Dzień dobry.
Mam problem z telewizorem Panasonic tx-55cxm710.
Prawa połowa ekranu wyświetla znacznie ciemniejszy obraz. Nie wiem, który z podzespołów powinienem wymienić. Poniżej załączam kilka obrazów z programu EIZO monitor test, po podłączeniu telewizora do laptopa.
Z góry dziękuję za pomoc.
Rozbierałeś kiedyś jakiś panel, szczególnie tak duży?
Spoko, jeśli zawodzą wszystkie rozwiązania wymagające niebywałej wiedzy to najprostsze sposoby zawsze okazują się najskuteczniejsze. NIENAWIDZĘ dyletantów którzy klepią swe racje, nie zwracają uwagi na to co zostało napisane wcześniej.
Bardzo dziękuję za ofertę pomocy.
Nie zajmuję się zawodowo serwisem, ale wymieniałem już kilka razy pęknięte panele, ostatnio 50 calowy - z pozytywnym efektem.
Nie napisałem w pierwszym poście, że otworzyłem wcześniej ten telewizor i wyczyściłem styki taśm połączeniowych od płyty z procesorem obrazu i podłączone do sterownika na krawędzi tafli. Widziałem też filmiki, że potrafią nie kontaktować elastyczne taśmy bezpośrednio na krawędzi szkła. Z takim problemem się jednak jeszcze nie zetknąłem.
To wygląda na problem z soczewkami i co innego wymienić panel a co innego go rozebrać nie uszkadzając.
Spoko, jeśli zawodzą wszystkie rozwiązania wymagające niebywałej wiedzy to najprostsze sposoby zawsze okazują się najskuteczniejsze. NIENAWIDZĘ dyletantów którzy klepią swe racje, nie zwracają uwagi na to co zostało napisane wcześniej.
Czyli sygerujesz, że przyczyna leży w ledach podświetlania? Niektóre z nich tak dziwnie prześwitują przez panel. Na zdjęciach z telefonu widać to nawet lepiej niż w realu. Po zdjęciu plecków spoglądałem na otwory w płycie montażowej i światło z nich była tak samo jasne po lewej i prawej stronie ekranu.