madamsz1 wrote: Nie mam schematu typowo do tego, ale patrząc po tej elektronice możesz się opierać na typowych schematach "chińczyków". Cztery tranzystory pracujące w mostku sterowane z małego trafa przez tranzystory (te cztery mniejsze w rzędzie koło siebie 2xIRFZ24 i 2xIRF9Z24) , sterowane z małej płytki, zapewne układem UC3846 i są tam pewnie jeszcze wzmacniacze operacyjne. Wszystko zasilane z przetwornicy pomocniczej. Opisz jakie masz układy, może coś dobierzemy podobnego - podobne rozwiązania bloków. A na początek co się dzieje ze spawarką.
... dobrze opowiadasz bo tu Ci sami Chińczycy to składali ale zacznijmy od początku:
główny problem to brak mocy; potrzeba więcej mocy taki żart; spawarka działa ale nie spawa tylko lekko iskrzy przy przyłożeniu elektrody do stali; z wstępnych jeszcze przed rozkręceniem jej pomiar był taki że na wyjściu na przewody jest 66V czyli raczej poprawnie bo czytałem ze jest zakres od 60 do 80v; ale mając możliwość regulacji prądu potencjometrem na ustawieniu minimalnym 10A na wyjsciu w momencie zwarcia elektrody jest około 15A, a przy ustawieniu 180A ledwo 50A; oczywiściu nastepuje iskrzenie i skakaniem elektrody po metalu...
po szczegółowych oględzinach i pomiarach sprawa ma sie następująco:
1. sieć 230; łącznik
2. sckottky mostek HD50SB100 sprawny
3. kondensator sieciowy 560uF/400v ok
4. przetwornica wstępna chyba UCR845BN nie mogę jej odczytać bo zalali ja jakimś klejem ale jest sprawna bo z niej mamy 2 napięcia 15v i 24v tu mamy też klasyczne stabilizatory;
5. z napięcia 24V mamy zasilany przekaźnik końcowy sieciowy GY-A-1A-24D3HD sprawny oraz drugi blok na tym napięciu napędzany wentylator 24V 0,27A model YM2409PSTI działa
6. z napięcia 15V mamy właśnie sterowanie ta płytka do której są doprowadzone dioda zielona że działa oraz czerwona jako stop i potencjometr regulacji 1kR (B102) on dla mnie jest podejrzany bo dziwnie sie pomiar zachowuję na mierniku teraz tak ta płytka stojąca co widzicie na niej mamy 3 układy tak jak wspomniał kolega wyżej są nimi: u3 UC3846DW tak szybko sprawdziłem nasz generator pwm oraz 2 wzmacniacze u1/2 084c całość w obudowie smd;
7. to idzie przez drobnice na 4 klucze / dwie pary SVDZ24NT oraz dwie pary SVD9Z24N (z pomiarów oki)
8. trafko T3 i trafia to na klucze właściwe a są nimi 4szt 60N60F01 też jako sprawne wspierane 2x kondensator ten sam co sieciowy 560uF/400v
9. to trafia na transformator ten co widzimy po lewo jako 1zwój a on kolejno przez czujnik dane trafiają do układu płytki sterującej a jeszcze jest mostek oraz dodatkowy czujnik temperatury umieszczony na kluczach właściwych;
10. na trafku nawinięte 8zwoju bardzo grubym drutem i trafia na nasze 4 diody tez sprawne nie odczytam ich bo bym musiał wyciągnąć całą elektronikę z obudowy i za nimi z powrotem na to trafo już drutem cienkim jakieś 1mm może 2mm na wyjście spawarki;
tyle pytanie w której sekcji spawarki jest problem ja myślę ze w sterowaniu to teraz jakie powinny być przebiegi co trafiają na podpunkt 7;
dodam ze już naprawiałem taką podobną konstrukcję innego producenta i właśnie jedna para tych kluczy się uszkodziła ale powodem był jeden z tranzystorów końcowych po prostu pękł; albo go wysadziło; po jego wymianie spawarka działa do dziś...
jakie podpowiedzi, ja postaram sie teraz odszukać podobnego schematu na tych układach to może mi się uda szybciej znaleść problem ale za wszelkie wskazówki mile dziękuję....
za jakieś tam błędy w symbolice elementów czy wypowiedzi przepraszam ale dla mnie jest już późno a do tego jestem mega zmęczony ale chciałem Wam przekazać na czym jest ta spawarka zbudowana ... to tyle na dziś uciekam bajo