Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

iveco daily 3.0 170km - dziwne zachowanie podczas jazdy

Rafboch 05 Oct 2022 11:45 264 3
    Rafboch
    Level 2  
    Witam.
    Mam problem z iveco daily 3.0 170km 2013r. Auto od pewnego czasu podczas jazdy zaczyna nie równo pracować. Włącza się kontrolna edc i momentalnie słychać jakby nie chodził na wszystkie cylindry. Nie ma żadnej zasady kiedy sie to stanie, raz wystarczy przejechać 200m a innym razem 30 km, czy zimny czy cieply. Miałem tak już ten problem na wiosnę w tym samochodzie ale z racji tego że poprawiała się pogoda to zdarzało się to rzadziej aż w koncu przestało sie tak dzieć. Zaczeła się jesień i problem wrócił. Komputer jakim się posługuje to texa. wyrzuca dwa błędy
    -wtryskiwacze
    - czyjnik kardana /tak przynajmniej pisze/
    wtryski byly w regeneracji jakies 15 tys km, wymieniony byl tez czujnik walka rozrzadu i walu korbowego oraz listwa comon rail wraz z czujnikami. Może ktoś miał już taki problem? Dziękuję z góry za każdą wskazówkę.

Pozdrawiam.
    sigwa18
    Level 42  
    Wtryskiwacze zakodowane prawidłowo?
    Rafboch
    Level 2  
    Powinny być zakodowane prawidłowo. Trochę tych iveco mamy na stanie i nigdy nie było problemu z kodowaniem wtryskiwaczy. Z drugiej strony patrząc to jesteśmy tylko ludźmi więc może i wkradł się błąd gdzieś. sprawdzę to i dam znać.
    Rafboch
    Level 2  
    Kodowałem ponownie wtryski, teraz jestem pewien, że są dobrze zakodowane. Dalej dzieje się to samo. nawet mam takie wrażenie, że jak auto jedzie normalnie i skręci się w lewo to czuć takie delikatne szarpnięcie silnika. Takie samo, tylko mocniejsze występuje w momencie wystąpienia awarii. Zastanawiam się czy ma coś wspólnego to z pogodą, że lato na spokojnie przejeździł a teraz znowu to wraca.