Witam.
Tym razem analogowe retro. Odbiornik AM na podstawie artykułu z Młodego Technika z lat 80tych. Radio do odbioru "Polskiego Radia Programu I" na falach długich, na częstotliwości 225kHz.
Radio na UL1111 to pierwszy układ jaki zmontowałem. Był to zestaw "RADIO HOBBY" kupiony około roku 1990.
W prezentowanym odbiorniku UL1111 zastąpiłem tranzystorami BC847CW. Żeby nie było za łatwo, elementy w najmniejszym rozmiarze jaki miałem, SOT323 i 0402.
Do słuchania użyłem słuchawek od
Całość zasila ogniwo 1,5V.
Odbiór jak odbiór, radio słychać wystarczająco głośno. Przy okazji można posłuchać przetwornic w komputerze, żarówkach i innym sprzęcie
Najlepiej zachować dystans od wszelkiej nowoczesnej elektroniki.
Schemat:
Zachowałem oryginalną numerację elementów, tak że dokładny opis można przeczytać w artykule z linku.
PCB:
Antena na ferrycie z...:
Wymiary ferrytu: 5mm x 50mm
L1: 20mm szerokości, drut 0,1mm
L2: 17 zwojów, drut 0,15mm
Ferryt prawdopodobnie z monitora Neptun. Leżał w rupieciach ponad ćwierć wieku.
Drut 0,1 z dławika z TV Lazuryt. Też 25+ Tak że antena retro.
Antena na ferrycie z "DCF'a" (z tego: WVB-0860N-03A):
Wymiary ferrytu: 8mm x 60mm
L1: 25mm szerokości, drut 0,15mm
L2: 14 zwojów, drut 0,15mm
Między ferryt a PCB włożyłem z jednej strony podkładkę z laminatu i spiąłem całość opaskami zaciskowymi.
Dzięki temu można swobodnie przesuwać cewkę po ferrycie.
Strojenie L1:
Antenę nawijamy na zwiniętym niezbyt ciasno (tak, żeby można było go przesuwać) kawałku papieru.
Nawijamy trochę więcej zwojów. Jeżeli najsilniejszy odbiór jest kiedy cewka wystaje z ferrytu, to zwojów mamy za dużo (odwinąć kilka i sprawdzić ponownie).
Jak odbiera na samym środku, to za mało. Celujemy tak z liczbą zwojów, żeby najsilniejszy odbiór był między środkiem a brzegiem.
Fajne? Ranking DIY