Witam
mielcar napisał:
Kto powiedział, że jestem autoryzowany przez producenta ? Montuję różne rodzaje sprzętu i jakoś nie gonię za autoryzacją, bo to oznacza ograniczenie się do jednego producenta (dostawcy).
Niekoniecznie.
A co na to ubezpieczalnie lub producenci, jeżeli wymagają aby montaż odbył się przez autoryzowaną firmę?
mielcar napisał:
Przy projektowaniu systemu i jego montażu obowiazuje mnie TYLKO Norma Polska i instrukcja producenta.
Niestety, obowiązuje Prawo Budowlane, Prawo Energetyczne, rozporządzenia do tych ustaw i oczywiście normy przywołane, które to są wtedy do obowiązkowego stosowania.
mielcar napisał:
Tzw. elementy gotowe, to właśnie KOMPLETNA płyta centrali (z certyfikatem CE), którą montuję w obudowie (z certyfikatem CE), tak jak elektryk wyłącznik na ścianie. To co, mam jeszcze wystawić ertyfikat E na montaż płyty centrali w obudowie ???
Tak. Posiadasz gotową płytę i gotową obudowę. Elementy te łączysz w całość, a więc nadajesz nowe właściwości.
Producent dał deklarację na płytę główną a nie na płytę główną w obudowie. I to jest właśnie różnica.
Wyłącznik na ścianie jest wyrobem gotowym, tak jak sygnalizator lub czujka.
Ale nie jest gotowym wyrobem rozdzielnia, którą sami składamy z obudowy i zabezpieczeń. A można takie gotowe na zamówienie kupić. Są one już jako kompletne rozdzielnie przebadane.
mielcar napisał:
Czy od elektryka ktoś żąda gwarancji na BEZAWARYJNOŚĆ urządzenia???
Tak. Po to w UE obowiązują odpowiednie dyrektywy, aby chronić konsumenta na wypadek utraty zdrowia, życia lub mienia.
mielcar napisał:
Nie można popadać w skrajności, bo dojdzie do tego, że do włączenia telewizora bedziemy wołać elektryka.
Być może do tego dojdzie. Przy zakupie pieców gazowych proponuję dobrze przeczytać wszelkie instrukcje. Już się dawno pojawiły zapisy w niektórych, że podłączenie do instalacji elektrycznej może wykonać elektryk z uprawnieniami lub autoryzowany serwis.
mielcar napisał:
Co do pojęcia instalatora-sprzedawcy: POMYŁKA !!!
Kto z szanownych kolegów - prowadzących działalność gospodarczą - posiada w zakresie działalności handel elementami elektronicznymi ???
To już zależy co jest w regonie wpisane.
Element elektroniczny a gotowy wyrób to też dwie różne sprawy.
mielcar napisał:
Firmy INSTALATORSKIE raczej tego nie praktykują. Róznie się to omija podczas samego procesu zakup - montaż - kasa, ale najczęściej po prostu zbijamy w dół należne od firmy podatki, prawda? Najczęściej, to klient dokonuje zakupu systemu według moich wytycznych, a ja toto montuję i uruchamiam.
Próba bazowania na niewiedzy inwestora nie jest najlepszą formą reklamy.
mielcar napisał:
Jeżeli będziemy wierni normom, jakie obowiązują w tym kraju, i zastosujemy się do instrukcji montażu podanej przez producenta, żaden "sprytny inwestor i prawnik" nie są w stanie się przyczepić do naszej - pod warunkiem, że dobrze wykonanej - pracy.
Tego nie jestem taki pewny. Zawsze, w pierwszej kolejności odpowiedzialność spada na tego, który wziął kasę, a później na tego który ją dał.
mielcar napisał:
Pozdrawiam, wracam za tydzień. Wtedy odpowiem na ewentualne dalsze zarzuty.
To nie są zarzuty. Jest to mój pkt widzenia i nikt nie musi się z tym zgadzać.
Ps.
Proszę poszukać w internecie temat składania komputerów, wystawiania deklaracji zgodności i porównać to do płyty centrali alarmowej i obudowy.