Kuchenka indukcyjna jednofazowa Esperanza.
Byłem ciekaw jak zrobili taką kuchenkę w tak niskiej cenie i jak jest ona zbudowana, oraz czy można by coś z niej wykorzystać. W tym celu kupiłem kuchenkę i rozmontowałem.
Zakupiony egzemplarz przedstawiono na pierwszym zdjęciu.
Etykieta opisująca urządzenie:

Trochę mała, ale ciężko już o lepsze zdjęcie.
Kolejne zdjęcia pokazują wnętrze kuchenki:

Zdjęcie pokazuje górną część kuchenki po otwarciu. Widoczna jest ceramiczna płytka na której stawiamy garnki. Na środku znajduje się biała plama, która jest taśmą termoprzewodzącą dotykającą czujnika temperatury. W prawej części znajduje się płytka z elektroniką obsługująca sterowanie jak przyciski i wyświetlacz.

Kolejne zdjęcie przedstawia dolną część kuchenki w której umieszczona jest płyta główna, wentylator, cewka, na środku której umieszczony jest czujnik temperatury.

Płytka panelu sterującego, zawiera diody led, przyciski oraz wyświetlacz.
Na drugiej stronie umiejscowiony jest układ o symbolu: A1P1628 dokumentacja występuje pod nazwą HT1628. Jest to kompletny sterownik wyświetlacza i przycisków z interfejsem szeregowym.

Przechodząc do dolnej części kuchenki, cewka została zdemontowana i rozdzielona względem czujnika.

Kolejne zdjęcie przedstawia płytę główną sterującą kuchenką.

Przymocowany jest do niej radiator, który chłodzi tranzystor mocy oraz Mostek Graetza.
Kolejne zdjęcia przedstawiają wymontowaną płytę.

Płyta zawiera dwa układy scalone. Mniejszy o oznaczeniu DZ 12AF jest to kontroler przetwornicy flyback. Prawdopodobnie jest to kopia układu Viper12A.
Drugi o oznaczeniu JW28P50K zajmuje się generowaniem sygnału sterującego tranzystorem, obsługą interfejsu użytkownika, pomiarem temperatury.
Prawdopodobnie jest to mikrokontroler HIGHWAY09A. Który jest kopią Holteka. Do tego modelu nie ma dostępnej dokumentacji. Najbardziej zbliżony z dokumentacją wydaje się być: HT46R51A/HT46R52A(źródło: https://highvoltageforum.net/index.php?PHPSESSID=baaof39du3kg95blpir70pkq46&topic=104.0)

Schemat kuchenki prezentuje się następująco:

Niestety w lepszej jakości nie znalazłem.
Podsumowując
Kuchenka składa się z mikrokontrolera, który steruje falownikiem i interfejsem użytkownika, czego przyznam się nie spodziewałem.
Myślałem, że będzie tu jakiś ASIC. Główna cewka tworzy obwód rezonansowy, sterowany jednym tranzystorem IGBT, którego driver zbudowany jest dyskretnie na tranzystorach bipolarnych. Logika zasilana jest z przetwornicy flyback.
Urządzenie reguluje moc dostarczaną do grzanego garnka poprzez regulację czasu załączenia falownika, co wyraźnie słychać w trakcie działania. Potrafi wykrywać czy garnek, jest położny na blacie, wtedy się nie uruchamia. Wydaje mi się, że realizuje to poprzez pomiar prądu na rezystorze widocznym zaraz za mostkiem Graetza. Konstrukcja jest uproszczona do minimum, dlatego jest tak tania. Przy takiej mocy niemal całkowity brak elementów filtrujących, układu PFC więc raczej norm nie spełnia.
Cool? Ranking DIY