logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung S22: czy warto wybrać większą pamięć? Trwałość droższych smartfonów vs średniaków

Kaufel 13 Paź 2022 13:42 3138 22
  • #1 20234363
    Kaufel
    Poziom 3  
    Ocena: 10
    Witam

Myślę nad zakupem Samsunga S22.
    Jaką opcję pamięci polecacie z tego modelu (i dlaczego )?
    Obecnego samsunga S8 mam juz ponad 5 lat. Niestety potrzaskał mi się ekran po upadku pajeczyna na pol ekranu. Telefon nadal działa mimo wszystko.
    Trudno mi jednak ocenic jego trwałość bo po niecalych 2 latach uzytkowania trafił na naprawe gwarancyjną (zalany) gdzie wymieniono całe wnętrze czyli ekran płyta główna etc...
    Wiem ze po roku zaczyna sie juz matryca eypalac na ekranie ale nie wiem czy na starych bebechach ten telefon by mi dozyl do dziś.

Stąd pytanie, czy jest sens kupować taki droższy telefon? Czy one maja jakąś dłuższą żywotność niż tańsze średniaki?
    Czy 2-3 lata i już trzeba kupować nowy?
  • Pomocny post
    #2 20234375
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 654
    Nie ma jasnej odpowiedzi, niestety, bo często dużo zależy od konkretnej sztuki i tego na ile okaże się udana lub nie.
    Przykładowo, już teraz, niedługo po premierze, ludzie narzekają na krótki czas pracy na baterii. Ten czas będzie się skracać z każdym miesiącem korzystania z telefonu z powodu zużycia baterii. Na ile będzie to dla Ciebie problem? Ja sam rozważałem S22 ale niestety słaba bateria przekreśliła go dla moich potrzeb - a korzystam z telefonów tak długo jak się da (obecna Xperia XA2 - już 4.5 roku).
  • Pomocny post
    #3 20234426
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2082
    hindoos napisał:
    Ja sam rozważałem S22 ale niestety słaba bateria przekreśliła go dla moich potrzeb

To zależy co dla kogo znaczy słaba bateria, osobiście w S22 trzyma mi spokojnie półtory dnia przy normalnym użytkowaniu, fakt pierwsze dni to spadała bardzo szybko, ale ten model ma funkcję, że bateria "uczy się" naszego użytkowania, ale teraz jest OK.

Kaufel napisał:
    Jaką opcję pamięci polecacie z tego modelu (i dlaczego )?

Zdecydowanie 256GB gdyż przy 128 i braku karty pamięci trochę nagrywania w wysokiej rozdzielczości i za chwilę braknie miejsca a różnica w zakupie nie jest duża.

Co do trwałości to tak jak wszystkie flagowce jest dobrze wykonany a jak z nią będzie to okaże się za kilka lat, póki co jest zbyt krótko na rynku.
  • #4 20239823
    Kaufel
    Poziom 3  
    Porównywałem jeszcze S21 FE i S22 (podstawowy - nie plus, nie ultra).
    I ten drugi raz że niewiele droższy, dwa jest mniejszy - S21 FE trochę za duży, wolę mniejsze telefony. No i niestety ale aparat tylni w S22 bez porównania lepszy, a to jest mój priorytet. Jedyne co jest lepsze w S21FE że plecy są z tworzywa, za szkłem nie przepadam, bo spadnie i się potłucze.

Myślałem, że gdyby odkupić od kogoś używkę jeszcze na gwarancji, albo telefon który ktoś dostał albo kupił ale stwierdził że to jednak nie to - takich ofert trochę jest. Rzecz jasna z fakturą i już opłacony. To na co szczególnie zwracać uwagę, żeby się nie naciąć na oszustwo ?
    Co może być nietak z takim telefonem ?
    Skopany zrootowany system ?
    Ukryte uszkodzenia ?
    Czy może być coś nietak z taką fakturą, że np. okaże się nieważna lub podrobiona ?
    W taki sposób kupiłem 3 telefony z czego ostatni 2x naprawiałem gwarancyjnie i nie było problemu, mimo wszystko mogło się coś zmienić do tego czasu i pojawic się więcej sposobów na oszustwo.
  • #5 20239884
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    Kaufel napisał:

Stąd pytanie, czy jest sens kupować taki droższy telefon? Czy one maja jakąś dłuższą żywotność niż tańsze średniaki?

