Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zbudowana jest kuchenka indukcyjna Esperanza? Zdjęcia i schemat.

bulek01 19 Sep 2022 17:41 7959 86
  • Jak zbudowana jest kuchenka indukcyjna Esperanza? Zdjęcia i schemat.

Kuchenka indukcyjna jednofazowa Esperanza.
    Byłem ciekaw jak zrobili taką kuchenkę w tak niskiej cenie i jak jest ona zbudowana, oraz czy można by coś z niej wykorzystać. W tym celu kupiłem kuchenkę i rozmontowałem.

Zakupiony egzemplarz przedstawiono na pierwszym zdjęciu.

Etykieta opisująca urządzenie:
    Trochę mała, ale ciężko już o lepsze zdjęcie.

Kolejne zdjęcia pokazują wnętrze kuchenki:

Zdjęcie pokazuje górną część kuchenki po otwarciu. Widoczna jest ceramiczna płytka na której stawiamy garnki. Na środku znajduje się biała plama, która jest taśmą termoprzewodzącą dotykającą czujnika temperatury. W prawej części znajduje się płytka z elektroniką obsługująca sterowanie jak przyciski i wyświetlacz.

Kolejne zdjęcie przedstawia dolną część kuchenki w której umieszczona jest płyta główna, wentylator, cewka, na środku której umieszczony jest czujnik temperatury.

Płytka panelu sterującego, zawiera diody led, przyciski oraz wyświetlacz.
    Na drugiej stronie umiejscowiony jest układ o symbolu: A1P1628 dokumentacja występuje pod nazwą HT1628. Jest to kompletny sterownik wyświetlacza i przycisków z interfejsem szeregowym.

Przechodząc do dolnej części kuchenki, cewka została zdemontowana i rozdzielona względem czujnika.

Kolejne zdjęcie przedstawia płytę główną sterującą kuchenką.

Przymocowany jest do niej radiator, który chłodzi tranzystor mocy oraz Mostek Graetza.

Kolejne zdjęcia przedstawiają wymontowaną płytę.

Płyta zawiera dwa układy scalone. Mniejszy o oznaczeniu DZ 12AF jest to kontroler przetwornicy flyback. Prawdopodobnie jest to kopia układu Viper12A.

Drugi o oznaczeniu JW28P50K zajmuje się generowaniem sygnału sterującego tranzystorem, obsługą interfejsu użytkownika, pomiarem temperatury.
    Prawdopodobnie jest to mikrokontroler HIGHWAY09A. Który jest kopią Holteka. Do tego modelu nie ma dostępnej dokumentacji. Najbardziej zbliżony z dokumentacją wydaje się być: HT46R51A/HT46R52A(źródło: https://highvoltageforum.net/index.php?PHPSESSID=baaof39du3kg95blpir70pkq46&topic=104.0)
    Schemat kuchenki prezentuje się następująco:

Niestety w lepszej jakości nie znalazłem.

Podsumowując
    Kuchenka składa się z mikrokontrolera, który steruje falownikiem i interfejsem użytkownika, czego przyznam się nie spodziewałem.
    Myślałem, że będzie tu jakiś ASIC. Główna cewka tworzy obwód rezonansowy, sterowany jednym tranzystorem IGBT, którego driver zbudowany jest dyskretnie na tranzystorach bipolarnych. Logika zasilana jest z przetwornicy flyback.
    Urządzenie reguluje moc dostarczaną do grzanego garnka poprzez regulację czasu załączenia falownika, co wyraźnie słychać w trakcie działania. Potrafi wykrywać czy garnek, jest położny na blacie, wtedy się nie uruchamia. Wydaje mi się, że realizuje to poprzez pomiar prądu na rezystorze widocznym zaraz za mostkiem Graetza. Konstrukcja jest uproszczona do minimum, dlatego jest tak tania. Przy takiej mocy niemal całkowity brak elementów filtrujących, układu PFC więc raczej norm nie spełnia.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    bulek01
    Level 15  
    bulek01 wrote 216 posts with rating 98, helped 11 times. Been with us since 2006 year.
    MiroLord
    Level 25  
    Ja na tą markę mam alergię i omijam szerokim łukiem. W większości produkty spod szyldu Esperanza psują się od samego patrzenia na nie...
    rafels
    Level 25  
    Jaka cena? Moc wydaje się że 2kW,ale wyraźnie nie widać.
    Ciekawe czy dało by się przerobić na nagrzewnicę indukcyjną do hartowania małych detali.
    bulek01
    Level 15  
    rafels wrote:
    Jaka cena? Moc wydaje się że 2kW,ale wyraźnie nie widać.
    Ciekawe czy dało by się przerobić na nagrzewnicę indukcyjną do hartowania małych detali.

