego co nie jest objęte standardem dostawcy. Więc o ograniczniku, RCD i tym co jeszcze wymyślisz w tym miejscu zapomnij.

Nawet kosiarki do trawy.

Porzuć myśl o tym 1kW i jak normalny człowiek zdecyduj się na 5kW (przy jednej fazie) abyć zawsze mógł instalację bez żadnych problemów i zbędnych nakładów rozbudować.

Nie na słupie.
    Kabel do lampy na słupie będzie szedł w słupie, następnie ziemią do skrzynki hermetycznej i tam będzie zasilany w razie potrzeby.

1kW ma zasilić monitoring i bramę - nic poza tym.
    Dlaczego 1 kW? Nic mocniejszego nie będzie tam w przyszłości zasilane.
    Ewentualnie dodatkowe kamery i lampa.
    Poza tym w razie W tj. jakby ktoś chciał się podpiąć pod instalację (bo jest takie ryzyko) nic nie uzyska.

Koszt zwiększenia mocy do 5 kW nie jest duży.

Co do licznika - elektryk w poprzedniej skrzynce zrobił RCD, ogranicznik przepięć i dystrybutor bez problemów zamontował licznik.

Dodano po 6 [godziny]:

kkas12 wrote:

Nawet kosiarki do trawy.

Finalnie widziałbym to następująco.
    Czy jest sens montować ogranicznik przepięć do bramy?

Muszę zamontować dodatkową szafkę z bezpiecznikiem do bramy - ponieważ do niej dostęp ma mieć większa grupa osób.
    Nie mogą mieć dostępu do centralki CCTV i licznika z prądem. Chodzi o to że w razie wybicia bezpiecznika mogli go wymienić/włączyć, wyłączyć prąd w napędzie bramy itd.

Zmiany dokonam na 5 kW.
    kkas12
    Level 43  
    Jaki bezpiecznik do bramy 10A skoro aparat limitujący moc 1kW będzie miał wartość 6A.
    Chyba, że faktycznie zdecydujesz się na 5kW wtedy a szafce licznikowej masz 15kW jeśli jedna faza.
    Rick69 wrote:

Ogranicznik przepięć należałoby zamontować tam gdzie zostanie wprowadzony kabel zasilający. Czyli na początku instalacji.
    Rick69 wrote:
    Kabel do lampy na słupie będzie szedł w słupie, następnie ziemią do skrzynki hermetycznej i tam będzie zasilany w razie potrzeby.
    Jak będzie zasilany? Gniazdem i wtyczką???
    Kto tak robi?

Są przekaźniki zmierzchowe, są styczniki, są programatory astronomiczne a ty jakieś chałupnicze sposoby proponujesz.
    Ten rozdzielacz (jeśłi jest to przedłużacz) też nie jest moim zdaniem najszczęśliwszym rozwiązaniem.
    A obwód zasilający "szafkę do bramy" musi mieć przekrój min 4mm2. Chyba, że w pierwszej szafce zatosujesz zabezpieczenie pozwalające na zmniejszenie przekroju.
    I obowiązkowo uziemienie połączone z szyną PE.
    Rick69
    Level 5  
    kkas12 wrote:
    Jaki bezpiecznik do bramy 10A skoro aparat limitujący moc 1kW będzie miał wartość 6A.
    Chyba, że faktycznie zdecydujesz się na 5kW wtedy a szafce licznikowej masz 15kW jeśli jedna faza.
    Rick69 wrote:

Ogranicznik przepięć należałoby zamontować tam gdzie zostanie wprowadzony kabel zasilający. Czyli na początku instalacji.
    Rick69 wrote:
    Jak będzie zasilany? Gniazdem i wtyczką???
    Kto tak robi?

Są przekaźniki zmierzchowe, są styczniki, są programatory astronomiczne a ty jakieś chałupnicze sposoby proponujesz.
    Ten rozdzielacz (jeśłi jest to przedłużacz) też nie jest moim zdaniem najszczęśliwszym rozwiązaniem.
    A obwód zasilający "szafkę do bramy" musi mieć przekrój min 4mm2. Chyba, że w pierwszej szafce zatosujesz zabezpieczenie pozwalające na zmniejszenie przekroju.
    I obowiązkowo uziemienie połączone z szyną PE.

Decyduję się na 5 kW - jedna faza.
    Dlatego taki a nie inny bezpiecznik.

Czyli ogranicznik przepięć przy zabezpieczeniu zalicznikowym?
    W skrzynce CCTV i do bramy nie ma sensu?

Przewód do lampy będzie wpuszczony do skrzynki CCTV na przyszłość jeżeli będzie potrzeba zamontowania lampy.
    Póki co będzie pozostawiony luźno na przyszłość.

Zastosuję zabezpieczenie pozwalające na zmniejszenie przekroju.
    Rick69
    Level 5  
    kkas12 wrote:
    Rick69 wrote:
    Czyli ogranicznik przepięć przy zabezpieczeniu zalicznikowym?
    Co rozumiesz przez zabezpieczenie zalicznikowe?