Moim zdaniem nie ma sensu. Trwałość jest taka sama jak tańszych a najmniej trwałym elementem jest bateria i ekran.
  • #6 20239981
    Kaufel
    Poziom 3  
    A co byś jeszcze polecał co robi b. dobre zdjęcia i nie jest wielką cegłą ?
    Np pod tym względem te wszystkie xiaomi, poco i inne mi nie odpowiadają bo to są na ogół takie wielkie kloce.
  • #7 20240059
    hindoos
    Poziom 36  
    Ogólnie małych telefonów jest niewiele. Może jakiś iPhone Mini? A jeśli bardziej budżetowo, to Xperia 10 IV?
  • #8 20241572
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Kaufel napisał:
    A co byś jeszcze polecał co robi b. dobre zdjęcia i nie jest wielką cegłą ?
    Np pod tym względem te wszystkie xiaomi, poco i inne mi nie odpowiadają bo to są na ogół takie wielkie kloce.

Polecam ajfona - jakiś poprzedni model poleasigowy. Dowolny ale od modelu 8. Niższe modele niż 8 stracą niedługo możliwość aktualizacji IOS'a.
  • #9 20249876
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    ^ToM^ napisał:
    Dowolny ale od modelu 8. Niższe modele niż 8 stracą niedługo możliwość aktualizacji IOS'a.

Mamy rok 2022, zakup czegokolwiek ponizej serii 11 jest minimum glupi a mimo wszystko moim zdaniem najstarsza sensowna opcja to iP 12.
  • #10 20249992
    hindoos
    Poziom 36  
    Czy możesz uzasadnić? :)
  • #11 20250311
    ^ToM^
    Poziom 42  
    N0n3_ napisał:
    ^ToM^ napisał:
    Dowolny ale od modelu 8. Niższe modele niż 8 stracą niedługo możliwość aktualizacji IOS'a.

Mamy rok 2022, zakup czegokolwiek ponizej serii 11 jest minimum glupi a mimo wszystko moim zdaniem najstarsza sensowna opcja to iP 12.

Nie jest głupi, bo mam 8 i wchodzi nań najnowszy software. Za 8 poleasingową zapłaciłem 650 zł klasa A+ i bateria 98%.
    Więc na pewno jest to dobry wybór za nieduży wydatek.
  • #12 20252162
    mindcrafter7
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Wszystko zależy miałem OP9 specyfikacja top, ale to już był 4 OP z kolei i chciałem zmienić, sprzedałem przez 4 dni musiałem używać żony zapasowego telefonu Poco X3 NFC, kupiłem Pixela 6Pro i szczerze aparat wiadomo lepszy, ale ekran prędkość działania, nie widzę prawie żadnej różnicy pomiędzy Pixelem za ponad 3K a Poco który teraz może kosztuje z 800zł. Jeżeli kręcą Cię telefony i możesz spokojnie wydać 3k a nawet więcej to kup korzystaj ciesz się. Jeżeli telefon nie jest dla Ciebie czymś więcej, wydaje mi się że średniak w dzisiejszych czasach za 1.5k działają podobnie jak flagowce za 3-5k.
  • #13 20253974
    Ordine
    Poziom 25  
    ^ToM^ napisał:
    Za 8 poleasingową zapłaciłem 650 zł klasa A+ i bateria 98%.

Kupiles "poleasingowy" telefon sprzed 5 lat za 650zl? Wspolczuje, szczegolnie, ze na 99.9% dostales chinskiego ulepa z fabryki w Shenzhen, ktory jak podziala rok to bedzie cud.
  • #14 20253989
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2974
    N0n3_ napisał:

Moja 12 mini ma 17 miesięcy a bateria spadła do 84%. Nigdy w żadnym poprzednim takiej utraty w tak krótkim czasie nie zaobserwowałem.
  • #15 20253993
    Ordine
    Poziom 25  
    sanfran napisał:
    N0n3_ napisał:

Moja 12 mini ma 17 miesięcy a bateria spadła do 84%. Nigdy w żadnym poprzednim takiej utraty w tak krótkim czasie nie zaobserwowałem.