Cena była 57zł. Moc 2kW. A czy dałoby się przerobić, to trzebabyłoby sprawdzić chyba najpierw częstotliwość z jaką pracuje.

pawelr98 wrote:

A po co PFC?

A PFC dlatego, że jest mostek i już to wystarczy, aby obciążenie było nie liniowe. Ale tutaj to jest gdybanie bez symulacji/pomiarów. Nie testowałem więc nie wiem.
    pawelr98
    Level 39  
    bulek01 wrote:

A PFC dlatego, że jest mostek i już to wystarczy, aby obciążenie było nie liniowe. Ale tutaj to jest gdybanie bez symulacji/pomiarów. Nie testowałem więc nie wiem.

Ta nieliniowość jest nieznaczna i nie wpływa w jakiś zauważalny sposób na współczynnik mocy.

Zauważy kolega, że zasilacze z aktywnym PFC również mają mostek, a układ aktywnego PFC pracuje za mostkiem prostowniczym.
    Mlody_Zdolny
    Level 25  
    Dobra recenzja, można powiedzieć, że na czasie ze względu na nadchodzącą zimę i niepewność energetyczną.
    Cena niższa od butli z gazem i jej używanie może dać spore oszczędności. Ciekawe jak z trwałością elektroniki.
    Po montażu na tanim laminacie nie można się spodziewać zbyt wiele.

Kupiłes ją okazjonalnie na wyprzedaży, promocji, czy w sklepie po normalnej cenie?

bulek01 wrote:
    A PFC dlatego, że jest mostek i już to wystarczy, aby obciążenie było nie liniowe.

PFC stosuje się ogólnie do poprawy współczynnika mocy tam, gdzie wystepuje przesunięcie fazy prądu i napięcia.
    Dioda nie przesuwa prądu względem napięcia, co najwyżej wprowadza zniekształcenia harmoniczne do sieci.
    _lazor_
    Moderator of Designing
    pawelr98 wrote:
    A po co PFC? Tu nie ma żadnego kondensatora filtrującego który mógłby powodować odkształcenie napięcia sieci.

Faktycznie, na obwód mocy nie jest podawany DC, proste i skuteczne rozwiązania.
    Chris_W

Level 39  
    Używałem klonów tego dwupalnikowych ( inna "marka" ten sam poziom jakości) W pierwszej padł jakiś rezystor ograniczający po 2 latach, wymieniłem i pochodziła jeszcze rok i padło coś w układach mocy ( nie wnikałem, przy tej cenie szkoda czasu)
    Druga chodzi nadal ( 3 lata), ale po dwóch latach wymieniałem wentylatory (przekładałem z pierwszej). Przy intensywnym używaniu przegrzewa się i pika błąd, trochę ostygnie i działa dalej, to raczej kwestia słabych wentylatorów.
    Także za tę cenę ( ok 300+200pln za dwupalnikowe) to można używać, mimo że totalny szajs chiński, to jednak żywotny i w pełni oczujnikowany ( nie da się spalić garnka).
    W sam raz do awaryjnego posiadania.
    KonradGatek
    Level 28  
    rafels wrote:

Położyłem kiedyś łopatę, wykryło ją jako patelnie i się nagrzała.
    CosteC
    Level 38  
    Mlody_Zdolny wrote:
    PFC stosuje się ogólnie do poprawy współczynnika mocy tam, gdzie wystepuje przesunięcie fazy prądu i napięcia.
    Dioda nie przesuwa prądu względem napięcia, co najwyżej wprowadza zniekształcenia harmoniczne do sieci.

