Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kuchnia gazowa Boretti TD90VWMP - gaz ziemny czy propan-butan?

malzon 27 Sep 2022 10:05 312 10
    malzon
    Level 2  
    Witajcie,
    jestem nowy na forum i jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o kuchenki.

Zamówiłem Kuchenkę gazową Boretti odel TD90WMP Art: PD90MP (03111044) mam w domu przyłącza gazowego i planowałem używać jej z butla na propan butan. Po zainstalowaniu okazało się, że kuchenka na niektórych palnikach bardzo słabo pali i w dodatku kopci garnki.

Z tylu jest informacja AANGELEGD OP GAS, GAS -PRESET, G25 (AARDGAS) 25 mbar. Z tego co przetłumaczyłem, AARDGAS to gaz ziemny. A ja chce ją używać z propan butanem.
    Dodatkowo oznaczenie 25 mbar nie zgadza się z reduktorem który był w zestawie gdzie jest informacja ze reduktor dostarcza gaz o ciśnieniu 28 mbar.
    Wyczytałem, że normalnie aby przerobić kuchenkę z gazu ziemnego na propan butan trzeba wymienić dysze, a w mojej nie ma dysz w palikach.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc i odpowiedź na poniższe pytania:
    1. Czy faktycznie kuchenka jest na gaz ziemny a powinna być na propan butan?
    2. Czy problemy jakie identyfikuje są związane ze złym gazem?
    3. Czy różnica między 25 a 28 mbar może stanowić problem?
    4. Czy i jak przerobić tą kuchenkę na gaz propan butan?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
    Kuba

PS.
    Na prośbę administratora dodaje oznaczenia jakie znajdują się na kuchence.

Kuchnia gazowa Boretti TD90VWMP - gaz ziemny czy propan-butan? Kuchnia gazowa Boretti TD90VWMP - gaz ziemny czy propan-butan? Kuchnia gazowa Boretti TD90VWMP - gaz ziemny czy propan-butan? Kuchnia gazowa Boretti TD90VWMP - gaz ziemny czy propan-butan? Kuchnia gazowa Boretti TD90VWMP - gaz ziemny czy propan-butan?
    stanislaw1954
    Level 43  
    Zajrzyj do palnika na dół, może korzystając z latarki. Tam powinna być mała mosiężna śrubka z otworem.
  • Helpful post
    Jar-Woj
    Level 21  
    Kuchenka fabrycznie przystosowana jest do gazu ziemnego tzw. zaazotowanego.
    Objawy jakie opisałaś są typowe przy próbie zasilania palników z dyszami na gaz ziemny propan-butanem.
    Konieczna będzie wymiana dyszy na dysze do propan-butanu.
    Reduktor, który posiadasz bez problemu się nada.
  • Helpful post
    sigwa18
    Level 41  
    Jak nie ma dysz to pozostaje precyzyjny rozwiert otworów ( typowe dysze to otworki o średnicy od 0,45 mm do 0,9 -1 mm) które pracują jako dysze.

Niestety rozwiert nic nie da jak zauważył kolega bo P-B ma mniejsze dysze i zostaje tylko wymiana dysz jeśli jest możliwa.
  • Helpful post
    Jar-Woj
    Level 21  
    sigwa18 wrote:
    Jak nie ma dysz to pozostaje precyzyjny rozwiert otworów ( typowe dysze to otworki o średnicy od 0,45 mm do 0,9 -1 mm) które pracują jako dysze.

Rozwiercenie owszem sprawdziłoby się ale w odwrotnym przypadku
    gdyby chodziło o przystosowanie z propan-butanu na gaz ziemny,
    bo dysze na propan-butan muszą mieć mniejszą średnice od dyszy na gaz ziemny.
  • Helpful post
    stanislaw1954
    Level 43  
    sigwa18 wrote:
    Tylko, że nie wziąłeś pod uwagę, że dysze do gazu propan/butan mają otwory znacznie mniejsze niż do gazu ziemnego.
  • Helpful post
    sigwa18
    Level 41  
    stanislaw1954 wrote:
    sigwa18 wrote:
    Tylko, że nie wziąłeś pod uwagę, że dysze do gazu propan/butan mają otwory znacznie mniejsze niż do gazu ziemnego.

No tak pokiełbasiło mi się . W tą stronę tylko zmiana dysz.
    malzon
    Level 2  
    stanislaw1954 wrote:
    Zajrzyj do palnika na dół, może korzystając z latarki. Tam powinna być mała mosiężna śrubka z otworem.

Niestety nic tam nie ma. Jest jedynie rurka która po kilku centymetrach się zagina. Może dysza jest umiejscowiona gdzieś w środku, centralnie. Nie chce jednak za bardzo rozkręcać kuchenki zanim nie będę wiedział więcej
  • Helpful post
    stanislaw1954
    Level 43  
    Może w Italii to inaczej wygląda niż w naszych kuchenkach, ale dysza musi być.
  • Helpful post
    vorlog
    Level 38  
    malzon wrote:
    rurka która po kilku centymetrach się zagina

Bo pewnie dysze zaworów siedzą na wylotach zaworów, umieszczone poziomo, praktycznie w osi poziomej kurków lub rurek od kurków- zabezpieczenie przed zanieczyszczeniem/zalaniem w przypadku wykipienia gotowanych potraw.
    Coś jak to
    V.
    malzon
    Level 2  
    Naprawde Wam dziękuje. Zabieram się za rozkręcanie kuchenki.
    Faktycznie kuchenka jest włoska i zamontowana w domu we Francji....

Dam znać jak już rozkręca kuchenkę, znajdę dysze i wymienię. I oczywiście czy zadziałało prawidłowo :)

dzieki

Dodano po 1 [minuty]:

vorlog wrote:
    malzon wrote:
    rurka która po kilku centymetrach się zagina

Bo pewnie dysze zaworów siedzą na wylotach zaworów, umieszczone poziomo, praktycznie w osi poziomej kurków lub rurek od kurków- zabezpieczenie przed zanieczyszczeniem/zalaniem w przypadku wykipienia gotowanych potraw.
    Coś jak to
    V.

Naprawde Wam dziękuje. Zabieram się za rozkręcanie kuchenki.
    Faktycznie kuchenka jest włoska i zamontowana w domu we Francji....

Dam znać jak już rozkręca kuchenkę, znajdę dysze i wymienię. I oczywiście czy zadziałało prawidłowo :)

dzieki