Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Doblo 1.9 JTD 2003 problem z BCM

kasper17 12 Oct 2022 19:11 255 2
    kasper17
    Level 11  
    Witam Koledzy

Mam szybkie pytanie bo nigdzie nie znalazlem podobnego watku. Otoz moj Doblo posiada centralny zamek otwierany i zamykany z pilota. Pilot jak kupilem nie dzialal ( poprzedni wlasciciel twierdzil ze rozladowala sie bateria a po wymianie juz nie dzialal) niestety nie mial pin codu od Fiata. Zrobilem dumpa z BCM z kosci 93Lc66 odczytalem kod. Kupilem nowy taki sam modul BCM tyle ze od fiata punto dwa . Zaprogramowalem pamiec dodajac przy okazji nowy kluczyk z transponderem .
    Zainstalowalem nowy modul ( nie chcialem na tym etapie modyfikowac oryginalnego, ktorego nie ruszalem oprocz zczytania)
    Samochod po zainstalowaniu nowego modulu odpala z fabrycznych dwoch kluczykow co znaczy ze wsad jest ok rozmoznaje poprawnie transpondery. Udalo mi sie polaczyc z modulem BCM za pomoca elm 1.5 bluetooth. Widze ze jest zaprogramowany w pamieci fabrycznie jeden pilot oraz 3 kluczyki ( czyli ten co wprogramowalem tez jest widoczny , dzialaja swiatla szyby sterowanie pomimo tego ze to bcm z punto Ii ze wsadem od doblo)
    Kiedy probuje przejsc do programowania pilotow w programie Multiecuscan dostaje monit ze „nieprawidlowa autoryzacja lub nieznany blad” i nic nie moge zrobic”
    Myslalem ze to wina zlego wsadu wiec podmienilem BCM na oryginalny i mam to samo. Co ciekawe w obu przypadkach po podlaczeniu z modulem BCM ( Delphi 188) program nie odczytuje mi zadnych danych o wersji sw , hw, numery oprogramowania. Mam tylko nazwe ISO 40 83 83 19 34, co jest dziwne.
    Teraz moje pytanie czy jest to wina kabla ( wiem powinno sie programowac na interfejsach po kablu usb , ale z mojego pod bluetooth wyrzucilem rezystor i tez zaczal sie laczyc) czy moze cos bylo grzebane wczesniej przy tym BCM i stad brak danych o tym module oraz mozliwosci dopisania pilotow..

BCM ma oznaczenie 46817786. Czy oprocz zawartosci wsadu 93LC66 powinienem jeszcze cos przeniesc z pamieci orginalnego modulu do nowego BCM ???

Prosze o pomoc
    kasper17
    Level 11  
    Niestety dalej mam problem .
    Kupilem oryginalny kabel usb Obdlink SX. I problem jest identyczny. Wyglada to tak jakby w wersji 4.8 multiecuscana byl jakis bug. Wciaz program nie odczytuje danych ze sterownika tylko ISO numer… rowniez nie moge dodac kluczykow ani pilotow. Jedynie co dziala na tym sterowniku to odczut parametrow oraz kasowanie błedów z pamięci ….

Nie wiem sprobuje jeszcze na Viakenie albo innej wersji MESa