Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Electrolux EWW1685SWD - brak napięcia na grzałce suszarki

Svavo 12 Sep 2022 13:59 486 24
    Svavo
    Level 23  
    Ave, problem jak w temacie.
    Po załączeniu suszenia nie pojawia się napięcie na grzałce suszarki. Wentylator się obraca, grzałka wygląda na sprawną (53R), wyłączniki bimetaliczne są sprawne (zwarte), termistor sprawny (ok. 5kΩ).

Wyczytałem gdzieś na forum, że przyczyną może być uszkodzona wiązka, a może to przekaźnik? Mogę sprawdzić, ale gdzie znajdę sterownik? Problem polega na tym, że pralka jest zabudowana w małej łazience i dostęp jest prawdziwym wyzwaniem... Mógłbym wejść w tryb serwisowy i sprawdzić czy będzie jakiś błąd. Czy ktoś wie dokładnie w jaki sposób uruchomić ten tryb?

Nigdy nie grzebałem w pralkach, dlatego będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

Pozdro,
    SK

Svavo
    Level 23  
    Udało mi się wejść w tryb i sprawdzić kod błędu: E73
    Zgodnie z manualem, błąd dotyczy termistora NTC:
    Rozumiem, że chodzi o ten 5k na wyjściu dmuchawy. Jeśli sam czujnik jest sprawny to albo uszkodzony jest przewód albo sterownik.
    Gdzie znajdę ten sterownik, za przednim panelem z wyświetlaczem czy gdzieś głębiej?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Po pierwsze podaj PNC bo warto by sprawdzić czy czujnik NTC nie ma przypadkiem nieprawidłowej rezystancji, po 2 należy sprawdzić przewody biegnące od czujnika do modułu na ich ciągłość. Po trzecie PNC powinno pomóc ustalić ile ta maszyna ma czujników bo z pewnością jeszcze będzie kolejny w grzałce pralki, ale może być jeszcze jakiś.
    mrice
    Moderator of Home appliances
    NTC będzie jeszcze na samym wylocie obudowy grzałki, dostęp po zdjęciu przedniego panelu lub na gimnastyka. Przyjrzyj się dobrze wiązce w tej okolicy. Z tego co widzę, u Ciebie modułu wspomagającego suszarkę na szczęście nie ma, więc moduł mocy będzie z tyłu na dole, ale zacznij od NTC i wiązki.
    Svavo
    Level 23  
    Dzięki za odpowiedzi @Kenworth 18 i @mrice
    PNC: 914603510|00

Postaram się dostać do modułu (z tyłu na dole) i sprawdzić ciągłość wiązki. Problemu z czujnikiem grzałki pralki nie podejrzewam bo pralka pierze poprawnie, problem jest jedynie z suszarką.
    Czy na podstawie PNC możecie sprawdzić znamionową wartość rezystancji NTC? Zmierzyłem jego wartość i podejrzewam, że ok. 5k jest wynikiem poprawnym.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Svavo
    Level 23  
    Dzięki za listę @Kenworth 18. Dwa termostaty znalazłem na obudowie grzałki, termistor jest na wylocie ale gdzie szukać czujnika wilgotności?
    mrice
    Zwykle stosuje się 5K albo 20K, z rzadka 10K. Zostaw moduł na później, rozbierz przód. Pod poprzeczką w przodu jest niespodzianka i tam ciekawa wiązka. Czujnik wilgotności występuje tylko w niektórych modelach, jest z tyłu zbiornika. Daj sobie z nim chwilowo spokój.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
    Svavo
    Level 23  
    Nareszcie zabrałem się za pralkę, wymieniłem ten nieszczęsny odcinek przewodu i... owszem, zniknął kod błędu E73 ale pojawił się E68 (ground current leakage), w pewnym momencie zauważyłem też błąd ED7 (WDM thermostat opened).
    Generalnie w trybie serwisowym program suszenia działa. Na grzałce pojawia się napięcie a na czujniku do którego zmieniłem przewodu maleje napięcie ze wzrostem temperatury. W normalnym trybie jednak po załączeniu programu suszenia, na grzałce nie ma napięcia a minuty odliczane są tak szybko jak sekundy.
    Zrobiłem jeden test. Odłączyłem grzałkę i sprawdziłem napięcie - pojawiło się. Po podłączeniu wrócił błąd E68. Grzałka ma ok 53R i rezystancję każdego z wyprowadzeń do masy ok 500k czyli na pierwszy rzut oka jest sprawna.
    Magicy od pralek, co dalej mogę sprawdzić, co zmierzyć?
    Piotr2608

Level 41  
    Svavo wrote:
    Magicy od pralek, co dalej mogę sprawdzić, co zmierzyć?

