Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DeLonghi Magnifica S ECAM20.11 - nie parzy kawy

Siejon78 17 Sep 2022 18:03 258 1
    Siejon78
    Level 2  
    Witam.

Ekspres jest praktycznie nowiutki kupiony dla załogi na statku, nie ma możliwości wykonania naprawy gwarancyjnej.
    Po włączeniu słychać jak pompa pracuje, ale z dysz nie leci woda. Ekspres nie jest zapowietrzony, ponieważ z dyszy do spieniania mleka leci para i gorąca woda.
    W momencie naciśnięcia przycisku "1 filiżanka kawy" ekspres mieli kawę po czym moduł zaparzacza nie przesuwa się do góry i tym samym nie parzy kawy. Jednocześnie pojawia się błąd o braku ziaren i czerwony trójkąt z wykrzyknikiem.
    W środku wszystko wygląda OK, czy ktoś ma jakiś pomysł co mogło się zepsuć?

Pozdrawiam
    Siejon78
    Level 2  
    Ekspres częściowo naprawiony. Okazało się, że przede mną mechanik w nim grzebał i chyba coś bardziej popsuł.
    Było tak, że po włączeniu moduł na zmieloną kawę zjeżdzał pod młynek i stop. Trzeba było palcami kręcić silnikiem żeby cofnąć moduł na kawę do pozycji w której można go wyjąć w celu umycia.
    Rozkręciłem praktycznie całą część odpowiedzialną za parzenie kawy, rozłączyłem większość rurek żeby znaleść gdzie jest problem. Włączyłem i przepłukałem ekspres, wyczyściłem moduł parzący ciśnieniowo kawę, złożyłem wszystko i ekspres zaczął działać.
    Potem się okazało, że znowu jest coś nie tak - mieli kawę po czym wyświetla błąd i wraca do pozycji wyjściowej. Najprawdopodobniej wilgotna kawa "zapchała" młynek, znowu ekspres był rozkręcony i przeczyszczony, ale pojawił się problem z serwowaniem gorącej wody i spienianiem mleka. Wychodzi na to, że część do której sypie się zmielona kawa "podjeżdza" za wysoko przez co blokuje zaworek - pojawia się nieszczelność i tyle. Nie mam najmniejszego pojęcia co z tym zrobić ponieważ jest to tak jakby część stała, przykręcona kilkoma śrubami.
    Parzenie kawy działa bez zarzutu.