Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piwniczka ziemna betonowa - czy izolować styropianem?

werewolf123 27 Sep 2022 20:45 480 7
    werewolf123
    Level 8  
    Witam.
    Mam nadzieje, że temat tu pasuje.
    Czy powinno się czy będzie miało znaczenia w jakimś stopniu by okleić styropianem ("gotową", betonową piwniczkę - które są pomalowane smołopodobną izolacją). Chodzi mi szczególnie o izolację przed wilgocią, bo chyba z temperaturą nie powinno być problemu? Ma ok 2,5m - wkopana na ok 1,8m - na to oczywiście ziemia.
    Robiliście sobie taką? Doradźcie proszę.

Pozdrawiam
    bambus94
    Level 31  
    Ja bym zadbał o dobrą hydroizolację a nie termoizolację. Po co ci izolować cieplnie jak takie konstrukcje z zamysłu mają utrzymywać temperaturę gruntu.
    Nie wiem co to za smołopodobna izolacja jest u ciebie ale widziałem już takie na szambach i fundamentach. Po roku woda ją spłukała.
    maras52
    Level 14  
    bambus94 wrote:
    Nie wiem co to za smołopodobna izolacja jest u ciebie ale widziałem już takie na szambach i fundamentach. Po roku woda ją spłukała.

Taki Izolbet był (czy dalej jest to nie wiem) w wersji "ropo" rozcieńczalnej jak i wodo rozcieńczalnej ;) Zgadnij który tańszy ;)
    phill
    Level 15  
    Jak masz już zaizolowane ściany "czymś czarnym" to teraz na to folia kubełkowa od fundamentu lub nawet nieco poniżej do poziomu gruntu i masz sprawę izolacji przeciw-wilgociowej załatwioną na lata, folia oczywiście na zakładkę.
    werewolf123
    Level 8  
    czyli uważasz, że styropian zbędny? temperatura powinna być w miarę zadowalająca po przykryciu ziemią? A nie robić w kubełkowej jakiegoś rodzaju otworu wentylacyjnego by ewentualnie para/ woda miała jak odparować ( jak to jest przy fundamentach )?
    phill
    Level 15  
    werewolf123 wrote:
    czyli uważasz, że styropian zbędny? temperatura powinna być w miarę zadowalająca po przykryciu ziemią? A nie robić w kubełkowej jakiegoś rodzaju otworu wentylacyjnego by ewentualnie para/ woda miała jak odparować ( jak to jest przy fundamentach )?

Rozumiem że całość planujesz przykryć ziemią, oprócz ma się rozumieć wejścia?
    atrix55
    Level 23  
    bambus94 wrote:
    Ja bym zadbał o dobrą hydroizolację a nie termoizolację. Po co ci izolować cieplnie jak takie konstrukcje z zamysłu mają utrzymywać temperaturę gruntu.

Dokładnie. Jedynie co można dać to folię jako dodatkowe zabezpieczenie przed wodą.