' i mam jeszcze jedno pytanie... jezeli poziom sygnalu na wejsciu wzmacniacza w radiu jest wystarczajacy, to moge bezposrednio z tego miejsca zrobic wyjscie na wzmacniacz?"
W zasadzie tak ale nie jest to prawidłowe rozwiazanie. Zwykle działa ale nie do końca prawidłowo, wielu jest szczęśliwych że działa i nie zauważa mankamentów, błędów, złego wysterowania wzmacniacza, obcinania pasma przez niedopasowanie impedancji...
Masę owszem z obudowy radia ale prawidłowo jest wziąść masę najbliższą żródła, czyli najbliżej miejsca gdzie wlutowałeś kable sygałowe a nie z samej obudowy. Trochę trudno mi tłumaczyć tak oczywiste sprawy, pomiędzy wyjściem a obudową zawsze jest jakiś kawałek połączenia na którym może się wyindukować jakieś zakłócenie, przydźwięk... Trzeba też pamiętać o odseparowaniu składowej stałej by nie dostała się na wejście wzmacniacza.
'na schemacie do car300, ktory ma taka sama koncowke mocy wyczytalem, ze na wejsciu jest 0,6V a na wyjsciu 6,4."
Tak, ale jest to napięcie stałe a nie poziom sygnału jaki jest w tym miejscu. Takie napięcie jest podane by serwisant mógł określić czy końcówka prawidłowo pracuje a napewno nie jest poziom sygnału.
Widzisz, tak to własnie jest, czasem komuś się coś uda, jakość go zadowala bo nie wie że może to lepiej działać i już pisze solucję, robi opisy i udaje mądrego. A jakbym wziął takie rozwiazanie pod lupę, zmienił wzmacniacz na inny to okazało by się że można to o kant D potłuc.
Ja jestem zwolennikiem rozwiązań fabrycznych, fabrykę trudno poprawić. Często radio ma na płytce miejsce i wystarczy podejrzeć jak to jest w innym modelu zrobione, uzupełnić elementy i masz rozwiązanie fabryczne. Akurat CAR300,400 nie miał wyjścia liniowego ale nie dam głowy czy przypadkiem CAR500, 600 czy inny podobny nie miał. Końcówki mocy są w nich dość podobne do innych Blaupunktów i wystarczy poszukać po schematach radia na takiej samej końcówce w wyjściem liniowym i dorobić kawałek płytki i zrobić to po fabrycznemu. Ale to właśnie jest analiza schematów.
Nie pamietam dokładnie ale chyba CAR300 ma TDA7318 i końcówkę TDA7350. TDA7318 to popularny procesor dźwięku, występował w wielu radiach, napewno sygnał wychodzi z niego na końcówkę mocy i zobacz w innym radiu na takim układzie jak Blaupunkt zrobił wyjście liniowe.
SławeK