12 mini to akurat jest parodia a nie model i jest dla mnie minimum surrealistyczne, ze ten telefon kiedykolwiek wyszedl na rynek - przegrzewajacy sie, z komicznie kiepska bateria - a to tylko pare z jego wad. Byl na tyle zly ze wymienilem go spowrotem na starego X'a i nie narzekam, okropny byl ten telefon (a kupilem go nowego prawie rok po premierze, wiec problemy softowe odpadaja).
  • #17 20254907
    ^ToM^
    Poziom 42  
    N0n3_ napisał:
    ^ToM^ napisał:
    Za 8 poleasingową zapłaciłem 650 zł klasa A+ i bateria 98%.

Kupiles "poleasingowy" telefon sprzed 5 lat za 650zl? Wspolczuje, szczegolnie, ze na 99.9% dostales chinskiego ulepa z fabryki w Shenzhen, ktory jak podziala rok to bedzie cud.

Oryginał kupiłem z 12 miesięczną gwarancją. Wszystko ma sprawne i działa jest z połowy 2018 roku. Kupiłem u rzetelnego sprzedawcy. Generalnie ajfony używam od 10 lat. Nie ma możliwości aby rok podziałały. Cała rodzina używa u mnie ajfonów i nigdy nie było sytuacji aby się zepsuł albo padł po roku. Są to jednak niezawodne urządzenia. Wszystkie, które miałem poprzednio mam do dziś i nadal są sprawne. Jedyne co powoduje, że trzeba je wymieniać to za mała moc obliczeniowa do współczesnych potrzeb. Mimo iż są całkowicie sprawne i nawet bateria jakotako trzyma trzeba je co ileś tam lat wymieniać tylko z tego powodu.
  • #18 20255583
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Halo.

Dla mnie iPhone 12 to doskonały wybór. Należy jednak zwrócić uwagę, by nie był to egzemplarz po hochsztaplerze-naprawiaczu. Tu zawsze jest partyzantka, naprawa "na ślinę i sznurek". Im bardziej naprawiany, bardziej "odświeżony" tym bardziej prawdopodobne, że zniszczony wewnątrz, kombinowany z przekładkami elektroniki, przekłamaniami (co jeszcze nie jest najgorsze). Najgorsze są naprawy elementów zastrzeżonych (Face.ID, Touch.ID, "oryginalne ekrany"). To najczęstszy powód poźniejszych usterek - najczęstszy z powodu niskiej świadomości technicznej mechanika, jego opieszałości i ignorancji. Braki elementów, podzespołów... a zwróć takiemu uwagę, to powie "... a co mnie tu będziesz p.... robie to od zawsze i działa bez tego!"
    Bez "tego" rozpoczyna się nieuchronny proces śmierci telefonu. Czasem udaje się to odwrócić, czasem nie. Tym bardziej jest to drażniące, bo jedni są zadowoleni, inny - najczęściej ofiary powyższych "profesorów i specjalistów" zgodnie mówią: "...nigdy więcej iPhone". Właśnie z uwagi na niską sprawność baterii, częstą awaryjność, olbrzymie ceny serwisowe (sam nie wiem dlaczego - ach wiem: przecież im wyższa cena, tym bardziej prawdopodobne, że technik nie ma pojęcia co się zepsuło!).

Jest na to jednak rada - wprowadziłem ją już kilka tygodni temu (teraz żałuję, bo ilość tego jest przeogromna a nie jest dochodowa - ale może i dobrze). Niestety, nadeszły czasy, że z uwagi na powyższe, kupienie czegokolwiek używanego i drogiego należy traktować podobnie jak kupno używanego samochodu. Bez inspekcji w serwisie, przed zakupem się już nie obejdzie. Przed zakupem zrób sprawdzenie, będziesz wiedział czego się spodziewać. I nie chodzi tylko i Apple. Równie dobrze może to dotyczyć samsunga, pixela i całej reszty droższych urządzeń.

Plagą ostatnich miesięcy są telefony z przekładanymi płytami czy "poprawianymi" procesorami. To są telefony do pierwszego upadku a później - wiesz co. Ale... co ja tam przecież wiem. Głupek jakiś.