NIE. PFC przede wszystkim ma usuwać harmoniczne. Zasilacz PC nie ma PFC dlatego bo ma cos(fi)=0.5 tylko dlatego, że mostek+kondensator generuje paskudnie dużo harmonicznych. Poza tym, PFC zazwyczaj poprawia sprawność całego zasilacza.
    metalMANiu
    Level 20  
    @CosteC nie chcę się wdawać w dyskusje, ale PFC oznacza dosłownie poprawę współczynnika mocy.
    Harmoniczne są przyczyną powstawania mocy odkształceń, która bezpośrednio wpływa na współczynnik mocy.
    pawelr98
    Level 39  
    _lazor_ wrote:
    pawelr98 wrote:
    A po co PFC? Tu nie ma żadnego kondensatora filtrującego który mógłby powodować odkształcenie napięcia sieci.

Faktycznie, na obwód mocy nie jest podawany DC, proste i skuteczne rozwiązania.

Podgrzewanemu garnkowi nie robi różnicy, że moc grzewcza jest podawana z zauważalnym tętnieniem 100Hz, masa cieplna wszystko uśrednia.
    W typowych kuchenkach mikrofalowych i płytach na podczerwień, też regulacja "grzania" polega na załączaniu i odłączaniu zasilania.
    A brak kondensatora to także mniejsze koszta i mniejsza awaryjność (nie ma co wyschnąć, wylać).
    Po co więc męczyć się jak można usunąć źródło problemu, czyli kondensator.
    Spełniamy normy w zasadzie "domyślnie" bo obwód mocy pobiera 2kW niczym rezystor, a ta reszta "płotek" jak układy logiczne bierze tak mało, że ich odkształcenia nie powodują przekroczenia norm.

Zasilacze komputerowe mają PFC ponieważ domaga się tego norma (powyżej 70W musi być PFC) oraz dlatego, że nowoczesne konstrukcje z obwodem rezonansowym wymagają w miarę stałej wartości napięcia DC. Aktywne PFC trzyma stałe napięcie niezależnie od wahań napięcia sieci oraz miejsca użytkowania (zakres 100-240Vac 50/60Hz).
    _lazor_
    Moderator of Designing
    pawelr98 wrote:
    dlatego, że nowoczesne konstrukcje z obwodem rezonansowym wymagają w miarę stałej wartości napięcia DC

LLC nie nazwałbym nowoczesnym, ot wada topologii okupiona innymi zaletami.

Ogólnie mi się bardzo ta konstrukcja podoba, jest tam jednak filtr LC na wejściu. Kondensator który zapewnia jednak źródło energii dla harmonicznych dla obwodu rezonansowego, jednocześnie sam dławik już nie jest przygotowany na wysokie harmoniczne, więc wygładza prąd widziany w sieci.
    I jeszcze fakt że to sobie działa na drganiach własnych obwodu i jak często mają odpalać klucz badają na bazie napięcia na kondensatorze i to pewnie przez jakiś komparator a nie ADC.
    Piękna optymalizacja.
    NIXIE_123
    Level 34  
    Chris_W wrote:
    Używałem klonów tego dwupalnikowych

Też są na kontrolerze JW28P50K. Potrzebuję takiego jednego. Ma jeszcze kolega te zwłoki? Aliexpress niestety malowanki.
    Lub ktokolwiek inny jeśli ma taką na części to proszę o prywatną wiadomość do mnie.
    CosteC
    Level 38  
    metalMANiu wrote:
    @CosteC nie chcę się wdawać w dyskusje, ale PFC oznacza dosłownie poprawę współczynnika mocy.
    Harmoniczne są przyczyną powstawania mocy odkształceń, która bezpośrednio wpływa na współczynnik mocy.

Nie wdawaj się. Zacznij czytać co piszę: PFC nie służy do usuwania przesunięcia fazy między napięciem a prądem. Pojęcie przesunięcia fazy ma sens tylko dla jednej harmonicznej - sytuacja nie mająca praktycznie miejsca w zasilaczach sieciowych. Mityczny "cosinus fi" nie ma tak naprawdę sensu - kluczowe jest zminimalizowanie mocy biernej.