... a no to:
    Svavo wrote:
    ground current leakage
    Svavo
    Level 23  
    Na tym poziomie abstrakcji to ja wiem ale jeśli przyczyną jest grzałka to powinna mieć jakieś przebicie... Mogę ją wymienić profilaktycznie ale podejrzewam, że to nie są tanie rzeczy, dlatego wolałbym mieć pewność co trzeba wymienić. Stąd pytanie do fachowców...
    Piotr2608

Level 41  
    Svavo wrote:
    wolałbym mieć pewność co trzeba wymienić

Aby mieć pewność, oczekujesz odpowiedzi fachowców?
    I co Ci biedni fachowcy są biedni, że zacząłeś kwadraturę koła.
    Zacznijmy od tego:
    Svavo wrote:
    i rezystancję każdego z wyprowadzeń do masy ok 500k czyli na pierwszy rzut oka jest sprawna.

Sądzisz, że jak domniemywam, wskazana rezystancja 500kΩ jest dla Ciebie w porządku?
    Przecież ta grzałka ma ewidentną upływność a samo urządzenie aż krzyczy podając Ci na tacy błąd.
    Svavo
    Level 23  
    Rozumiem... kopsnąłbyś na zakończenie linka do takiej grzałki?

Dodano po 26 [minuty]:

Kenworth 18 wrote:
    W zamienniku to nie żadne wielkie pieniądze: https://andomagd.pl/grzalka-pralki-230v-1950w-nt-3792301305-p-1629.html oczywiście czujnik temperatury przełożyć oryginalny.

Zdaje się, że to grzałka pralki a najwyraźniej uszkodzona jest grzałka suszarki. Ona nie ma czujnika. Mógłbyś podesłać linka do jakiegoś zamiennika?
    mrice
    www.north.pl
    Tam znajdziesz grzałki jakie trzeba i proszę, nie szukaj jelenia który będzie to robił za Ciebie.
    Svavo
    Level 23  
    Poddaje się. Przeszukałem Internety za grzałką do SUSZARKI pralko-suszarki Electrolux ale wszystkie, które znalazłem są grzałkami do podgrzewania wody z czujnikiem bądź miejscem na czujnik. Pytałem nawet w North.pl ale oni tez nie mają takiej grzałki.
    Pomóżcie, proszę...
    Piotr2608

Level 41  
    Kolega Kenworth_18 podał Ci link do grzałki - piętro wyżej.
    Za 5PLN suszarki nie naprawisz - te czasy się skończyły.
    Svavo
    Level 23  
    Piotr2608 wrote:
    Kolega Kenworth_18 podał Ci link do grzałki - piętro wyżej.
    Za 5PLN suszarki nie naprawisz - te czasy się skończyły.

Nie chodzi już o to ile będzie kosztowała naprawa a o znalezienie odpowiedniej grzałki. Naprawdę nie można kupić samej grzałki tylko ten cały "air duct"?
  • Helpful post
    mrice
    Svavo wrote:
    Naprawdę nie można kupić samej grzałki tylko ten cały "air duct"?

Tak, tak sprzedaje to producent i basta, grzałki luzem nie uświadczysz.
    I tak ciesz się, bo cały airduct jest w cenie w jakiej często bywały grząłki luzem do układów suszarek. Przynajmniej będzie nowy, czysty układ bez syfu.
    Svavo
    Level 23  
    Dzięki Panowie za pomoc. Support Electrolux'a potwierdza "iż grzałka jest nierozłącznym elementem modułu". Pozostaje tylko pogodzić się ze stratą funkcji suszenia (1), wydać ok 300 pln i wymienić moduł z nadzieją, że grzałka była przyczyną usterki (2), korzystać z funkcji suszenia w trybie serwisowym (3) lub... rozłożyć ten kanał na części pierwsze, dostać się do grzałki i spróbować ją uratować (4).
    Tak swoją droga to zmierzone 500k rezystancji to imho ciągle bezpieczna wartość, więc może dałoby się w jakiś sposób oszukać moduł sterujący... ;)
    Dam znaka dla potomnych jakby coś drgnęło w temacie.
    mrice
    Svavo wrote:
    wydać ok 300 pln i wymienić moduł z nadzieją, że grzałka była przyczyną usterk

Kwestie uszkodzenia grzałki potwierdza się pomiarami

Svavo wrote:
    korzystać z funkcji suszenia w trybie serwisowym

Dla tego tryby serwisowe nie powinny trafiać w ręce amatorów, Jak nazwa wskazuje, jst to tryb dla serwisanta do pomocy w diagnostyce i pomija się pewne zabezpieczenia, niewłaściwa zabawa może skończyć się telefonem na straż pożarą

Svavo wrote:
    rozłożyć ten kanał na części pierwsze, dostać się do grzałki i spróbować ją uratować

zapomnij.