Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Konwersja *.docx do *.pdf - podgląd przypisów dolnych

mruczek 04 Oct 2022 19:39 525 7
    mruczek
    Level 11  
    Czy zna ktoś jakiś konwerter/wtyczkę do WORD-a, która przekonwerterowała by plik *.docx na *.pdf z:
    -działającym klikalnym menu (Nagłówków 1,2,3 z *.docx)
    -klikalnymi odnośnikami do przypisów dolnych (czyli klikam na nr przypisu i skacze w dół strony do przypisu)

Powyższe da się zrobić wtyczką doPDF do WORD 2016 i wyżej
    ALE
    żadnym programem czy wtyczką nie udało mi się jeszcze zrobić tego co działa w WORD-zie tj.
    po najechaniu na nr przypisu pojawia się dymek z tekstem przypisu.
    Po angielsku nazywa się to chyba "footnote tooltip".

Nie jest to wina przeglądarek do pdf, bo sprawdzałem w kilku i żadna tego nie wyświetla.
    mosiondz
    Level 15  
    Sprawdź PDF Creator. Ma dużo opcji .
    mruczek
    Level 11  
    PDF Creator - jak większość oprogramowania nie potrafi tego zrobić.

Tylko 2 programy SoftMaker Office i LibreOffice potrafią zrobić plik pdf, gdzie działa skok z dołu strony do tekstu (po kliknięciu na nr przypisu).
    Podgląd przypisów w nich nie działa.
    Niestety niepoprawnie pokazują dokumenty WORD-a *.docx

Jedynym programem, który od razu domyślnie dobrze pokazuje dokumenty WORD jest WPS Office.

Na razie najlepszą opcją konwersji do pdf (mimo braku podglądu przypisów i skoku do tekstu z dołu przypisu) jest WORD 2016 (lub wyżej)+wirtualna drukarka doPDF (ma najwięcej opcji konfiguracji jakie style chcemy eksportować do menu w pdf, ale konwersja trwa najdłużej)

Za to WPS Office takich rozbudowanych opcji nie ma - za to o wiele lepiej zagęszcza wyjustowany tekst i robi to szybciej, a plik wynikowy jest mniejszy.
    Konwersja do pdf z programu -WPS Office ma możliwość generowania menu pdf, automatyczne menu WORD i przypisy są klikalne, dobrze wczytuje marginesy z pliku *.docx.
    -przy konwersji do pdf ucina nazwy w menu do 50 znaków

Za to przy użyciu wtyczki WPS Office w WORD - nie można zmienić żadnych preferencji, nie generuje menu pdf, spis i przypisy są nieklikalne.

LibreOffice:
    -źle pokazuje czcionkę przypisów dolnych
    Można to zmienić w Style znaków/Style przypisów dolnych - potem Modyfikuj/Czcionka/Cechy i włączyć ptaszka przy Indeks górny

-źle pokazuje separator przypisów (na kilku stronach jest potem znika)
    Można to zmienić w Style stron/przypis dolny - Długość ustawić na 25%
    Dla mojego obrabianego dokumentu z WORD wylistował mi 109 styli o nazwie Converted i musiałbym we wszystkich ręcznie to zmieniać.

-źle pokazuje ręcznie stworzoną numerację stron poziomych z WORD-a
    -źle wczytuje ustawienia marginesów

Na plus LibreOffice:
    -jako jeden z dwóch programów tworzy klikalne dolne przypisy (działa skok z powrotem do tekstu)
    -zagęszcza wyjustowany tekst
    -tworzy menu w pdf ze stylu Nagłówek
    -klikalne przypisy i automatyczne menu z WORD-a
    -najmniejszy plik wynikowy
    -szybka konwersja

Przetestowałem sporo oprogramowania i cholernie to dziwne, że ŻADEN program nie potrafi stworzyć pdf, który wyglądałby i miał takie same funkcje jak plik w WORD.

Chodzi tylko o wygląd dokumentu, menu i przypisy.
    Od biedy menu można samemu sobie stworzyć w pdf.

[EDIT]
    Ręczne dodanie skoku z przypisu na dole strony z powrotem do tekstu.

