Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Kosiarka Honda HRX 537 nie odpala ponownie po rozgrzaniu silnika

Piotr_45 05 Sep 2022 18:03 609 8
    Piotr_45
    Level 10  
    Mam nietypowy problem. Kosiarka Honda HRX 537 z systemem Easy Start jak jest zimna pali bez problemu, natomiast jeżeli popracuje chwilę i się ją wyłączy to ponowne uruchomienie możliwe dopiero po ok. min 5 minutach jak trochę ostygnie. Myślałem, że czujnik termostatu - jest taki mały w silniku z którego wychodzi trzpień i popycha coś w gaźniku - chyba zabezpieczenie od przegrzania silnika. Wyjąłem czujnik, aby wyeliminować ten czynnik i dalej to samo, czyli nie on. Zmieniłem świecę, chociaż gdyby miała przebicie to silnik powinien gasnąć albo przerywać po nagrzaniu. Nic się takiego nie dzieje. Jak chodzi to chodzi jak burza. Podobnie byłoby z cewką zapłonową jak się rozgrzeje i dostaje skrót to silnik powinien przerywać lub zgasnąć. Obecnie brakuje mi pomysłów co to może być. Może ktoś ma jakieś pomysły byłbym zobowiązany.
    4495redberet
    Level 27  
    Do sprawdzenia luzy zaworowe,moim zdaniem.
    Piotr_45
    Level 10  
    Dziękuję za podpowiedź. Bardzo możliwe. O tym nie pomyślałem.
    Piotr_45
    Level 10  
    4495redberet wrote:
    Do sprawdzenia luzy zaworowe,moim zdaniem.

Luzy zaworów sprawdzone i skorygowane. Były dość luźne. Dalej to samo po nagrzaniu nie chce odpalić. :(
    4495redberet
    Level 27  
    Ten trzpień co pisałeś to prawdopodobnie jest taki termik i on włącza i wyłącza ssanie na gaźniku. Działa on pod wpływem temperatury. Jak jest kosiarka zimna to przepustnica od ssania powinna być przymknięta. Jak uruchomisz to się nagrzewa i otwiera ssanie.
    Zrób taki test.
    Jak nie będzie mogła zapalić po zgaszeniu to spróbuj wstrzyknac trochę benzyny bezpośrednio w gardziel gaźnika albo odkrrc świece i wstrzyknij benzynę przez otwór świecy i zobacz czy odpali. Benzyny tak z 10ml.
    Piotr_45
    Level 10  
    4495redberet wrote:
    Ten trzpień co pisałeś to prawdopodobnie jest taki termik i on włącza i wyłącza ssanie na gaźniku. Działa on pod wpływem temperatury. Jak jest kosiarka zimna to przepustnica od ssania powinna być przymknięta. Jak uruchomisz to się nagrzewa i otwiera ssanie.
    Zrób taki test.
    Jak nie będzie mogła zapalić po zgaszeniu to spróbuj wstrzyknac trochę benzyny bezpośrednio w gardziel gaźnika albo odkrrc świece i wstrzyknij benzynę przez otwór świecy i zobacz czy odpali. Benzyny tak z 10ml.

Ok. Prawdopodobnie jest tak jak piszesz trzpień po nagrzaniu wychodzi z czujnika i popycha lekko klapkę zamykającą dopływ powietrza od strony filtra powietrza. Tak jak pisałem wyjąłem ten trzpień, aby wyeliminować ewentualne wadliwe działanie tego czujnika, ale to nic nie dało.
    Spróbuję wstrzyknąć plaka albo benzynę zobaczymy czy coś da. Gdyby zapaliła to problem z gaźnikiem????
  • Helpful post
    4495redberet
    Level 27  
    Lepiej trochę benzyny wstrzyknąć.
    Tak. Jak odpali to problem z paliwem.
    Gaźnik,bak,wężyk,filterek jak jest.
    Piotr_45
    Level 10  
    4495redberet wrote:
    Lepiej trochę benzyny wstrzyknąć.
    Tak. Jak odpali to problem z paliwem.
    Gaźnik,bak,wężyk,filterek jak jest.

Dziękuję za rzeczowe i pomocne podpowiedzi. udało się chociaż już myślałem, że bez serwisu Hondy się nie obejdzie. Na krótko odpalała po wstrzyknięciu paliwa. Bez wstrzyknięcia świeca sucha, ale czarny osad miała. Czyli brak paliwa.
    Przeczyściłem jeszcze raz dokładnie gaźnik (dysze) co prawda nic nie zauważyłem, aby było zatkane, ale coś musiało być bo kosiarka śmiga czy ciepła czy zimna.
    Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
    Piotr_45
    Level 10  
    Przeczyszczony gaźnik. :D