Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Bizhub C454e - Skanowanie przez SMB2: Ustawienia sieciowe, kompatybilność i różnice z C308 / C364e

wiselka70 08 Oct 2022 21:23 750 6
    wiselka70
    Level 9  
    Nie mogę zmusić swojej maszyny do skanowania przez SMB2. Udaje się to tylko na wcześniejszych wersjach protokołu. Czy To możliwe że ona nie posiada takiej zdolności pomimo tego że w ustawieniach sieciowych protokół SMB Authentication Protocol jest ustawiony na ver. 1.0 i 2.0.
    Może jeszcze gdzieś jest jakieś ważne ustawienie które przeoczyłem. Na innych moich maszynach np C308 czy C364e działa to bez problemu
    adf91
    Level 13  
    Pierwotnie to urządzenie obsługiwało tylko SMB 1.0, ale później był firmware dodający funkcjonalność SMB 2.0. Wgraj najnowszy firmaware.
    wiselka70
    Level 9  
    Wgrałem kilka razy różne oprogramowanie obsługujące SMB2 niestety bez skutku, nawet soft z obsługą SMB2 z Bizhub C364e dał się wgrać jednak zarządzanie przez WWW nie odpaliło się :) Tak czy inaczej utknąłem 4 wersje ROMów nie pozwoliły przesłać do komputera skanu przez SMB2 :(
    adf91
    Level 13  
    Oprogramowanie do C364e i C454e jest takie samo. Po SMB 1.0 skan działa? Bo może problem jest po innej stronie.
    wiselka70
    Level 9  
    adf91 wrote:
    Oprogramowanie do C364e i C454e jest takie samo. Po SMB 1.0 skan działa? Bo może problem jest po innej stronie.

Tak, nie ma najmniejszego problemu z SMB1, co więcej inne maszyny np C308 , C364e bez trudu pchają do komputerów po SMB2, tak więc nie ma mowy o blokowaniu np. przez antywirus czy zaporę lub inne tego typu historie. W przypadku C454e muszę mieć włączoną obsługę SMB1 a na to nie pozwalają mi procedury :(
    Muszę "dorwać kogoś komu takie zestawienie działa i wgrać właśnie taki soft ale jak dotąd nie znalazłem osoby która potwierdziłaby działanie SMB2 z Win10 dla tej maszyny
  • Helpful post
    adf91
    Level 13  
    Po południu postaram się podesłać Ci firmware na pw, który działa u mnie na całej serii od c224e po c554e.
    Wgrasz go i jak dalej nie będzie działać to będziesz musiał zrobić "data all clear" bo może coś w konfiguracji jest namieszane.
    C308 od początku działało po SMB 2.0 więc nie zależnie jaki ma FW musi działać, ale C454e też musi po aktualizacji.
    wiselka70
    Level 9  
    Wezwałem zewnętrzną firmę, wgrała kilka różnych softów i za którymś podejściem maszyna zaczęła skanować po SMB2. Nie obyło się bez całkowitego wyczyszczenia danych urządzenia. Jako ciekawostkę dodam, że niestety nie ma możliwości importu ustawień z innych urządzeń z tej serii.
    Dziękuję wszystkim za pomoc