I normy normami, ale sens ekonomiczny tego jest banalny: ograniczyć straty przesyłowe oraz straty w transformatorach. Umożliwia to przesłanie większej mocy i przedłużenie życia infrastrukturze. Jest to też pro-ekologiczne, ale względy ekonomiczne są oczywiste i pierwszoplanowe.
    Mlody_Zdolny
    Level 25  
    CosteC wrote:
    Mityczny "cosinus fi" nie ma tak naprawdę sensu - kluczowe jest zminimalizowanie mocy biernej.

Może ci się wydawać, że to nie ma sensu ale to tylko twoja wizja, niekoniecznie zgodna z rzeczywistością.
    Z zależności $$\cos \varphi =\frac{P}{\sqrt{\left ( P^{2}+Q^{2} \right )}}$$ wynika, że przeczysz sam sobie.
    Po lewej stronie równania masz cos fi, po drugiej między innymi Q, czyli moc bierną. Twierdzisz, że to równanie nie ma sensu?

Ponadto - moc bierna jest mocą, którą odbiornik pobiera ze źródła, moc czynna jest mocą oddawaną w postaci energii cieplnej lub mechanicznej.
    Energię cieplną może oddać tylko opór, na którym nie ma przesunięcia fazy między napięciem i prądem. Dioda posiada rezystancję, czyli nie ma wpływu na wartość mocy biernej.

CosteC wrote:
    Nie wdawaj się. Zacznij czytać co piszę: PFC nie służy do usuwania przesunięcia fazy między napięciem a prądem.

Nikt nie musi cię czytać ponieważ piszesz bzdury. W każdym rzetelnym źródle nt PFC znajdziesz informację o problemie przesunięcia fazy między prądem i napięciem.

CosteC
    Level 38  
    Mlody_Zdolny wrote:
    Ponadto - moc bierna jest mocą, którą odbiornik pobiera ze źródła, moc czynna jest mocą oddawaną w postaci energii cieplnej lub mechanicznej.

Kolega niby taki niby @Mlody_Zdolny a pojęciowo tkwi w końcówce XIX wieku... Nawet gorzej: Kolega myli pojęcia z końca XIX wieku a współczesnych nie zna/nie rozumie.

Bardzo upraszczając, aby zdolności starczyło do zrozumienia: moc pobierana ze źródła to moc pozorna ("Apparent power") i w PFC chodzi o to aby moc pozornej ("Apparent power") była jak najbliższa mocy czynnej ("Real power") czyli o minimalizację mocy biernej ("Reactive power"). Moc czynna to ta przetwarzana na pracę użyteczną (i nieuniknione straty).

Zalecam najpierw dokształcić się z podstaw elektrotechniki potem poczytać, na przykład, PL EN 61000-3-2 to może kolega zrozumie, czemu tam nigdzie nie ma ukochanego "cos(fi)". Może też uda się koledze zrozumieć czemu mniej mylący "PF" jest lepszym pojęciem.

Nie będę się już pastwił nad
    Mlody_Zdolny wrote:
    Energię cieplną może oddać tylko opór, na którym nie ma przesunięcia fazy między napięciem i prądem. Dioda posiada rezystancję, czyli nie ma wpływu na wartość mocy biernej.
    mimo, że te zdania trudno w ogóle zrozumieć, tak dużo w tym błędów i skrótów myślowych.
    _lazor_
    Moderator of Designing
    @CosteC Zgadzam się z Tobą. Uproszczenie do cosφ było dobre dla maszyn elektrycznych zasilanych z sieci, gdzie budowało się baterie kondensatorów do kompensacji mocy biernej. W dobie przekształtników to już nie jest takie proste.

