Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Yosan PRO 120 - brak reakcji na klawisze, pokrętła działają, test z mikrofonem Midland

wri0rex 07 Oct 2022 19:54 345 13
    wri0rex
    Level 3  
    Witam, Radio CB Yosan PRO 120. Może podziałało z 5 minut po montażu. Teraz nie działają żadne z klawiszy. Pokrętła działają. Na mikrofonie też klawisze nie działają. Dodatkowo próbowałem gruszkę od Midlanda i też nie działało. Przytrzymywałem każdy klawisz dłużej. Zdemontowałem przedni plastik, czy coś nie podeszło pod jakiś klawisz. Ale tam wszystko jest jak nowe.

Dodaję filmik:
    https://youtu.be/xoBgCVoSH1s
    gumisie
    Level 43  
    wri0rex wrote:
    Radio CB Yosan PRO 120. Może podziałało z 5 minut po montażu.
    Samo z siebie, czy coś kombinowałeś z ustawieniami?
    wri0rex wrote:
    Teraz nie działają żadne z klawiszy. Pokrętła działają. Na mikrofonie też klawisze nie działają.
    Co na to instrukcja obsługi?
    wri0rex
    Level 3  
    Nic nie kombinowałem z ustawieniami. Radio kupiłem używane. Po zakupie sprawdzałem pod zapalniczką. Wszystkie klawisze działały. Dziś podłączyłem kablami pod zapalniczkę z tyłu. Nie zrobiłem zwarcia, nie zamieniłem plusa z minusem. :) Chyba tylko zgasiłem je i już nic nie chodziło. Co do instrukcji, to jest tam napisane, by przytrzymać klawisz SC 5 sekund i potem włączyć radio, a wtedy powinna pojawić się zmiana państwa, ale to też nie działa. Czy jest możliwość zresetowania czy coś w tym stylu?
    gumisie
    Level 43  
    Spróbuj powrócić do ustawień fabrycznych.
    Yosan PRO 120 - brak reakcji na klawisze, pokrętła działają, test z mikrofonem Midland
    wri0rex
    Level 3  
    gumisie wrote:
    Spróbuj powrócić do ustawień fabrycznych.
    Próbowałem, ale nie da się zresetować. Nic się nie dzieje. Przytrzymywałem z pół minuty, potem włączam radio, trzymając klawisz, ale nic to nie dało.
    gumisie
    Level 43  
    wri0rex wrote:
    Przytrzymywałem z pół minuty, potem włączam radio, trzymając klawisz, ale nic to nie dało.
    Wciskasz klawisz, włączasz CB, trzymając ten klawisz do momentu pojawienia się "rS".
    wri0rex
    Level 3  
    Tak właśnie robię: trzymam klawisz, potem power gałką, trzymając klawisz. Pojawia się na moment Po i wskakuje na kanał 19.
    Anonymous
    Level 1  
    wri0rex
    Level 3  
    Bez mikrofonu, jak go odłączę, to ciszej chodzi. Tak samo żaden klawisz nie reaguje. Dodatkowo przekładałem sprawną gruszkę od Midlanda - to samo klawisze, nie działają.

Dodano po 4 [godziny] 49 [minuty]:

Dziś klawisze w radiu działają. Nie wiem, co było.

Jaki tranzystor mocy będzie mocniejszy od tego co mam? 2SC2166 będzie lepszy?

AdamC
    Level 28  
    wri0rex wrote:
    Jaki tranzystor mocy będzie mocniejszy od tego co mam? 2SC2166 będzie lepszy?
    Konkretnie o który tranzystor pytasz? Widoczny na zdjęciu tranzystor to m.cz., a za trafem jakoś nie widać. Chcąc zwiększyć moc w trybie AM, trzeba też pomyśleć o zapewnieniu odpowiedniej modulacji.
    Anonymous
    Level 1  
    gumisie
    Level 43  
    wri0rex wrote:
    Dziś klawisze w radiu działają. Nie wiem, co było.
    Ja bym sprawdził luty łączące panel przedni z płytą główną.

EDIT:

AdamC wrote:
    za trafem jakoś nie widać.
    TDA2003.
    Hektar Zahle.r
    Level 29  
    Pisałem Ci już przecież na Facebooku. Wysrała się pamieć.
    Moderated By c2h5oh:

Regulamin punkt 3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.

Pamiętaj, że to jak piszesz i co piszesz świadczy o Twojej kulturze.

gumisie
    Level 43  
    Hektar Zahle.r wrote:
    Pisałem Ci już przecież na Facebooku. Wysrała się pamieć.
    Co ta pamięć zrobiła?
    Marcin, nie zniżajmy się do poziomu fb.