Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór agregatu / generatora prądowego do domu jednorodzinnego.

andrzejdrzej 21 Sep 2022 15:07 363 6
    andrzejdrzej
    Level 1  
    Witam,

Tak jak w temacie poszukuje agregatu prądotwórczego do awaryjnego zasilania w domu jednorodzinnym podczas przerw w dostawie prądu zimą bądź podczas silnych wiatrów. Zależy mi głównie na podtrzymaniu pracy pompy pieca (25-45W), lodówki, TV, niezbędnego światła czy podładowania telefonu.

Niestety jestem laikiem w tym temacie stąd na samym wstępie mam kilka pytań:
    1. Czy istnieje jakaś różnica między agregatem prądotwórczym a generatorem prądu? Jeśli tak to jaka?
    2. Czy aby podłączyć telefon lub laptop musze poszukiwać agregatu z inwertorem? Czy do każdego tego typu sprzętu jest możliwe podpięcie takich multimediów?

Po zrobieniu własnego research'u moją uwagę przyciągnęły dwa modele od firmy STANLEY.
    1. https://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/agregaty-pradotworcze/falownikowe-agregaty-pradotworcze/agregat-pradotworczy-004965/
    2. https://anotech.pl/pl/p/STANLEY-GENERATOR-PRADOTWORCZY-SG3100/6961?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=12f3f31b-e8b2-2e39-441c-10535dd14799

Z moich obliczeń powinno mi wystarczać 1,5-2 KWh, więc ich moc powinna być wystarczająca. Czy któryś z nich nadaje się do takich zadań czy może powinienem szukać dalej? Niestety mój budżet jest dość ograniczony i muszę zmieścić się w kwocie do 2000zł.
    grzesiek_biernat
    Level 2  
    Witaj! Podobnie jak ty szukałem agregatu prądotwórczego. Wg mojej wiedzy agregat i generator to to samo tylko różne nazwy. Agregat kupiłem w zimie zeszłego roku, ponieważ w miejscu gdzie mieszkam przerwy były niemalże codziennością. Na rynku jest cała chmara urządzeń o polskich i niemieckich nazwach, jednak to wszystko to chińczyki. Sprzedawca stwierdził, że istotnym jest czy kupujesz chińczyka markowego czy kontenerowca. Lepiej wziąść markowego chińczyka bo jest wyprodukowany w dobrej fabryce i zazwyczaj importuje go jakaś większa firma, dzięki czemu nie będziesz miał kłopotu z częściami czy też serwisem. Bardziej prawdziwe są też ich paramtery, bo jak czytam niektóre opisy to aż śmiech mnie bierze. Jeśli nie potrzebujesz 3 fazowego to nie bierz z gniazdem na siłe. 2-2,5 kW ci powinno starczyć do domu, bo mi starcza spokojnie. Zasilam piec centralnego, oświetlenie w domu i lodówkę. Żona pracuje zdalnie na kompie. Kiedyś wziąłem go do teścia na działkę żeby podłączyć mała spawareczkę ale niestety nie dało rady. Był za słaby. Ja ubiegłej zimy kupiłem tego Cedrusa 3kW: https://multimaszyny.eu/jednofazowe/652-agregat-pradotworczy-cedrus-ag3-1f-5903228180422.html. Mam też glebogryzarkę z tej firmy i jestem z nich bardzo zadowolony. Polecam
    anchilos
    Level 38  
    Pierwszy jest inwertorowy (bardzo duże znaczenie zwłaszcza dla pompy pieca).
    Moc powinna być wystarczająca.
    grzesiek_biernat
    Level 2  
    AVR również pozwala na użytkowanie z elektroniką w tym bez problemu z pompką pieca. U mnie zasila min. sterownik kotła, pompkę CO, pompkę CWU. Inwertor jest mniejszy ale na przykładzie mojego znajomego powiem, że w przypadku uszkodzenia sterownika czy jak tą płytę fachowo nazwać naprawa jest nieopłacalna bo kosztuje tyle co nowy agregat. Mój kolega raz wymieniał tą płytę na gwarancji, gdzie interweniować musiał rzecznik praw konsumenckich bo gwarant mu powiedział, że uszkodzenie w wyniku nadmiernego przeciążania i nie chcieli mu uznać. Jakiego przeciążenia ??? Normalnie w domu jak każdy użytkował. 2 lata po gwarancji naprawa odpłatna już w innym serwisie nie miała sensu. Kupując też myślałem o inwertorze ale w zakupie drożej jeśli by wziąść te same parametry no i ta historia mojego kolegi zresztą nie jedyna jak szukałem informacji.
    anchilos
    Level 38  
    grzesiek_biernat wrote:
    AVR również pozwala na użytkowanie z elektroniką w tym bez problemu z pompką pieca.

Do pompki musi być czysty sinus, AVR tego nie zapewni.
    Nowoczesna elektronika będzie pracować na byle jakim przebiegu (nawet DC) w dużym zakresie napięcia.

P.S.
    DC nie jest byle jakim przebiegiem. :D
    grzesiek_biernat
    Level 2  
    Nie jestem specjalista. Sprzedawca mi powiedział, że będzie prawidłowo działać i działa wszystko bez zarzutu.
    plk_babel
    Level 12  
    andrzejdrzej wrote:
    Niestety mój budżet jest dość ograniczony i muszę zmieścić się w kwocie do 2000zł.

Andrzeju pisz dzwoń i negocjuj na hasło "elektroda" ;-) Rzeczywiście mogę polecić 2 sprawdzone i bardzo dobre modele do awaryjnego zasilania domu w tych okolicach ceny:
    https://multimaszyny.eu/jednofazowe/1101-agregat-pradotworczy-loncin-lc3500-as-jednofazowy-z-avr-2010000215357.html - w całości wyprodukowany przez Loncina łącznie z wytwornicą,
    oraz ten co Grzegorz posiada, super agregat wyprodukowany przez Rato:
    https://multimaszyny.eu/jednofazowe/652-agregat-pradotworczy-cedrus-ag3-1f-5903228180422.html