logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowoczesny hub USB do ładowania urządzeń z gniazdka - porównanie Orico DCV-4U i D-Link DUB-H7/E

ugasox 14 Paź 2022 14:36 354 4
REKLAMA
  • #1 20235804
    ugasox
    Poziom 3  
    Dzień dobry szanowną społeczność,
    z góry przepraszam za moje bardzo błache pytanie ale się kompletnie nie znam na woltach, amperach i watach, od jakiegoś czasu poszukuje nowoczesnego i mocnego tzw. huba usba który podłącza się do prądu do gniazdka (nie do komputera) i który jest używany wyłącznie do ładowania urządzeń USB.

Wysłużony już kupiony lata temu za grosze orico DCV-4U (ten biały, specyfikacja na dole) z aliexpress sprawiał się świetnie ale właśnie kupiłem tego huba Hub D-Link DUB-H7/E (7x USB 2.0; kolor czarny), podłączyłem go do gniazdka zasilania i coś mi tu nie grało, wszystko ładowało się wolno nie ważne ile bym tam podłączył urządzeń, dodatkowo (może mi się tylko wydaję) ale z urządzeń szybciej uchodzi bateria po naładowaniu na tym nowym hubie od dlinka, zaniepokojony takim stanem rzeczy skontaktowałem się z działem technicznym sprzedawcy i dostałem taką odpowiedź

"Hub ma porty USB 2.0 więc posiada 5V i 0,5A, tu nie powinniśmy spodziewać się bardzo szybkiego ładowania, bo nie takie jest przeznaczenie tego produktu." (tutaj jest odpowiedź odnośnie tego czarnego dlinka)
    Poniżej załączam jak wygląda specyfikacja obu urządzeń, tego wysłużonego białego no-name'a który działał dobrze przez wiele lat i tego nowego Dlinka za grosze.

No i tutaj moje pytanie, co byście mi poradzili, moja zmiana była podyktowana wyłącznie tym, że tu mam 7 gniazdek a w tym starym orico tylko 4, chciałbym coś z większą ilością gniazdek USB do ładowania i z większą mocą jest to w ogóle możliwe?

Nowoczesny hub USB do ładowania urządzeń z gniazdka - porównanie Orico DCV-4U i D-Link DUB-H7/E Nowoczesny hub USB do ładowania urządzeń z gniazdka - porównanie Orico DCV-4U i D-Link DUB-H7/E
  • REKLAMA
  • #2 20235837
    adamz74
    Poziom 33  
    Ocena: 188
    Przecież wyjaśnili...

Orico DCV-4U, to ładowarka o wydajności 2,4A na port a hub, to hub o standardowych portach i tym samym wydajności ograniczonej do 0,5A na port.

Pozdr!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20236339
    adamz74
    Poziom 33  
    Ocena: 188
    Wygląda na podobną do tej co masz, tylko z jednym dodatkowy portem...

Wszystko zależy od tego co potrzebujesz... ilość portów, technologię szybkiego ładowania, ładowanie indukcyjne,...

https://www.x-kom.pl/p/548697-ladowarka-do-sm...owarka-sieciowa-chargesource5-5x-usb-52w.html

https://www.x-kom.pl/p/482230-ladowarka-do-sm...w-unitek-stacja-ladujaca-10x-usb-z-qc-30.html

https://www.x-kom.pl/p/646848-ladowarka-do-ta...aca-8x-usb-indukcja-qi-96-w.html#Specyfikacja

Towar potencjalnie niebezpieczny... może uszkodzić ładowane urządzenia i spalić "chatę". Trzeba poczytać opinie, szczególnie w kwestii potencjalnego przegrzewania, sprawdzić producenta i kupić od Sprzedawcy, który bierze odpowiedzialność za sprzedawany towar oraz nie zniknie w razie problemów.
  • #5 20236510
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2545
    Autor początkujący, ale nie gra mi to, że koncentrator i ładowarka są tutaj tożsame. Co decyduje o roli urządzenia? To, co jest do niego przyłączone, czy funkcja jaką pełni? Piękne nazwy na stronach sprzedawców mają tylko zachęcić do kupna - zasilacza 5V.
    Porty USB mają linię zasilającą odbiorniki. Napięcie wynosi 5V i prąd dopuszczalny to 0,5A. Jakiekolwiek urządzenie z portami USB 2.0 może oddać maksymalnie 0.5A prądu, a co odbiornik zrobi z tym prądem, to już komputer/hub/zasilacz nie wie.
    W standardzie USB 3.0 można z portu pobrać 0.9A przy zastrzeżeniu jak wcześniej, że zasilacz nie wie, co zasila.
    Zasilacze w standardzie BC potrafią oddać większy prąd (1,5A przy 5V). Zasilacze w standardzie PD potrafią podnieść napięcie i oddać sporo mocy do urządzenia (100W-20V/5A). Te zasilacze są chyba najbardziej uniwersalne i przyszłościowe. No, chyba że powstanie nowy, wspaniały standard.
    Ma kolega zasilacz 5V w komputerze i można z niego zasilać mnóstwo telefonów prądem do 1,5 lub 1,7/1,9A (niektóre telefony). Należy tylko odpowiednio ustawić napięcia na liniach D+ D- by odbiornik wiedział ile maksymalnie prądu może pobrać z zasilacza.
    Skrót dla tych, co im się czytać nie chce:
    1. jeśli kupować koncentrator, to z własnym zasilaczem i w standardzie USB 3.0
    2. Zasilacze 5V kończą się na prądach 1.7A i chyba 1.9A.
    3. Zasilacz PD będzie przez jakiś czas uniwersalny i dostarczy najwięcej mocy do odbiornika.
    4. Zasilacz nie wie, czy odbiornik świeci, gra, czy ładuje akumulator, czy baterię akumulatorów, czy kręci wiatraczkiem chłodzącym użytkownika.
    literatura:Link.
REKLAMA