Foxit Reader (darmowy)
    1. Najpierw ustawiamy szerokość czytanego tekstu w
    menu Początek/Opcje dopasowania strony/Dopasuj do szerokości
    2. Skaczemy do przypisu klikając na jego nr w tekście
    3.Włączamy opcję "Zaznacz tekst" i zaznaczamy tekst przypisu, klikamy prawym przyciskiem myszki i z menu wybieramy "Utwórz łącze" (lub Włączamy opcję "Powiąż" <z menu Początek> i zaznaczamy trzymająć wciśnięty lewy przycisk myszki kwadrat wokół przypisu
    4. W opcjach "Utwórz łącze" Grubość ustawiamy na 0, wybieramy "Idź do widoku strony", klikamy Dalej, przewijamy stronę z powrotem do przypisu w tekście i klikamy "Ustaw tę pozycję".
    mosiondz
    Level 15  
    W tym miesiącu w Krakowie są targi książki, a ten problem jest z gatunku tworzenia interaktywnych e-booków. Wybieram się tam więc może coś się dowiem.
    mruczek
    Level 11  
    No ja temat dopiero rozgryzam.
    Przy tworzeniu/konwersji pdf-ów jest kilka problemów.
    Programy inaczej zagęszczają wyjustowany, tekst, generują inną wielkość pliku, generują poprawnie lub nie menu w pdf.
    Automatyczne spisy w WORD są klikalne, albo nie. Przypisy są klikalne, albo nie. Skok z dołu kartki z przypisu do tekstu działa, albo i nie. Dymki po najechaniu myszą na nr przypisu w tekście-działają tylko w WORD.

No i problem z numeracją stron poziomych.
    Temat niby banalny.
    Jak próbujesz to zrobić automatem w WORD - to niby da się, ALE
    numerację przesuwa o ok. 1 znak (kartka orientacja pozioma, numeracja prawy dolny róg).
    (przy marginesach niesymetrycznych lewo 3cm, prawo 2cm)
    Większość ludzi radzi sobie przystawiając kartkę papieru do monitora przy stronie pionowej, zaznacza pozycje nr strony, przechodzi do strony poziomej i RĘCZNIE obraca i przesuwa nr strony do takiej samej pozycji.
    Próbowałem dać nr str pośrodku, ale też przesuwa.
    Dziwne, że takie proste rzeczy, a większość oprogramowania od lat sobie z tym nie radzi.

Dodano po 13 [minuty]:

Udało mi się wyedytować przypis na dole kartki w pliku z działającym skokiem z przypisu do tekstu.
    Łącze wygląda tak:
    (trochę inaczej jednak się je robi niż wymyśliłem w jednym z poprzednich postów za pomocą Foxit Reader)
    Łącze dziedziczy oryginalne powiększenie w jakim się czyta.

Nie wiem tylko jak takie łącze stworzyć, bo w menu "Artykuły" mam pusto i nie mam tam ponumerowanych łączy do stron.

Definicja z internetu:
    "Wątki artykułów
    W plikach PDF artykuły są dodatkowymi elektronicznymi wątkami, które są definiowane przez autora w danym pliku PDF. Artykuły prowadzą przez zawartość dokumentu PDF, przeskakując przez strony lub obszary stron poza danym artykułem. Można porównać to do czytania gazety, w której czytasz określony artykuł, pomijając inne. Podczas czytania artykułu widok strony zwiększa lub zmniejsza się, by bieżąca część artykułu zmieściła się na ekranie."

W stylach WORD jest niby styl "Artykuł",
    ale w moim *.docx nie ma takiego stylu, a LibreOffice skąś go bierze tworząc linki (mimo, że w rozwijanym z boku menu pdf "Artykuły" ich nie ma).

EDIT
    Adobe Acrobat Dc - tworzenie Artykułu

Menu/Narzędzia/Edytuj plik PDF
    -klikamy na ikonkę "Więcej" i "Dodaj pole artykułu"
    -zaznaczamy pole tekstu gdzie chcemy, żeby skoczył
    -naciskamy ENTER i wybieramy nazwę Artykułu
    Potem za pomocą opcji "Łącze" można stworzyć skok z przypisu z dołu kartki do tekstu.

Co ciekawe w WORD, w opcji "Szukaj" styl "Artykuł" jest , a w spisie stylów (przy włączonej opcji pokaż wszystkie style, a nie zalecane) nie ma.

No i wszystko niby fajnie tylko jak ktoś ma kilkaset czy kilka tysięcy przypisów w pracy nie będzie tego robił ręcznie.
    Musi być jakiś sposób, żeby to zrobić automatycznie.
    LibreOffice i SoftOffice jakimś cudem robią ten skok przypisu dobrze.
    mruczek
    Level 11  
    Wychodzi na to, że pdf nie obsługuje "footnote tooltip" stworzonych w WORD.

Szukając informacji o tworzeniu okienek wyskakujących po najechaniu myszką natknąłem się na trochę informacji jak to robić RĘCZNIE w różnych programach.

