Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] UPC TV 4K Box - Telewizor LG webOS TVSM8600PLA Pilot od TV nie zmienia kanałów

William Blore 10 Oct 2022 19:32 1020 4
    William Blore
    Level 8  
    Jak w temacie. Niedawno przesiadłem się na nowszy i mniejszy dekoder TV, dokładnie UPC TV 4K Box. telewizor pozostał bez zmian -
    LG webOS TVSM8600PLA. Problem w tym, że teraz konieczne jest używanie 2 pilotów. Jeden od telewizora i platform streamingowych, drugi zaś wyłącznie do kanałów UPC... Znaczący krok do tyłu!

Rzecz w tym, że z poprzednim dekoderem UPC, pilot od telewizora LG obsługiwał Wszystkie funkcje - stąd opisywany przeze mnie problem na 97% da się rozwiązać, nie jest to uciążliwość na którą nie ma rady...

Próbowałem z poziomu ustawień telewizora LG ponownie sparować pilot (tzw. Magic Remote) z dekoderem UPC. Bezskutecznie.
    Nie wyskoczył mi żaden błąd, ale na etapie testowania (pod koniec procedury!) ewidentnie coś jest nie tak, tj. nie jestem w stanie zmienić kanałów. Również zresetowałem telewizor LG do ustawień fabrycznych i powtórnie przeprowadziłem procedurę parowania... Niestety, to też nie rozwiązało problemu.

Trochę googlałem też ten problem, również po angielsku... bez skutecznie. Ktoś poda pomocną dłoń? :-)
    mosiondz
    Level 14  
    Wiem, że chcesz w 2 stronę ale sprawdź pilota od dekodera.
    W Instrukcji na stronie UPC jest informacja nt. używania 1 pilota - od dekodera pod warunkiem włączenia fufnkcji HDMI-CEC.

Pilot umożliwia obsługę dekodera oraz dostęp do podstawowych funkcji telewizora, tj. włączania i wyłączania telewizora, regulacji jego głośności i zmian źródła sygnału.

Jeśli telewizor obsługuje technologię HDMI-CEC, nie ma konieczności parowania pilota z odbiornikiem. W przeciwnym wypadku należy sparować pilot dekodera z telewizorem. Parowanie pilota z telewizorem można wykonać z poziomu menu ustawień dekodera UPC TV 4K BOX.

Ponadto w instrukcji menu dekodera jest też informacja nt parowania pilota od dekodera z telewizorem.

UPC TV 4K BOX - Parowanie pilota z telewizorem
    Pilot posiada wbudowaną funkcjonalność automatycznego rozpoznawania telewizora, który jest podłączony do dekodera UPC TV 4K BOX.

Aby sparować ręcznie pilota z telewizorem (lub innym sprzętem np. amplitunerem), wybierz w menu Ustawienia zakładkę Dźwięk i obraz.
    William Blore
    Level 8  
    W skrócie: wcale nie pomogło, nadal potrzebuję porady :-(

Włączyłem w telewizorze opcję HDMI-CEC, ponadto sparowałem pilot od dekodera z telewizorem LG (w opcjach dekodera, tak jak wskazuje instrukcja!). Niestety, nie pomogło. Tj. pilotem od dekodera zmieniam kanały telewizyjne, reguluję głośność ale wciąż nie mogę sterować platformami streamingowymi. Tj. w ustawieniach dekodera mógłbym zalogować się do Prime'a, ale już nie do Netfliksa czy HBO Max.
    wprawdzie teraz mogę już zmieniać źródło sygnału pilotem od dekodera... ale na ten moment ta funkcja nie jest mi do niczego potrzebna ;-)

Ktoś coś podpowie? Podkreślam, chciałbym używać tylko jednego pilota - a czy to będzie pilot od dekodera, czy od telewizora LG, jest tu zdecydowanie drugorzędne ;-)
    DiZMar
    Level 43  
    William Blore wrote:
    , chciałbym używać tylko jednego pilota

Jeżeli Ci się to uda to po tygodniu - dwóch jeżeli nie wcześniej wrócisz do wielu pilotów. Przerabiałem to.
    William Blore
    Level 8  
    Ja zaś przerabiałem używanie jednego - tak miałem skonfigurowany telewizor z poprzednim dekoderem...
    I bardzo to sobie chwaliłem :-)