Na koniec dodam, że osobiście używam iPhone 5s, kupionego w 2013 roku. Do dzisiaj bateria ma ponad 1000 cykli ładowania, ok 72% sprawności i trzyma 15-18 godzin. ALe funkcjonalnie to tylko telefon, sms, mail i router. Reszta obsługi przeszła do tabletu. Działa? działa i ma się dobrze. Z tego punktu widzenia uważam, że nie ma sensu kupować nowego, drogiego sprzętu - chyba, że chcesz, stać Cię na to - polecam, to zawsze dobra zabawa i uciecha na najbliższe chwile. Jeśli nie zwracasz na to uwagi, kup sobie coś stabilnego, nie zniszczonego, sprawdzonego. Z pewnością będziesz zadowolony - nawet, jeśli będzie do samsung, sony czy pixel. Musi to jednak zostać wcześniej sprawdzone, gdziekolwiek.
  • #19 20255601
    sanfran
    Zależy kto i do czego używa.
    Pierwsza z brzegu - aplikacja bankowa. Często banki odmawiają wydawania aplikacji współpracujących z przestarzałymi systemami operacyjnymi. Do tego dochodzą autoryzacje 2F, bilety lotnicze, karty pokładowe itp.
    Korzystając z systemu „zamkniętego” jakim jest ajfonowy IOS mam namiastkę (bo pewności nigdy nie ma) bezpieczeństwa. Nikt nie podejrzyj emaila czy SMSa, bo dopóki telefon nie zobaczy mojego „ryło” to nic więcej niż informacja o samym fakcie przyjścia wiadomości na ekranie nie ma. Nikt nie wyciągnie z telefonu karty SIM w celu przejęcia moich SMSów (np bankowych do autoryzacji) bo slot na SIM jest pusty.

NIE TWIERDZĘ że taki sprzęt jest 100% bezpieczny. Ale jest bezpieczniejszy niż starsze urządzenia.
  • #20 20255686
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Safran, masz rację - wybór jest indywidualistyczny i tylko taki parametr należy brać pod uwagę. Reszta jest mocno subiektywna.

PS, trochę z innej beki, bo już dawno chciałem Cię zaczepić - ile na obecną sytuację płaci się w UK za ładowanie z publicznej stacji?
  • #21 20256087
    sanfran
    bert_studionapraw napisał:
    PS, trochę z innej beki, bo już dawno chciałem Cię zaczepić - ile na obecną sytuację płaci się w UK za ładowanie z publicznej stacji?

Ja osobiście nie wiem, bo moim melexem kręcimy się dookoła komina i ładuję w domu za 0.20 funa za kWh. Ale generalnie zależy od miejsca. Przy autostradach na stacjach cena jest podobno zbliżona do kosztów jazdy na produkcie ropopochodnym. Z kolei np przy moim lokalnym TESCO jest ładowanie gratis. Stawiają tam na noc swoje samochody tutejsi „Janusze”.
  • #22 20256339
    ^ToM^
    Poziom 42  
    sanfran napisał:
    Zależy kto i do czego używa.
    Pierwsza z brzegu - aplikacja bankowa. Często banki odmawiają wydawania aplikacji współpracujących z przestarzałymi systemami operacyjnymi. Do tego dochodzą autoryzacje 2F, bilety lotnicze, karty pokładowe itp.

Zgadza się, nowe wersje aplikacji nie chcą się instalować na starszych modelach, bo są przystosowane tylko do nowych wersji OS'a. Stąd między innymi już nie mogłem używać 5s i przeszliśmy na SE oraz 8.
  • #23 20285613
    Kaufel
    Poziom 3  
    Ostatecznie kupiłem samsunga galaxy S22. Telefon spełnia moje wszystkie oczekiwania. Miejmy nadzieję że będzie podobny do S8, który ponad 5 lat i wciąż dobrze działa.
    W sumie kupiłem nowy tylko dlatego że inflacja szaleje. I miałem i tak szczęście bo kupiłem w ostatni dzień przed podwyżką cenową... później kupiłbym o 900 zł drożej - czyli już bym nie kupił wcale...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat zakupu Samsunga S22, zwracając uwagę na wybór pamięci oraz trwałość droższych smartfonów w porównaniu do średniaków. Wiele osób poleca wersję z 256GB pamięci, argumentując, że przy 128GB szybko zabraknie miejsca na nagrania w wysokiej rozdzielczości. W kontekście trwałości, opinie są podzielone; niektórzy twierdzą, że flagowce, takie jak S22, są dobrze wykonane, ale ich żywotność może być podobna do tańszych modeli. Użytkownicy porównują S22 z innymi modelami, takimi jak S21 FE, i rozważają zakup używanych telefonów. W końcu, autor postu zdecydował się na zakup S22, mając nadzieję, że będzie on równie trwały jak jego poprzedni Samsung S8.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA