Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gdzie znajdę miernik do pomiaru sygnału TV?

konsum 11 Oct 2022 09:48 201 5
    konsum
    Level 27  
    Mam takie pytanko, czy istnieje jakieś urządzenie, żebym mógł tylko po kablu sprawdzić jakość przyłącza bez potrzeby podłączania kabla do TV?
    Chodzi o sygnał kablówki.
    rach_UMK
    Level 29  
    Oczywiście, że są. W google napiszesz pomiar sygnału TV i wyskakuje całkiem sporo urządzeń. (np. Digitsat, Spacetronik).
    Jest drobny problem, nie znalazłem ma urządzenia prostego (zabawkowego) do np. 100zł, aby był możliwy pomiar również dla sygnału z kablówki (DVB-C). Gdzieś około 5 stówek trzeba minimum liczyć.

Zakładam, że w Twojej kablówce jest sygnał cyfrowy. W mojej TVK nadal mam dostępny również sygnał analogowy.
    konsum
    Level 27  
    U mnie UPC
    Ale chyba doszedłem co mam uwalone.
    Spliter ten ze zdjecia może ulec uszkodzeniu?
    1 gniazdo 36% Drugie to samo trzecie 0.
    Na krótko prawię 90% siły i jakości.
    Dzięki za odpowiedź 👍

gumisie
    Level 43  
    konsum wrote:
    Spliter ten ze zdjecia może ulec uszkodzeniu?
    Zdjęcie kiepskiej jakości, co nie znaczy, że mógł ulec uszkodzeniu.

Pozdrawiam.
    konsum
    Level 27  
    Zwykły hipermarketowy.

Dodano po 54 [sekundy]:

Chodzi mi o to czy ulegają same z siebie uszkodzeniu?
    rach_UMK
    Level 29  
    Chyba w nim nie ma nic szczególnego aby mogło ulec awarii...
    Nie jest to dziedzina,która mnie jakoś szczególnie interesuje, lecz, co kojarzę, w splitterach pasywnych są spadki sygnału. W dobrych teoretycznie 3,5dB, a znalazłem jednego o niby niskim spadku i było podane 4,5dB. Ale uwaga, to dotyczy z wyjściem na 2 gniazda. Twój jest na trzy, więc spadek minimum 8,5dB. Na obudowie producent nie chwali się, więc czy nie jest zdecydowanie gorzej.
    I to jest raczej przyczyną słabej siły i jakości sygnału.

Na forum jest paru specjalistów, którzy podpowiedzą i jest gdzieś mowa na forum o rozdzieleniu sygnału z kablówki na kilka TV, i co trzeba kupić.
    Jakiś wzmacniacz sygnału-->splitter--->TV , albo rozdzielacz aktywny, gdzie są też takie, że dla każdego wyjścia możesz oddzielnie ustalać poziom sygnału.