logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nous Smart WiFi Bulb P3 RGBCW - CB2L + BP5758 - zmiana firmware

p.kaczmarek2 10 Wrz 2022 11:45 4035 4
REKLAMA
  • Nous Smart WiFi Bulb P3 RGBCW - CB2L + BP5758 - zmiana firmware
    Witajcie, dziś kolejny krótki temat o zmianie firmware LEDówki, tym razem Nous, model P3-A60-RGB-CCT. W tym produkcie znalazłem moduł CB2L (BK7231N), który pady do programowania ma na spodzie i niestety musiałem go całego wylutować by się do nich dostać. Oprócz tego w tej lampce jest sterownik LED BP5758, który komunikuje się z modułem WiFi poprzez ich zmodyfikowaną wersję I2C. Firmware zmienię na OpenBeken, który wspiera już BP5758.
    Poniżej opakowanie i instrukcja lampki:

Parowanie z aplikacją producenta
    Kod QR z pakowania wskazuje na jakąś aplikację Nous, ale ja wypróbowałem aplikację Tuya - udało się sparować.
    Tryb parowania uruchamia się standardowo - pięciokrotne włączenie i wyłączenie zasilania lampki.
    Nous Smart WiFi Bulb P3 RGBCW - CB2L + BP5758 - zmiana firmware Nous Smart WiFi Bulb P3 RGBCW - CB2L + BP5758 - zmiana firmware Nous Smart WiFi Bulb P3 RGBCW - CB2L + BP5758 - zmiana firmware Nous Smart WiFi Bulb P3 RGBCW - CB2L + BP5758 - zmiana firmware Nous Smart WiFi Bulb P3 RGBCW - CB2L + BP5758 - zmiana firmware Nous Smart WiFi Bulb P3 RGBCW - CB2L + BP5758 - zmiana firmware Nous Smart WiFi Bulb P3 RGBCW - CB2L + BP5758 - zmiana firmware
    W panelu Tuya:
    Z aplikacją Tuya wszystko działa. Aplikacji Tuya nie omawiam szczegółowo, gdyż to na forum już nie raz było.

Wnętrze Nous P3 RGBCW
    Lampkę dostałem od kolegi z forum, więc była już otwarta.
    Oznaczenia na plastiku:
    Nous Smart WiFi Bulb P3 RGBCW - CB2L + BP5758 - zmiana firmware Nous Smart WiFi Bulb P3 RGBCW - CB2L + BP5758 - zmiana firmware Nous Smart WiFi Bulb P3 RGBCW - CB2L + BP5758 - zmiana firmware
    Płytka z zasilaczem i modułem WiFi:
    Nous Smart WiFi Bulb P3 RGBCW - CB2L + BP5758 - zmiana firmware Nous Smart WiFi Bulb P3 RGBCW - CB2L + BP5758 - zmiana firmware Nous Smart WiFi Bulb P3 RGBCW - CB2L + BP5758 - zmiana firmware
    Moduł CB2L:
    Wyprowadzenia:
    1P8I/OSupport hardware PWM
    2P7I/OSupport hardware PWM
    3P6I/OSupport hardware PWM
    4P26I/OSupport hardware PWM
    5P24I/OSupport hardware PWM
    6GNDPPower supply reference ground
    73V3PPower supply 3V3

Moduł przeznaczony dla LED - same piny wspierające PWM wyprowadzone (no, jeszcze zasilanie..).
    No i tu widać problem - nie mam RX/TX na normalnych wyprowadzeniach. One są na spodzie modułu. Zaraz się tym zajmiemy, ale jeszcze rzut oka na płytkę z LED:
    Nous Smart WiFi Bulb P3 RGBCW - CB2L + BP5758 - zmiana firmware Nous Smart WiFi Bulb P3 RGBCW - CB2L + BP5758 - zmiana firmware Nous Smart WiFi Bulb P3 RGBCW - CB2L + BP5758 - zmiana firmware Nous Smart WiFi Bulb P3 RGBCW - CB2L + BP5758 - zmiana firmware
    Informacje o BP5758:
    https://developer.tuya.com/en/docs/iot-device-dev/driver_i2c_bp5858d?id=Kb7bciwq50zfc
    BP5758 komunikuje się z modułem WiFi poprzez zmodyfikowane I2C.

REKLAMA

Procedura programowania
    Pady do programowania są zasłonięte - trzeba wylutować moduł.
    Zacząłem od dodania topnika:
    Potem dodałem spoiwa ołowiowego (ono ma niską temperaturę topnienia, Pb-free się tu nie nadaje):
    Zacząłem grzać jednocześnie pady, tak by odlutować moduł:
    Poczekałem aż zacznie "pływać" i go podniosłem:
    Oczyściłem pady topnikiem:
    Jeszcze płytkę przemyłem IPA, by zmyć topnik i zabrudzenia.
    Oto wylutowany moduł - widać, gdzie jest TX i RX:
    Mój klasyczny układ od programowania - UART na USB konwerter w trybie 3.3V, zasilanie 3.3V przez LDO TC1264:
    Wgrałem builda QIO dla BK7231N, tym razem udało się poprzez bkWriter 1.60, nie musiałem używać hid_download_py (resetu dokonałem odłączając zasilanie 3.3V do modułu):
    Po programowaniu moduł wlutowałem na jego miejsce.
    Ustawienia pinów (sygnały BP5758):
    Widok z panelu:
    Efekty:
    Nous Smart WiFi Bulb P3 RGBCW - CB2L + BP5758 - zmiana firmware Nous Smart WiFi Bulb P3 RGBCW - CB2L + BP5758 - zmiana firmware
    Konfiguracja WiFi dla OpenBeken została zrobiona tak jak w przypadku innych urządzeń.
    Włącznik światła z USA - Gosund Smart Switch SW5-A-V2.1 - BK7231T
    Ogrodowy podwójny przekaźnik Tuya CCWFIO232PK - BK7231T - programowanie

