bukesketiteribmreb wrote: Różnica miedzy cenami nie jest duza a jak pobiera sie duzy plik to robi różnice.
Nie neguję Twoich argumentów. Wielu jednak nie rozumie problemu tylko bierze 1Gb/s bo.. jest tylko ciut drożej. Natomiast potem pojawia się problem "jak to obsłużyć".
m.jastrzebski wrote: ... też bym szedł w RB5009
A ja nie.
Ten sprzęt pracuje
tylko na RoS 7.x a ta wersja (mimo, że stabilna) nadal ma wiele problemów i często jest tak, że jak jedno naprawią to drugie (co było już naprawione) spierniczą. Co prawda być może w użytkowaniu domowym nie będzie to sprawiało większych problemów ale... znając ludzi z MT śmiem twierdzić, że ... to jeszcze nie czas na Ros 7.x.
Są inne sprzęty o podobnych parametrach choćby RB4011, który co prawda ma procesor 32 bit a RB5009 ma 64bitowy ale za to jest to sprawdzona jednostka z RoS 6.x, na której RoS 7.x też działa.
[edyta]
I by nie było... dziś właśnie z LHGG zdjąłem RoS7.5 na rzecz RoS6.x i problem nagle sam się rozwiązał, a że ten LHGG działa tylko jako łącze zapasowe to od 30.09.2022 (wtedy była aktualizacja do Ros 7.5) problem mógł być niezauważony.
Na dokładkę Ros 7.x znacznie bardziej obciąża procesory niż Ros 6.x więc nie wiem czy procesor 1400 MHz bardziej obciążony wersją 7.x będzie takim dobrym rozwiązaniem w stosunku do RoS 6.x.