Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amica - Wypoziomowanie, jak rozgryźć temat

winmap 13 Sep 2022 15:02 360 14
    winmap
    Level 37  
    Witam. Sąsiadka dziś poprosiła mnie abym jej sprawdził lodówkę. Ok. Woda stała. Był zapchany odpływ. Dokładnie wyczyszczony. Tutaj problem rozwiązany. Mianowicie druga sprawa. Lodówka z tyłu stoi na metalu jak ja to ujmę. Takie blachy. Nóżki do regulacji są tylko z przodu. Sęk w tym że ona ma krzywą podłogę że nie da się w żaden sposób wypoziomować dobrze. Nie ma jak bo krzywo jest z tyłu gdzie nie ma regulacji i z przodu.. Dodatkowy problem to śliskie płytki... Podłogi nie przerobi. Może są jakieś podkłady czy coś żeby to jakoś wypoziomować i ten poślizg zlikwidować. Pierwszy raz się spotkałem z taką sytuacją.

Nie mogę podać modelu. Lodówka już tak jest ustawiona że pół kuchni trzeba by przestawić. Proszę usunąć w takim razie. Nie ma inne możliwości sprawdzenia.
    trojan 12
    Level 38  
    Kolego spada coś z półek albo drzwi się same otwierają?.
    Robert B
    Level 43  
    winmap wrote:
    poślizg zlikwidować

Podklej z tyłu gumowe podkładki np z uszczelek do grzybków zaworów tak, żeby było równo a przód reguluj.
    winmap
    Level 37  
    trojan 12 wrote:

Nie. Ale z tylu gdzie nie ma regulacji skrzypi przy każdym otwieraniu i zamykaniu. Metal o śliskie plytki...

Dodano po 1 [minuty]:

winmap wrote:
    trojan 12 wrote:

Nie. Ale z tylu gdzie nie ma regulacji skrzypi przy każdym otwieraniu i zamykaniu. Metal o śliskie plytki...

Żeby to się dało. Z przodu jednej nóżki brakuje. Wykręcona już ile się da..

Dodano po 3 [godziny] 24 [minuty]:

Udało się ustawić. Już nie ważne że nie ma poziomu. Nie wydaje dźwięków.. Ale coś ma popsute. Lodówka non stop pracuje. Mrozi, na ściance zbiera się szron powoli. Mam wrażenie że jak by słabo. Już 3 godziny pracuje. Sąsiadka mówi że tak cały czas. Może z raz na dzień się wyłączy.. Myślałem że ten odpływ. Wyczyściłem go dokładnie. Ale to nie to. Lodówka ma ponad trzy i pół roku. Pojemnościowo jest duża. Zamrazarnik mały. Kobiecina ma mało w tej lodówce. Wnet pusta. Czy to się Wgl opłaca naprawiać? Co może być przyczyną?
    Powiedziała jeszcze że lód, szron na ścianie z tyłu lodówki jest wnet cały czas. Rzadko co się roztopi.. Myślę że pewnie w momencie jak lodówka raz na ten tydzień się wyłączy heh.
    trojan 12
    Level 38  
    Czyli nie jest problemem wypoziomowanie lodówki bo najbardziej prawdopodobne jest spadnięcie nakładki z tworzywa i została sama śruba.
    Sprawdź szczelność drzwiczek, na jakiej temperaturze pracuje lodówka.
    winmap
    Level 37  
    trojan 12 wrote:
    Czyli nie jest problemem wypoziomowanie lodówki bo najbardziej prawdopodobne jest spadnięcie nakładki z tworzywa i została sama śruba.
    Sprawdź szczelność drzwiczek, na jakiej temperaturze pracuje lodówka.

Sprawdzałem metodą kartki papieru. Wszędzie kartkę trzyma. Lodówka ma termostat bez termometru.
    Pokrętło od 1-6 poziom . Ustawiana na 3 i 4 i non stop pracuje. Szron jest już na ścianie. Ale wydaje mi się że słabiej chłodzi. To było jak byłem u niej. Właśnie dzwoniłem do niej. Bez zmian.. poszła kobieta spać.. pomógł bym jej ale obawiam się że sprzęt się kończy.
    diebier
    Level 8  
    Odnośnie szronu wewnatrz - sugeruję sprawdzić filtr powietrza (jeżeli ma) w komorze lodówki... zwykle na samej górze. MIałem kiedyś podobny problem. Wymiana przyniosła efekt.
    gimak
    Level 40  
    winmap wrote:
    Lodówka non stop pracuje. Mrozi, na ściance zbiera się szron powoli.