Konfiguracja YAML dla Home Assistant
    W razie nowszych wersji HA trzeba jeszcze dopisać unique_id.
    Kod: YAML
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

A tu nowszy config, od użytkownika @marioalmeida
    Kod: YAML
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Tutorial HA:
    Tutorial Home Assistant - konfiguracja, WiFi, MQTT, Zigbee, Tasmota

Brak choosera kolorów na panelu WWW OpenBeken?
    Część użytkowników wcale z tego nie korzysta, ale OpenBeken posiada na własnym panelu WWW mały system wyboru koloru/odcieniu bieli, wspierający też zmianę jasności. Jeśli OpenBeken go nie pokazuje, to można wymusić jego uruchomienie poprzez:

Zła kolejność kolorów?
    Kolejność kolorów (red, green, blue, cool white, warm white) nie jest wewnętrznie standaryzowana. Jeśli macie zamienione kolory, to należy użyć komendy:

BP5758D_Map 0 1 2 3 4

Komendę tę należy wpisać w "Short startup command", jeśli wpiszecie ją w konsoli to urządzenie zapomni po restarcie ustawienie. "Short startup command" wykonuje się tylko przy starcie urządzenia, warto o tym pamiętać. Na czas prób można wpisywać komendę do konsoli, ale jak się wybierze już ostateczną konfigurację to warto ustawić ją jako startup command.
    UWAGA: w przypadku bliźniaczego SM2135 (też pseudo-I2C driver) kroki są analogiczne.

Podsumowanie
    Kolejna problematyczna w programowaniu lampka - trzeba było wylutować moduł. Wsad zgrałem i wysłałem do panów od tuya-cloudcutter - może oni przygotują dla tej lampki wsparcie i będzie można było wgrać nowy wsad całkiem zdalnie.
    Lampka świeci mocno i wyraźnie, a przy tym płytka z diodami LED szybko się grzeje, lecz bez pełnej obudowy (dostałem ją od usera w stanie takim jak na zdjęciach) nie jestem ocenić na ile by się normalnie przegrzewała, gdyż ta obudowa też brała udział w odprowadzaniu ciepła.
    Muszę się zastanowić, co z nią zrobię.
    Dodam jeszcze, że na ten moment mój firmware jest kompatybilny z Tasmota Device Groups, a niedługo też dodaję wsparcie protokołu DDP do kontroli oświetlenia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14534 postów o ocenie 12537, pomógł 654 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 20185835
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1103
    Możliwości związane z oprogramowaniem wewnętrznym niezaprzeczalnie zostały zwiększone, jednak co z obudową?
    :?:
  • REKLAMA
  • #3 20185921
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12537
    Tak jak pisałem w treści tematu - lampki dostałem od kolegi w forum, za co mu oczywiście dziękuję. Po prostu już do mnie trafiły w postaci takiego "ogryzka". Ale pozostałe z otrzymanego zestawu były w lepszym stanie:
    Ale fakt, tak jak pisałem w podsumowaniu - zastanawiam się, co ja teraz z tą lampką zrobię? Muszę dobrać korpus od innej, uszkodzonej.

O ile autorzy tuya-cloudcutter staną na wysokości zadania to kolejnych nie trzeba będzie otwierać by zaprogramować. Pełne 2MB wsadu wysłałem in na repozytorium na githubie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 20186265
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1103
    p.kaczmarek2 napisał:
    zastanawiam się, co ja teraz z tą lampką zrobię?

W obecnej postaci nie jest to już lampka, ze względu na zniszczoną obudowę.
    Mamy zbiór podzespołów.

p.kaczmarek2 napisał:
    Muszę dobrać korpus od innej, uszkodzonej.

Tak zrób i opisz Swoje wykonanie przywrócenia do stanu umożliwiającego użytkowanie tego wyrobu.

p.kaczmarek2 napisał:
    O ile autorzy tuya-cloudcutter staną na wysokości zadania to kolejnych nie trzeba będzie otwierać by zaprogramować. Pełne 2MB wsadu wysłałem in na repozytorium na githubie.

Jeśli nawet by się udało do tego doprowadzić, to i tak pozostaje jeszcze sam producent całego urządzenia mogący jak najbardziej nie być zainteresowanym stworzeniem sposobu na dokonywanie samodzielnych zmian oprogramowania wewnętrznego przez użytkownika.
  • #5 20187139
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA