Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki sterownik będzie działać z kotłem Vaillant ze złączem BUS?

cichy koksik 30 Aug 2022 21:11 297 2
Wago
    cichy koksik
    Level 15  
    Cześć furumowicze.

Czy znacie jakieś sterowniki (pokojowy),który by współpracował z kotłem gazowym vaillant ze złączem bus?

Sterownik musi być z funkcją wifi (zdalne sterowanie) oraz z funkcją modulacji a nie on/off.

Na ten moment na ścianie wisi jakiś sterownik on/off koło kotła,ale został już wyprowadzony kabel do salonu i jeśli nie znajdę żadnego sterownika z funkcją wifi i modulacją to podłącze sterownik ct200 (niestety tylko on/off,ale z wifi)

Kocioł to jakiś staruszek i docelowo mam zamiar go wymienić,ale najszybciej za rok Jaki sterownik będzie działać z kotłem Vaillant ze złączem BUS?
  • Wago
    VPS
    Level 22  
    Pod złącze bus (- i +) nie ma sterownika z wifi. Możesz zastosować alternatywę innych firm np SALUS opartą na komunikacji bezprzewodowej ZigBee masz zdalny dostęp do regulatora. Montujesz bramkę internetową UGE600 do routera. W pokoju montujesz regulator SQ610 są dwie wersje 230V i bateryjna. Ja preferuję wersję 230V do złącz COM NO podłączasz przewód do kotła do złącza 3 i 4 i masz sterowanie przez aplikację oraz przez przeglądarkę internetową.

Jak chcesz tylko wifi to możesz użyć regulatora engocontrols E10W230WIFI do którego również musisz doprowadzić 230V. Od regulatora ze złącz COM NO łączysz przewód z kotłem ze złączem 3 i 4.

cichy koksik
    Level 15  
    VPS wrote:
    do złącz COM NO podłączasz przewód do kotła do złącza 3 i 4 i masz sterowanie przez aplikację oraz przez przeglądarkę internetową.

Tylko,że to wtedy działa na zasadzie on/off?

Mam już taki sterownik (bosch ct200) i chyba przy nim zostane,ponieważ kocioł i tak jest przewymiarowany,więc modulacja jest zbędna-tyle wyczytałem na tym forum i w zasadzie ma to sens.