logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Frezarka CNC z silnikami Lichuan LC110H3216, LCDA2260H - błąd osi Z i error 04

klexiu 17 Wrz 2022 12:41 534 1
REKLAMA
  • #1 20194297
    klexiu
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzień dobry wszystkim.

Nie napisałem na tym forum zbyt wiele postów, ale natknąłem się na problem i mam nadzieję, że w tym zacnym gronie znajdzie się osoba która będzie w stanie odpowiedzieć bądź podpowiedzieć mi co jest problemem.

Mianowicie, posiadam frezarkę konwencjonalną przerobioną na CNC. Zostały wykorzystane do tego silniki Lichuan LC110H3216 + LCDA2260H. Maszynę kupiłem używaną. Od początku były problemy osią Z. Silnik zachowywał się tak jakby nie dawał rady podnieść stołu, pojawiało się stukanie podczas pracy, podnoszenia stołu do góry (tylko podnoszenia). Stół nie posiada przeciwwagi. Na maszynie pracowałem, był na to dziwny sposób przy uruchamianiu maszyny silnik stukał przy podnoszeniu i należało dać pełną prędkość na osi Z. Wtedy wyskakiwał error 4 "Current fault value 04: The position error is over limit" na serwowzmacniaczu. Po ponownym uruchomieniu serwowzmacniacza (trzeba to było zrobić żeby skasować błąd) silnik przestawał stukać i wszystko pracowało jak należy, aż do wyłączenia maszyny. Procedura powtarzana była przy każdym uruchomieniu maszyny. 1x err4 i potem stabilna praca.

Ostatnio wymieniłem ten silnik bo myślałem ze to problem w silniku, ale jest to samo. Silnik też stuka, a po błędzie err4 przestaje i znika problem.

Myślałem, że to kwestia przeciwwagi, że stół jest za ciężki i nie radzi sobie z podnoszeniem. Tylko dlaczego po błędzie i ponownym uruchomieniu pracuje normalnie bez stukania?

Podczas stukania na wyświetlaczu od serwowzmaczniacza widać ze przeskakują kroki z np 20 na 7 itp.

Czy ktoś ma może jakiś pomysł ? Czy to nie może być kwestia doboru parametrów ustawień serwowzmacniacza ??

https://www.upload.sorotec.de/doku/manuals/3phasen.pdf
    http://servo.xlichuan.com/Private/ProductFiles/14041e0a0b6b377d8427.pdf

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 20217082
    klexiu
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Problem rozwiązany modyfikacja parametru PN02
REKLAMA