Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Piec Defro Eco Lux - prawidłowe ustawienie pompy w sterowniku

maf2 25 Sep 2022 19:34 618 14
    maf2
    Level 10  
    Witam,

Mam chyba trochę namieszane w instalacji. Pompa CO jest na zasilaniu a z tego co widzę sterownik K1PV4 standardowo bierze temperaturę pompy z powrotu. Teraz pytanie jak to powinno być prawidłowo ustawione? Czy np ta pompa powinna być ustawiona jako pompa dodatkowa 1. Z tym, że tutaj pojawia się inny problem pomimo podłączenia czujnika pod pompa 1 nie pokazuje temperatury.

Proszę o pomoc.
    maf2
    Level 10  
    Jest jedna pompa na zasilaniu pieca. Chodzi o to, że jak podłączę ją standardowo do sterownika jako Pompa Co to temperatura jest brana z powrotu. Dlatego się zastanawiam czy nie powinienem podłączyć pompy pod złącze Pompa dodatkowa 1 i czujnik pod Czujnik pompy 1. Tylko wtedy nie wiem dlaczego nie pokazuje temperatury na pompie i do tego pokazuje jakby dwie pompy jedną ta oznaczoną Pompa CO druga Pompa dodatkowa 1 ale bez temperatury.
    mietek654
    Level 27  
    maf2 wrote:
    Chodzi o to, że jak podłączę ją standardowo do sterownika jako Pompa Co to temperatura jest brana z powrotu.
    Nieprawda, czujnik co powinien być standardowo zamontowany w kotle.Czujnik powrotu służy tylko do sterowania siłownikiem, musi być podpięty ale, nie ma żadnego wpływu pracę kotła gdy nie ma siłownika.
    maf2
    Level 10  
    No właśnie czujnik CO to jest czujnik temperatury kotła nie pompy. Temperatura którą pokazuje na pompie to jest temperatura powrotu. Zawsze temperatura powrotu i pompy są takie same mimo, że pompa jest na zasilaniu i rura gorąca a powrót dużo chłodniejszy. Dlatego się zastanawiam jak to powinno być prawidłowo.
    mietek654
    Level 27  
    maf2 wrote:
    czujnik CO to jest czujnik temperatury kotła nie pompy
    Czujnik powrotu też nie jest czujnikiem pompy...W ustawieniach można zmienić czujnik,który ma włączać pompę.Ale jeżeli temperatury obu czujników są takie same to masz coś nie tak z czujnikiem, CO spróbuj podłączyć czujnik dodatkowy w miejsce czujnika CO.
    maf2
    Level 10  
    mietek654 wrote:
    Czujnik powrotu też nie jest czujnikiem pompy...

To dlaczego jak wyjmę z pieca czujnik powrotu to spada jednocześnie temperatura na powrocie i na pompie. Jak dla mnie sterownik bierze temperatur powrotu dla pompy.

mietek654 wrote:
    W ustawieniach można zmienić czujnik,który ma włączać pompę.

No właśnie nie widziałem takiej opcji w ustawieniach poza tym skąd ten dodatkowy czujnik. W instrukcji na schemacie jest tylko Czujnik pompy_1. Założyłem, że to się odnosi do Pompy dodatkowej_1 chyba, że ten czujnik współpracuje z pompa CO ?
    mietek654
    Level 27  
    Więc jeśli nic nie jest zamienione, to ten czujnik powinien załączać pompę, jak już wcześniej pisałem. Czujnik dodatkowy jest do dodatkowej pompy...opcje można wybrać jaką ma pełnić funkcje więc pewnie ktoś przestawił tą opcje również dla pompy CO.Fabryczne przestawienie, raczej mało prawdopodobne więc prędzej zamienione czujniki.
    maf2 wrote:
    W instrukcji na schemacie jest tylko Czujnik pompy_1.
    Pompa 1 to nie to samo co pompa CO.Wyłącz w ustawieniach pompę 1.
    maf2
    Level 10  
    Co się chyba do końca nie rozumiemy. Pompa się załącza mi chodzi o to, że temperatura na pompie CO jest temperaturą powrotu a ja mam pompę zamontowaną na zasilaniu. Więc coś tu nie gra moim zdaniem. Chyba, że to tak ma być ?

Dlatego myślałem, że może powinienem przełączyć pompę CO na pompę dodatkową_1 i podłączyć czujnik pompy 1 i ustawić pompa dodatkowa jako pompa CO. Próbowałem tak ale wtedy ten czujnik nic nie pokazuje. Pytanie dlaczego ?
  • Helpful post
    mietek654
    Level 27  
    maf2 wrote:
    a ja mam pompę zamontowaną na zasilaniu
    To nie ma nic do montażu pompy, pompę załącza czujnik CO, bo inaczej zmiana temp przez odpięcie czujnika powrotu na tej pompie o której mówisz prowadziła by do wyłączenia pompy, czy tak jest w tym przypadku?Jak nie masz pompki mieszającej, to trochę dziwne że masz takie same temperatury...Jak odłączysz czujnik powrotu od źródła ciepła a pompa nie wyłączy się to tak powinno być.
    maf2 wrote:
    wtedy ten czujnik nic nie pokazuje
    Bo czujnik CO masz juz zamontowany.Wybierz inny typ pompy i jęsli dalej nic nie pokaże, to być może uszkodzony.
    maf2
    Level 10  
    mietek654 wrote:
    maf2 wrote:
    a ja mam pompę zamontowaną na zasilaniu
    To nie ma nic do montażu pompy, pompę załącza czujnik CO, bo inaczej zmiana temp przez odpięcie czujnika powrotu na tej pompie o której mówisz prowadziła by do wyłączenia pompy, czy tak jest w tym przypadku?Jak nie masz pompki mieszającej, to trochę dziwne że masz takie same temperatury...Jak odłączysz czujnik powrotu od źródła ciepła a pompa nie wyłączy się to tak powinno być.
    maf2 wrote:
    wtedy ten czujnik nic nie pokazuje
    Bo czujnik CO masz juz zamontowany.Wybierz inny typ pompy i jęsli dalej nic nie pokaże, to być może uszkodzony.

Dziękuję już sobie z tym poradziłem, nie odpisywałem przez brak czasu. Trochę moja zła interpretacja tego co pisze na sterowniku. Dopiero się go uczę. Za to mam trochę inny problem. Zawór 4 drogowy kiepsko dogrzewa mi powrót. Z tego co wyczytałem za mała średnica rury na powrocie. Rura jest 28 miedź. Chciałbym dołożyć pompę ale mam wątpliwość czy na powrocie musi być jakiejś obejście dla tej pompy(zawór zwrotny) czy po prostu zamontować ją bezpośrednio między piecem a zaworem 4D.?
  • Helpful post
    mietek654
    Level 27  
    Rura 28 jest wystarczająca, obejście nie jest potrzebne tak samo jak zawór zwrotny.
    maf2 wrote:
    Zawór 4 drogowy kiepsko dogrzewa mi powrót
    Dlatego pisałem, że dziwne że masz takie same temperatury, bez pompy mieszającej...