Patrz tutaj strona 8
    https://mycourses.aalto.fi/pluginfile.php/1334427/mod_folder/content/0/Chapter4-Full-wave%20Rectifiers/Chapter4-Full-wave%20Rectifiers.pdf?forcedownload=1

model z kluczami bez parametrów pasożytniczych, obciążenie czysto rezystancyjne, nie ma elementu co by pobierało moc bierną, a pf nie jest równe 1. Magia i czary? Nie bo harmoniczne mają wpływ na pf nawet jak nie ma pobieranej mocy biernej.
    CosteC
    Level 38  
    @_lazor_ No właśnie - pomysły z końcówki XIX nie działają dobrze początkiem wieku XXI, ale dalej są tabuny ludzi którzy będą męczyć bułę o jakieś FI co ma COSINUS mimo, że prądy nie są nawet w przybliżeniu sinusoidalne. Nie jestem mądrzejszy od gości z IEC oraz IEEE i nie wymyślam elektrotechniki od nowa.

Chodziło Ci chyba o rysunek 4-8. Na stronie 8 jest końcówka rozwiązania z mostka z obciążeniem RC (Czyli klasyczny zasilacz impulsowy, jednofazowy)
    na rysunku 4-8 układ wydaje mi się, że generuje moc bierną, ale wychodzi to dopiero w analizie harmonicznych, które będą potężne bo prąd pobierany jest prawie prostokątnie z sieci.
    _lazor_
    Moderator of Designing
    Chodziło mi o rysunek 4-5 i obliczenia związane z tym przypadkiem. Fakt, że pf wynosi tam 0.967 więc nadal wysoko, jednak nie jest równe 1.

Kojarzysz jak to jest z harmonicznymi, coś z uczelni pamiętam że istotne są dość niskie harmoniczne i że powyżej 50 harmonicznej sobie nikt głowy już nie zawraca, co jest dla mnie dziwne i wręcz nie jestem pewny czy dobrze pamiętam.
    CosteC
    Level 38  
    _lazor_ wrote:
    Chodziło mi o rysunek 4-5 i obliczenia związane z tym przypadkiem. Fakt, że pf wynosi tam 0.967 więc nadal wysoko, jednak nie jest równe 1.

I tak jestem w szoku, że aż 0.967! Ale uwaga... prąd pozorny jest 22% większy od rzeczywistego (4.77 A vs 5.80 A) , czyli straty rezystancyjne przesyłu są już 49% większe niż muszą... I tu mamy odpowiedź, czemu pilnowanie wysokiego PF ma sens.

_lazor_ wrote:
    Kojarzysz jak to jest z harmonicznymi, coś z uczelni pamiętam że istotne są dość niskie harmoniczne i że powyżej 50 harmonicznej sobie nikt głowy już nie zawraca, co jest dla mnie dziwne i wręcz nie jestem pewny czy dobrze pamiętam.

Niskie harmoniczne są łatwe do generowania więc są ważne. W takim przebiegu prostokątnym na przykład.

Są trzy aspekty tego zagadnienia poza tym:
    1) Prawny - Norma mówi do ile mierzyć i jakie są limity. Koniec :)
    2) Praktyczny: 50 harmoniczna 50 Hz to 2500 Hz, przy indukcyjnościach przewodów, transformatorów etc jej "zasięg" w sieci nie jest wielki. Poza tym w układach 50 Hz, impedancje filtrów dla 2.5 kHz są niskie - trudno wyemitować 50 harmoniczną ją jak się ma jakieś filtry.
    3) EMC: zależnie od normy, ale niektóre normy emisji przewodzonej zaczynają się na 9 kHz - ogólnie często dopadnie cię norma emisji przewodzonej gdy nie dopadnie cię norma zniekształceń harmonicznych. Podobnie potem łapią normy emisji radiowej. Mało jest dziur w widmie...
    _lazor_
    Moderator of Designing
    CosteC wrote:
    trudno wyemitować 50 harmoniczną ją jak się ma jakieś filtry

W sumie nawet w tej kuchence jest na wejściu dławik, co nie przepuści harmonicznych do sieci. Dzięki za odpowiedź.
    CosteC
    Level 38  
    _lazor_ wrote:
    CosteC wrote:
    trudno wyemitować 50 harmoniczną ją jak się ma jakieś filtry

W sumie nawet w tej kuchence jest na wejściu dławik, co nie przepuści harmonicznych do sieci.