(może komuś się przyda):

Floating Text on PDF Documents
    http://khkonsulting.com/2014/07/floating-text-pdf-documents/
    Acrobat Pro DC Tutorial Creating Text Fields
    https://www.youtube.com/watch?v=uQIhg7-x3gk
    Przetestowałem ten sposób i działa (jak pole guzika zasłania odnośnik do przypisu to skok do przypisu nie działa-zresztą i tak jest niepotrzebny, bo w polu tekstowym można wpisać to samo)
    Podobny efekt można uzyskać prościej za pomocą darmowego Foxit Reader-a i użycia opcji stwórz "Pole tekstowe" (ustawiamy ramkę nad tekstem gdzie ma się pojawić podpowiedź, wpisujemy treść podpowiedzi, w opcjach pod prawym klawiszem myszki "Właściwości" - ustawiamy "Nieprzeźroczystość" ze 100% na 0%, usuwamy autora w opcjach Ogólne-Autor, zaznaczamy "Zablokuj").
    Teraz po najechaniu na ramkę, którą stworzyliśmy pojawi się dymek z podpowiedzią.

WADA (wersji z Foxit): Mała czcionka, nie da się jej zmienić.

Lepszą opcją jest wywoływanie zdarzenia najeżdżając na Button, który wywołuje pokazanie pola tekstowego, bo mamy większą możliwość zmiany czcionki (ale tego już w darmowym Foxit Reader nie zrobimy).
    Da się to zrobić w płatnym (lub 14 dniowy Trial) Foxit PDF EDITOR.

Możliwe, że da się to też zrobić w płatnych wersjach:
    -Nitro PDF Pro
    -FlexiPDF Pro

Add Tooltips to PDF Documents Via a Text Search
    https://evermap.com/Tutorial_ABM_CreateTooltipsViaTextSearch.asp

http://addbalance.com/word/download.htm#PopUp

Create an Interactive PDF with Rollover Pop-ups
    https://www.youtube.com/watch?v=TZpmM3Fbqcg
    https://angusashtonfilm.com/create-interactive-pdf-with-mouse-rollover-popups/

How to Create Text Pop-Ups in Microsoft Word : Using Microsoft Word

https://www.youtube.com/watch?v=wvtO24e9gv4

https://www.youtube.com/watch?v=Lk-n4MZIwcs

https://answers.microsoft.com/en-us/msoffice/...textlist/546bedac-c584-4141-86b5-ab86795eb2e2

https://www.thedoctools.com/word-macros-tips/word-macros/add-screen-tips-in-word/

https://bettersolutions.com/word/fields/hyperlink-field.htm

Dodano po 5 [godziny] 30 [minuty]:

Skok z dołu przypisu z powrotem do tekstu da się zrobić ręcznie w WORD-zie.
    -stawiamy kursor w pozycji za przypisem
    -menu WORD/Wstawianie/Zakładka/ w nazwie dajemy np a1 (bo samej cyfry nie przyjmuje) i Dodaj
    -na dole strony zaznaczamy cały tekst przypisu i Wstawienie/Hiperłącze
    i podajemy nr zakładki np a1
    -znów zaznaczamy cały tekst przypisu i zmieniamy z powrotem kolor czcionki na czarny i wyłączamy podkreślenie czcionki
    Po konwersji na pdf mamy działający skok z przypisu do tekstu.

Teraz tylko jakieś makro napisać, które by robiło to automatem dla każdego przypisu...

Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

Pierwsza część makro szukająca znaczników przypisów dolnych i robiąca zakładki:
    (udało się mi znaleźć kawałek kodu i lekko przerobić)

Code: vbscript
    Log in, to see the code

Robi każdemu przypisowi zakładkę o nazwie Bookmark1, Bookmark2, Bookmark3
    Znajduje przypisy korzystając z nazwy stylu.
    Ten sposób nie jest do końca dobry ponieważ może się zdarzyć, że nie zaznaczy wszystkich przypisów, ze względu na to, że mogliśmy niektóre przypisy przez nieuwagę sformatować innym stylem.

Zmiana koloru czy podkreślenia tekstu - to najmniejszy problem można to zrobić konwerterując przypisy dolne na końcowe, zaznaczyć wszystko i zmienić hurtem.

Hmmm...jak teraz napisać makro, które zaznaczało by po kolei każdy tekst przypisu i robiło hyperlink z zakładki o odpowiedniej nazwie....

Tu już wysiadam.

Dodano po 11 [godziny] 35 [minuty]:

Udało się mi w końcu znaleźć 2 makra, które robią hyperlinki z przypisów dolnych (i końcowych też).
    Działa skakanie do przypisu z tekstu na dół strony i z powrotem w pdf.
    Po niewielkich przeróbkach działa.
    Uruchamiamy najpierw 1, a potem 2 makro.

Log in, to see the code

Nie wiedziałem jak w makro zamienić kolor z powrotem na czarny i zlikwidować podkreślenie hyperlinka, więc użyłem funkcji "Znajdź i zamień" wpierw na tekście, potem osobno na przypisach dolnych.

