Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Saeco Lirika SUP041EU - pompa pracuje, nie wypływa woda ani kawa

tomtim123 14 Sep 2022 21:47 558 3
  • #1
    tomtim123
    Level 32  
    Witam szanowne grono.
    Od jakiegoś czasu walczę z ekspresem jak w tytule.
    Ekspres po włączeniu uruchamia płukanie, ale woda praktycznie nie leci do kubka tylko w momencie jak zaparzacz wraca na miejsce, to fuknie pod ciśnieniem wodą do tacki. Podczas parzenia kawy pompa pracuje , a kawa nie wylatuje, tylko mała ilość kawy wycieka do tacki pod zaparzaczem.
    Pastylka kawy nie jest zwarta tylko wypada błotko.



    Poniżej opisze co do tej pory zrobiłem:
    1. Rozebrałem moduł zaparzacza i wyczyściłem wszystko, sitko zawory oraz nasmarowałem smarem, wymieniłem wszystkie uszczelki.
    2. Rozebrałem i wyczyściłem zawór gorącej wody i oczywiście nowe uszczelki i smar.
    Saeco Lirika SUP041EU - pompa pracuje, nie wypływa woda ani kawa
    3. Wymontowałem przepływomierz i go wyczyściłem.
    4. Wymontowałem pompę rozebrałem kupiłem nowy oring wraz z kulką wszystko złożyłem (pompa pracuje tak samo)
    5. Mimo to kupiłem nową pompę ULKA EP5GW obie podpiąłem w łazience w celu sprawdzenia ciśnienia. Działają tak samo. Zakup nie trafiony.
    6. Przewody od pompy po przez bojler do zaworu gorącej wody drożne, bo wymontowałem zawór i buzią dmuchnąłem i bez problemu woda przeleciała.
    7. Zawór gorącej wody wziąłem do pracy dmuchnąłem w niego sprężonym powietrzem z wyczuciem nie na maxa i bez problemu po chwili przepuszcza.
    8. Oczywiście rozebrałem i wyczyściłem dokładnie cały moduł wylewki kawy, drożny sprawdziłem buzią :-)

    Następnie testowałem w następujący sposób:
    1. Wymontowałem z zaworu gorącej wody grzybek i woda dalej nie wylatywała z przodu. Test buzią drożny bez grzybka.
    2. Wymontowałem kulkę z modułu zaparzacza i dalej to samo. Dmuchnąłem buzią i powietrze przechodziło bez problemu bez kulki do sitka tłoka.
    3. Dzisiaj go włączałem i wyłączałem kilka razy z odkamieniaczem.
    Już nie mam pomysłów co może być przyczyną, jak ktoś ma większe doświadczenie z tym modelem, to proszę o poradę.

    Miałem już do naprawy dwa ekspresy Delonghi Prima Donna i tam było czyszczenie plus wymiana bojlera, uszczelek, smarowanie i wszystko działa do dzisiaj, a tu po prostu poległem.
    Poniżej wrzucam filmik, na którym jest cykl płukania zaraz po włączeniu i na nim widać skąd woda wystrzykuje jak tłok powraca:


  • #2
    tomtim123
    Level 32  
    Wczoraj ekspres poskładałem i próbowałem zaparzyć kawę. Pompa pracuje kawa do kubka nie lecie, a do tacki ociekowej nic nie wypływa, więc szczelne, ale gdzie się to blokuje. Dodam, że pastylka jest miękka po zaparzaniu. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc ? Pozdrawiam
  • #3
    tomtim123
    Level 32  
    Poniżej kolejne działania z ekspresem:
    Ponieważ w pracy mamy podobny ekspres, to postanowiłem zabrać moduł zaparzacza i zawór gorącej wody i go podpiąć pod ekspres i przetestować. No i ku mojemu zdziwieniu po zamontowaniu w tamtym ekspresie modułu zaparzania i mojego zaworu gorącej wody "1" ekspres parzy kawę bez problemu, więc te elementy wykluczam są sprawne.
    Dzisiaj zdemontowałem cały układ wodny i sprawdziłem drożność poszczególnych wężyków oraz komponentów.
    Saeco Lirika SUP041EU - pompa pracuje, nie wypływa woda ani kawa
    1. Zawór sprawdzony w pracy i działa prawidłowo.
    2. Rozdzielacz drożny, profilaktycznie go wyczyściłem szczoteczką.
    3. Zawór bezpieczeństwa który jest zamontowany na wylocie pompy (nowa pompa) drożny i wyczyszczony szczoteczką.
    4. Bojler chmmmm niby OK, bo jak dmuchnę ustami, to powietrze przechodzi bez problemu, wiadome, że tam jest spirala i ta drożność, nie jest taka jak się dmuchnie bezpośrednio w pusty wężyk.

    Poniżej moje spostrzeżenia w porównaniu do ekspresu w pracy:
    1. Jak włączyłem ekspres w pracy, to oczywiście nastąpiło płukanie i ekspres gotowy do pracy, więc wybrałem robienie kawy tylko z moim modułem zaparzacza, i ekspres zrobił kawę i OK.
    2. Następnie wymontowałem zawór gorącej wody "1" i zamontowałem ten mój, ale po wyłączeniu ekspresu przed wymianą zaworu odczekałem 1min. żeby temperatura wody która pozostała w układzie nie poparzyła mi rąk. Po odkręceniu zaworu para nie fuknęła,???
    - jak to samo zrobiłem w tym ekspresie co naprawiam po odczekaniu 1min. i odkręceniu zaworu gorącej wody i wyciągnięciu go, to buchnęła para która nie omal poparzyła mi rękę.
    Więc tu się nasuwa pytanie, gdzie jest problem ?
    Jak ktoś miał podobny przypadek, to proszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam
  • #4
    tomtim123
    Level 32  
    Ekspres naprawiony i oddany do klienta.