Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Ekspres Siemens TQ505R - Para zamiast spienionego mleka

carl02 02 Sep 2022 15:29 627 5
    carl02
    Level 14  
    Dzień dobry.
    Mam zagwozdkę z ekspresem Siemens EQ.500 Integral TQ505R09.
    Kupiłem używkę w dobrej cenie, wszystko jest całkowicie dobrze poza jednym: spienianie kawy nie działa jak należy. Zrobiłem dzisiaj mały test i nagrałem istotę problemu:

Tłumaczę i objaśniam:
    1. Tak, użyłem wody zamiast mleka (już za dużo go zmarnowałem, a efekty na wodzie są identyczne, jak na mleku).
    2. Na filmie widać nagranie tej "głowicy", z której leci mleko, ale ze zdjętą osłoną, żeby dobrze pokazać, którędy uchodzi para. Jak osłona jest założona, to mleka leci troszkę więcej, ale wciąż za mało.
    3. Powinno być 120 ml mleka, ponieważ wybrałem program spienianie mleka i pojemność 120 ml (ekspres nie ma problemu z dawkowaniem - czarną kawę 240 ml robi dokładnie 240 ml). Jak widać, to na pewno nie jest 120 ml (powinno być pół szklanki).

Co zrobiłem do tej pory?
    Wyczyściłem wszystkie składowe elementów spieniania mleka, na które składają się:

Pojemnik na mleko z rurką zasysającą (rurka szczelna, nie łapie "lewego powietrza"):
    Ekspres Siemens TQ505R - Para zamiast spienionego mleka

Głowica, która za pośrednictwem widocznej elastycznej rurki widocznej na zdjęciu się z tym pojemnikiem łączy (według mnie tu problemu nie ma, również badałem pod kątem nieszczelności, pęknięć i dziur):

Głowica główna, która wpuszcza w to wszystko parę - i tutaj uwaga, widoczne czerwone oringi są całkowicie nowe (sądziłem, że to tutaj jest nieszczelność, więc kupiłem nowe i wymieniłem, ale nie ma żadnej poprawy):

Wydaje mi się, że niczego więcej już po drodze nie ma.
    Czy moglibyście zasugerować jakieś następne kroki związane z diagnostyką?

Generalnie mam możliwość zwrotu, ale jeżeli dałoby radę naprawić to w jakichś akceptowalnych pieniądzach, to chętnie się tego podejmę.
  • Helpful post
    magir
    Level 29  
    https://north.pl/promo/sprzeglo-spieniacza-mleka-do-ekspresu-siemens-00633292,707-RL-0436.html?cd=17660139298&ad=&kd=&gclid=Cj0KCQjw08aYBhDlARIsAA_gb0fE4AL9ukZSbAf3t5WjNhc6dUB9gxC7I4piAyLuXeOiBZTlyrD0TCsaAga5EALw_wcB

Ten element ulega zużyciu, po wymianie problem powinien zniknąć.
    We wszystkich ekspresach dysze spieniania mleka po pewnym czasie ulegają degradacji i mycie nic nie daje.
    carl02
    Level 14  
    @magir Dziękuję za odpowiedź, zamawiam i jak tylko zamontuję tę część - dam znać co do rezultatu :)
    Miłego weekendu!
    magir
    Level 29  
    To trzymam kciuki żeby efekt był jak najlepszy - bo nie ma to jak dobra kawa ze spienionym mleczkiem !
    carl02
    Level 14  
    @magir Hmmmm, sprzęgło wymienione, ale pojawił się inny problem - teraz ekspres w ogóle nie zaciąga mleka, coś jakby w ogóle nie wytwarzał podciśnienia. Para uchodzi już we właściwym kierunku, więc to pewnie faktycznie było sprzęgło, ale co mogło pójść z nim nie tak, że w ogóle nie "ciągnie" mleka ze zbiornika z mlekiem? Poprzednie sprzęgło zaciągało mleko...
    Co mógłbym tutaj jeszcze zweryfikować?

Tutaj wideo:

Dodano po 6 [godziny] 41 [minuty]:

OK, jestem totalnym gamoniem i po prostu pomyliłem się w kolejności podłączenia wężyków. Spieniacz działa jak nowy, wszystko jest w najlepszym porządku. Kolego @magir, bardzo dziękuję za pomoc, temat zamykamy :)
    carl02
    Level 14  
    Problem rozwiązany.