Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Delonghi Cafee Corso ESAM 2600 - nie robi kawy

l1715s 22 Sep 2022 14:19 330 5
    l1715s
    Level 9  
    Proszę o pomoc w naprawie mojego ekspresu, Delonghi Caffe Corso, ESAM 2600. Problem polega na tym, że po włączeniu ekspresu i wciśnięciu przycisku z jedną lub dwiema filiżankami ekspres nie robi nic dalej. Świeci się tylko dioda na wybranym przycisku i nic więcej, dzieje się tak, aż do automatycznego wyłączenia ekspresu.
    Delonghi Cafee Corso ESAM 2600 - nie robi kawy
    Procedura włączenia wygląda jak zawsze, dzięki wydają się być takie jak zwykle.
    Po włączeniu jak zawsze upuszczane jest trochę gorącej wody.

Próbowałem robić reset urządzenia, włączając do sieci przytrzymując jednocześnie trzy przyciski - wtedy też na chwile uruchamiany jest młynek.
    Para generowana jest bez problemu. Taki sam efekt jest przy próbie zrobienia kawy z ziaren i z kawy mielonej, wsypywanej w odpowiednie miejsce.

Rozebrałem ekspres, sprawdziłem:
    - włączniki wewnątrz/krańcówki (np. czujnik zamknięcia drzwiczek)
    - czujnik poziomu wody
    - czujnik temperatury w podgrzewaczu (rezystancja zmienia się wraz ze zmianą temperatury)

Rozebrałem i wyczyściłem zaparzacz i tłok. Wszystko wygląda na sprawne i pracuje bez oporów.

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
    teskot
    Level 35  
    Jeśli ten model jest tak samo popier..., to znaczy chciałem powiedzieć źle zaprojektowany jak ESAM3000 i pochodne to wróżę wymianę płyty głównej.
    Spróbuj wykonać reset i test jak wyjaśniono poniżej (tekst znaleziony w sieci). Może zadziała i w tym przypadku. Od razu nadmienię, że przetestować trzeba wszystko po kolei bo test na przykład samego zaparzacza nie przyniesie rezultatu:

Kroki:
    1.Wykonaj procedurę RESET (patrz instrukcja poniżej).
    2.Włącz ekspres do kontaktu. Po zgaśnieciu wszystkich lampek wciśnij Włącznik (przycisk 1 według oznaczeń poniżej). Ekspres powinien się teraz uruchomić. Jeśli to nie nastąpiło, wykonaj dalsze kroki.
    3.Wykonaj procedurę TEST (patrz instrukcja poniżej). Przetestuj wszystkie pozycje (zaparzacz góra/dół, młynek, regulator ilości kawy, regulator mocy kawy, pompy wody).
    4.Wykonaj ponownie kroki 1 i 2.
    W moim przypadku wykonałem kroki 1+2+3+1+2 i ekspres uruchomił się, ale w Twoim przypadku może być to zaraz po 1+2, albo dłuższej sekwencji – po prostu próbuj.

Jak wykonać RESET Delonghi Magnifica ESAM 3100?
    1.Wyjmij wtyczkę z kontaktu.
    2.Wsadź wtyczkę do kontaktu trzymając jednocześnie przyciski 1+3+5 (włącznik + 1 filiżanka + 2 filiżanki).
    3.Jak lampki się zapalą puść przyciski.
    Jak wykonać TEST Delonghi Magnifica ESAM 3100?
    1.Wyjmij wtyczkę z kontaktu.
    2.Wsadź wtyczkę do kontaktu trzymając jednocześnie przyciski 3+7 (1 filiżanka + para).
    3.Jak lampki się zapalą puść przyciski.
    4.Jesteś w trybie TEST – do wyboru masz 4 testy opisane poniżej.
    5.Wyjście z testu po wyciągnięciu wtyczki z kontaktu.
    1. Test regulatorów kawy
    1.Przytrzymaj chwilę przycisk 1 (włącznik).
    2.Kręć regulatorem 8 (ilość kawy) i powinny zapalać się lampki: 16 dla MIN, 15 dla połowy, 14 dla MAX.
    3.Jeszcze raz przytrzymaj chwilę przycisk 1 (włącznik).
    4.Kręć regulatorem 9 (moc kawy) i powinny zapalać się lampki: 1 dla MIN, 4 dla połowy, 6 dla MAX.
    2. Test młynka do kawy
    Trzymaj przycisk 11 (młynek).

3. Test zaparzacza (dystrybutora) kawy
    Trzymaj przycisk 3 (1 filiżanka) aby jechał w górę, aż się zatrzyma.
    Trzymaj przycisk 5 (2 filiżanki) aby jechał w dół, aż się zatrzyma.
    Normalna praca zaparzacza po włączeniu i wyłączeniu ekspresu.
    4. Test pompy wody
    Trzymaj przycisk 7 (para) i:

jeśli przekręcisz pokrętło pary całkowicie w prawo – woda leci z dystrybutora pary,
    natomiast woda leci z dystrybutora filiżanek tylko wtedy, gdy zaparzacz (dystrybutor) został umieszczony całkowicie na górze (patrz Test zaparzacza) oraz pokrętło pary jest przekręcone całkowicie w lewo.
    l1715s
    Level 9  
    Wykonałem to co napisałeś, wszystko wygląda ok.
    To co? Pozostaje wymiana płyty głównej?
    teskot
    Level 35  
    Czyli rozumiem, że każdy test wyszedł pomyślnie, a nic się nie zmieniło?

Jeśli wybierzesz prawym pokrętłem kawę mieloną to zaparzacz też nie rusza? Sprawdzałeś przełącznik przy zaworze pary?
    l1715s
    Level 9  
    teskot wrote:
    Czyli rozumiem, że każdy test wyszedł pomyślnie, a nic się nie zmieniło?

Jeśli wybierzesz prawym pokrętłem kawę mieloną to zaparzacz też nie rusza? Sprawdzałeś przełącznik przy zaworze pary?

Tak, każdy test wyszedł ok. Ekspres nadal nie działa.
    Przy próbie zrobienia kawy ze zmielonych ziaren (prawe pokrętło maksymalnie w lewo) takie samo zachowanie.
    Przełącznik przy zaworze pary też sprawdzałem - jest OK.
    teskot
    Level 35  
    To już nie mam innych pomysłów. Wszystko wskazuje na płytę główną.