A to żółte wygląda na kondensator L-N, i to spory.
    _lazor_ wrote:
    Dzięki za odpowiedź.

Służę. Akurat siedzę w miejscu gdzie i mam mierzyć harmoniczne i ich nie emitować (z ich miernika) :D
    Mlody_Zdolny
    Level 25  
    CosteC wrote:
    Ale uwaga... prąd pozorny jest 22% większy od rzeczywistego (4.77 A vs 5.80 A) , czyli straty rezystancyjne przesyłu są już 49% większe niż muszą... I tu mamy odpowiedź, czemu pilnowanie wysokiego PF ma sens.

Co to jest prąd pozorny? To jest nowoczesne pojęcie z twojego słownika?

CosteC wrote:
    Pojęcie przesunięcia fazy ma sens tylko dla jednej harmonicznej - sytuacja nie mająca praktycznie miejsca w zasilaczach sieciowych.

Oczywiście, że ma miejsce. Prąd ładujący kondensator za prostownikiem ma inną fazę niż napięcie zasilające. Rozkładając przebieg prądu na harmoniczne, pierwsza harmoniczna prądu będzie wyprzedzała pierwszą harmoniczną napięcia.
    Przebiegi wyglądają mniej więcej tak:

_lazor_ wrote:
    model z kluczami bez parametrów pasożytniczych, obciążenie czysto rezystancyjne, nie ma elementu co by pobierało moc bierną, a pf nie jest równe 1. Magia i czary? Nie bo harmoniczne mają wpływ na pf nawet jak nie ma pobieranej mocy biernej.

To nie jest zasługa ani magii, ani czarów, ani harmonicznych lecz podstawowego wzoru na wzpółczynnik mocy
    $$PF=\frac{I_{RMS}^2R}{I_{RMS}U_{RMS}}$$
    Irms zależy od kąta zapłonu tyrystorów, Urms nie zależy. Nie ma żadnych harmonicznych we wzorze.
    _lazor_
    Moderator of Designing
    Mlody_Zdolny wrote:
    Irms zależy od kąta zapłonu tyrystorów, Urms nie zależy. Nie ma żadnych harmonicznych we wzorze.

Oczywiście że są, tylko schowane pod wartościami rms. Każdy sygnał periodyczny można przedstawić jako sumę sinusów/cosinusów. Oczywiście tutaj używanie rozkładu na ciąg Fouriera nie ma sensu, jednocześnie prąd jest sygnałem odkształconym, więc i zawierający harmoniczne.
    CosteC
    Level 38  
    Mlody_Zdolny wrote:
    CosteC wrote:
    Ale uwaga... prąd pozorny jest 22% większy od rzeczywistego (4.77 A vs 5.80 A) , czyli straty rezystancyjne przesyłu są już 49% większe niż muszą... I tu mamy odpowiedź, czemu pilnowanie wysokiego PF ma sens.

Co to jest prąd pozorny? To jest nowoczesne pojęcie z twojego słownika?

Przepraszam za zbyt trudne skróty myślowe: prąd skojarzony z mocą pozorną. Tak aby rozróżnić od prądu skojarzonego z mocą czynną. Rozmawiamy o wartościach skutecznych.
    metalMANiu
    Level 20  
    CosteC wrote:
    Nie wdawaj się. Zacznij czytać co piszę

CosteC wrote:
    Kolega niby taki niby @Mlody_Zdolny a pojęciowo tkwi w końcówce XIX wieku

CosteC wrote:
    Zalecam najpierw dokształcić się z podstaw elektrotechniki

Dwa ostatnie cytaty to przeczenie samemu sobie.

Kolega @Mlody_Zdolny przytacza pojęcia z pierwszego roku elektrotechniki, więc zalecenia, aby się dokształcić z podstaw są całkiem chybione.

Pozwolę sobie już nie zabierać głosu. Mimo, że Koledzy dużo wiedzą, to nie ma się ochoty prowadzić rozmowy w tej formie.

Poziom dyskusji w skali od 1 do 10 oceniam na "Elektroda".