Zabezpieczenie zaraz za licznikiem.
    Niestety nie znam się fachowo.

Co do kabla jedyne co mogę zrobić to kupić YKY 3x6 ponieważ może być problem z zamontowaniem 4x16.
    Powinien dać radę na takiej odległości.

Docelowo zmienię prąd z 1 kW na 5 kW w jednej fazie.
    I tak z takiej mocy nie skorzystam.
    Ale pomyślałem że napęd bramy zawsze może używać dużej mocy do rozruchu więc lepiej mieć więcej niż mniej.

Finalnie tak widziałbym całą instalację.
    Opis jest na chłopski rozum.
    Jest w MIARĘ ok?
  • Helpful post
    kkas12
    Level 43  
    Kolego pisałem wcześniej dwa razy, że w szafce licznikowej nie powinno być żadnych urządzeń które nie są ujete w standardach dostawcy.
    Podawałem też inne informacje jak powinno być to wykonane. A ty dalej oczekujesz poklasku dla swych lamerskich wizji.
    Uziemienie szyny PE wykonuje się jak najbliżej miejsca gdzie wprowadzony jest kabel zasilający.
    A jeśli problemem dla ciebie jest przyłaczenie kabel YAKY 4x16 to mnie brak słów.
    Dziś budynki mieszkalne zasila się przekrojem 25-35mm2 i nie ma problemu a tobie 16mm2 stwarza problemy.
    Rick69
    Level 5  
    kkas12 wrote:
    Kolego pisałem wcześniej dwa razy, że w szafce licznikowej nie powinno być żadnych urządzeń które nie są ujete w standardach dostawcy.
    Podawałem też inne informacje jak powinno być to wykonane. A ty dalej oczekujesz poklasku dla swych lamerskich wizji.
    Uziemienie szyny PE wykonuje się jak najbliżej miejsca gdzie wprowadzony jest kabel zasilający.
    A jeśli problemem dla ciebie jest przyłaczenie kabel YAKY 4x16 to mnie brak słów.
    Dziś budynki mieszkalne zasila się przekrojem 25-35mm2 i nie ma problemu a tobie 16mm2 stwarza problemy.

1. Dostawca nie robi z tego tytułu problemu - zgodnie z literą prawa z pewnością tak jest - jednak jest to pewna forma udogodnienia jeżeli chodzi o gniazdko elektryczne w jednym rejonie do ewentualnego zasilenia niezbędych urządzeń.
    2. Co do uziemienia - odnotuję - dziękuję.
    3. Dla mnie nie jest problemem. Dla elektryka który ma wykonywać przyłącze jest "problematyczny" w ułożeniu i podpięciu w szafkach.
    Dodatkowo nigdy nie wykorzystam jego pełnej mocy. Będzie tam tylko CCTV i napęd bramy no i może jakaś lampa.
    Kabel nie będzie masakrycznie obciążany. Instalacji i tak nie będę tam rozbudowywał.

WAŻNE!
    Nie dodałem, że będę podpięty do kabla z którego korzysta duże grono ludzi. Wyjątkowo po długich rozmowach zgodzili się na podpięcie. Jego moc nie jest znacznie wykorzystywana. Bezpośrednie podłączenie do słupa nie wchodzi w grę - za duże koszty/odległość na jedną osobę. Dlatego podejrzewam że nie ma tam nawet YAKY 4x16 dlatego jaki sens żebym kładł lepszy kabel za gorszym?
    kkas12
    Level 43  
    Rick69 wrote:
    Nie dodałem, że będę podpięty do kabla z którego korzysta duże grono ludzi. Wyjątkowo po długich rozmowach zgodzili się na podpięcie. Jego moc nie jest znacznie wykorzystywana. Bezpośrednie podłączenie do słupa nie wchodzi w grę - za duże koszty/odległość na jedną osobę. Dlatego podejrzewam że nie ma tam nawet YAKY 4x16 dlatego jaki sens żebym kładł lepszy kabel za gorszym?

Wyjaśnij to bo zaczynają sie konfabulacje.
    Rick69
    Level 5  
    kkas12 wrote:
    Rick69 wrote:

Wyjaśnij to bo zaczynają sie konfabulacje.

Ale co konkretnie jest niezrozumiałe?
    kkas12
    Level 43  
    Trzy dni tłumaczenia i wykładania kawy na ławę jak i dlaczego powinno być to wykonane.
    Ty dalej swoje.
    Teraz po trzech dniach pojawiaja się mityczne "duże grono ludzi", które po rozmowach łaskawie godzi się na to byś się przyłączył.
    Bez wyjaśnień żadnych kim są owi ludzie i jakie jest ich uczestnictwo w dostawie energii?
    Jakby tego było mało informujesz o "gorszym kablu".

Dla mnie taka postawa to kpina w żywe oczy.