To by wskazywało, niesprawny termostat lub tak jak trojan 12 sugerował na nieszczelność drzwiczek.
    winmap wrote:
    Sprawdzałem metodą kartki papieru. Wszędzie kartkę trzyma. Lodówka ma termostat bez termometru.
    Pokrętło od 1-6 poziom . Ustawiana na 3 i 4 i non stop pracuje. Szron jest już na ścianie. Ale wydaje mi się że słabiej chłodzi.

Przypuszczam, że sprawdzałeś również szczelność drzwiczek od strony zawiasów, jeżeli tak, to pozostaje termostat, ale w tym przypadku wstawiłbym do środka termometr i sprawdził jak zachowuje się temperatura w komorze lodówki.
    Ja w podobnym przypadku wykorzystałem termometr samochodowy z Lidla - może mierzyć temperaturę zewnętrzną, wewnętrzną, maksymalną i minimalną. Czujnik temperatury zewnętrznej włożyłem do komory lodówki i miałem bez jej otwierania podgląd temperatury wewnątrz. W moim przypadku niezbyt szczelna była uszczelka na krawędzi od strony zawiasów.
    winmap
    Level 37  
    @diebier
    Nie ma.
    @gimak
    Mam dłuższy urlop i zaraz pójdę do niej. Włożę zwykły termometr bo innego brak. Wszędzie kartką sprawdzałem. A i niestety, zwykły termometr też wysiadł.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003

Dodano po 4 [godziny] 21 [minuty]:

Widzę że temat nie zginął jeszcze. Dziękuję moderatorowi.
    Poszedłem do kobitki. Ustawiłem termostat na 2. Odziwo pochodziła jakieś około półtora, dwie godziny i się wyłączyła. Już tak dwa razy. Czyli wychodziło by że jednak działa.. poczytałem i gdzieś tam pisało że być może termostat za mocno po prostu miał ustawione i non stop chłodził. Czy to możliwe? Lodówka jednak ma dużą pojemność a zapełniona jest w 1/3 albo 1/4. Dzieci są więc też otwiera się często. Jak pusta przestrzeń to ciepło moment wleci. Nie chodzi to skrapla się za każdym razem te trochę szronu. To normalne? Ten zbiornik z tyłu się nie zapełni szybko? Jak tak będzie?
    trojan 12
    Level 38  
    Ten zbiornik specjalnie jest na agregacie (ciepłym podczas pracy) żeby woda odparowała.
    winmap
    Level 37  
    trojan 12 wrote:
    Ten zbiornik specjalnie jest na agregacie (ciepłym podczas pracy) żeby woda odparowała.

Wiem,wiem. Tylko że on się nie napełni moment jak co wyłączanie sie skrapla?
    winmap
    Level 37  
    Chciałem zamknąć już ten temat. Czy normalne jest że jak lodówka pracuje to robi się jakieś kilka milimetrów szron na tylnej ścianie. A jak się wyłączy to wszystko się roztapia, skrapla i spływa. Czy ten zbiorniczek z tyłu nie napełni się moment? Żeby kobiety prąd nie poraził jak będzie się przepełniać i na agregat lecieć.
  • Helpful post
    Robert B
    Level 43  
    Zbiornik jest tak obliczony przez konstruktorów, aby skropliny zdążyły odparować od ciepła wytworzonego przez agregat.
    Po drugie, kobiety nic nie porazi, bo konstrukcja agregatu lodówki nie pozwala przebicie elektryczne przy zwilżeniu od góry jego obudowy wodą.
    Nie panikuj kolego :D Nic złego się nie zadzieje :)
    winmap
    Level 37  
    Zbyt mocno ustawiony termostat. Duża pojemność lodówki.
    winmap
    Level 37  
    Witam. Byłem zobaczyć i obejrzałem dokładnie lodówkę. Czy to może być przyczyną że od ustawienia na 3 termostatu lodówka cały czas pracuje? Amica - Wypoziomowanie, jak rozgryźć temat

Dodano po 9 [godziny] 52 [minuty]:

Może doradzicie gdzie taką uszczelkę dostać