Szkoda tylko, że makro robi hyperlinka na dole strony tylko z nr przypisu, a nie jako cały tekst przypisu.

Makra oryginalny nr przypisu w tekście zostawiają (a obok wstawiają hyperlink) i ustawiają mu czcionkę na "Ukryty tekst" więc go w pdf nie widać, a w *.docx mamy 2 takie same cyfry obok siebie-hyperlink i nr przypisu.
    Ciekawe czy ten "Ukryty tekst" nie będzie sprawiał problemów przy sprawdzaniu przez Jednolity System Antyplagiatowy.

Lepiej byłoby jakby makro zostawiało oryginalny link do przypisu w tekście, wstawiało obok zakładkę i robiło hyperlink z całego tekstu przypisu na dole strony-do zakładki.

No ale za cienki jestem, żeby to sam przerobić.
    mruczek
    Level 11  
    Udało się skleić/napisac 2 makra, które robią robotę.

Makro (1 i 2) zadziała o ile mamy poprawnie użyte style w dokumencie.
    (w opcjach stylów włączyć pokaż wszystkie style)

Jeżeli nie to:
    -zmienić styl odnośnika do przypisu dolnego (w tekście) na
    styl "Odwołanie przypisu dolnego"
    np. jeżeli odnośnik ma styl "Normalny" używamy:

-klinkąć na pierwszy przypis na dole str i zaznaczyć wszystkie dolne przypisy CTRL+A i zmienić styl na "Tekst przypisu dolnego"
    Użyć makro Bookmark...na tekście.

Potem kliknąć na dole strony przy 1 przypisie, ustawić kursor PRZED jego nr i włączyć makro Footnote...

UWAGA! W tekście jednego przypisu nie mogą być użyte znaki końca paragrafu oprócz tych na końcu pojedyńczego przypisu (ENTER)(każdy tekst zakończony enterem traktuje jako osobny przypis), ani aktywne inne hyperlinki, bo mu się numeracja nowych hiperlinków popieprzy

Usuwanie hurtem hiperłączy:
    Zaznacz cały tekst (potem osobno zaznacz wszystkie przypisy)
    Jednocześnie naciśnij „Ctrl”, „Shift” oraz „F9”, aby usunąć wszystkie hiperłącza.
    Na niektórych komputerach, aby usunąć wszystkie hiperłącza, należy wcisnąć „Ctrl” + „Shift” + „Fn” + „F9”.
    W systemie Mac należy wcisnąć „Cmd” + „A”, aby wybrać całą treść, a następnie „Cmd” + „6” to, aby usunąć hiperłącza z dokumentu Word.

Log in, to see the code

Log in, to see the code

No i niby po użyciu tych 2 makr mamy klikalne przypisy dolne ALE....

Okazuje się, że różne programy różnie plik pdf robią (przejechany makro):

WORD - robi menu w pdf (po wł odp. opcji w Zapisz jako), klikalny automatyczny spis treści, nieklikalne nr przypisów w tekście, przypisy na dole str-klikalne CAŁY tekst i nr przypisu

Foxit EDITOR PRO - robi menu w pdf , klikalny automatyczny spis treści z WORD, nieklikalne nr przypisów w tekście, przypisy na dole str-klikalne CAŁY tekst i nr przypisu

WPS Office (free)-robi menu w pdf (po wł opcji)(tekst w menu pdf limit 50 znaków-można potem ręcznie poprawić w pdf) , klikalne nr przypisów w tekście, przypisy na dole str-kliklany TYLKO 1 wiersz, jako jedyny zagęszcza wyjustowany tekst

WORD+doPDF-robi menu w pdf (po wł opcji), klikalny automatyczny spis treści z WORD, klikalne nr przypisów w tekście, przypisy na dole str-klikalne CAŁY tekst i nr przypisu ,(konwersja może trwać bardzo długo)

BEZ UŻYCIA MAKRO -LibreOffice (i SoftOffice)-źle wyślwietlają niektóre pliki *.docx -robi menu w pdf, klikalny automatyczny spis treści z WORD, klikalne nr przypisów w tekście, klikalne przypisy na dole str TYLKO na nr przypisu

Z MAKRO-LibreOffice-źle wyślwietla niektóre pliki *.docx -robi menu w pdf, klikalny automatyczny spis treści z WORD, klikalne nr przypisów w tekście, przypisy na dole str-klikalne CAŁY tekst i nr przypisu

Adobe Acrobat PRO DC - robi menu w pdf, klikalny automatyczny spis treści z WORD, klikalne nr przypisów w tekście, przypisy na dole str-klikalne CAŁY tekst i nr przypisu