Witajcie, dziś krótki temat - kilka fotek z wnętrza TV plazmowego z elektrośmieci oraz demonstracja jakie ciekawe półprzewodniki można ze środka odzyskać początkujący elektronik amator, z naciskiem na diody prostownicze i tranzystory. Telewizor z tematu okazał się mieć uszkodzoną matrycę, więc skorzystałem z okazji i wylutowałem z niego garść (dosłownie - jedną szufladkę 'patrol') części. Zobaczmy, co można z takiego TV wylutować za darmo.
Wnętrze PS50C450B1W
Telewizor trafił do mnie już bez nóżki i bez pilota.
Krótki test przed złomowaniem - dwa duże pasy pionowe na matrycy:

Informacje, złącza:

Śrubek trochę jest, mam do tego mini-wkrętareczkę ładowaną z USB:

Elektronika; widać osobne PCB, zasilacz, płyta główna, logika itd:

Oprócz PCB ze środka można odzyskać całkiem długie i użyteczne przewody:

jak i głośniki:

Jeśli chodzi o PCB, to skupiłem się tylko na tych z elementami mocy w THT:

Zaraz zobaczymy co z nich wymontowałem, ale jeszcze tylko dwa zdjęcia filtrów przeciwzakłóceniowych z wejścia sieciowego, które mi się spodobały:

Wylutowywałem moją stacją lutowniczną KSGER i pomagałem sobie odrobiną topnika. Niektóre luty na polach masowych wymagały nieco dłuższegog grzania a dodatkowo czasem musiałem też grzać "od góry PCB" bo tam utykała nóżka po drugiej stronie otworu w trakcie wyciągania - od strony komponentów, nie ścieżek)
Tytułowe "darmowe IGBT" - są to wszystkie półprzewodniki w tego typu obudowach z tego TV, pominąłem natomiast np. mostek prostowniczy:

Oto niekompletny spis tego co się udało w środku znaleźć:
Diody prostownicze:
- STTH12R06FP
- STTH1004FP
- RF1501
- RD2006
- FMX22S
- SFF1006G
- FFPF20UP60DN

MOSFET:
- STK1820
- FQP33N10

IGBT:
- RJP30E2
- 30F123
- RJP63F3

Bardzo dużo komponentów na większe prądy i przede wszystkim szybkich (IGBT i MOSFETy o szybkiej zdolności przełączania). MOSFETy też o niskich rezystancjach w stanie otwarcia (RdsOn). Nieźle.
Podsumowanie
Rzeczywiście udało uzyskać trochę półprzewodników o niezłych parametrach - zarówno diody szybkie, tranzystory MOSFET, jak też i IGBT. Często po kilka sztuk, nawet po 3, 4. Tych IGBT RJP30E2 to chyba nawet z 5. W sam raz do eksperymentów oraz do jakiegoś DIY, może będzie z tego jakaś przetwornica, albo sztuczne obciążenie? Albo chociaż zabawka - lampa plazmowa bądź "grający łuk elektryczny"?
Temat był krótki, ale mam nadzieję, że kogoś zainteresował. Macie jakieś pomysły co można by na tych częściach zrobić? Czy ktoś też w podobny sposób zbiera tranzystory MOSFET i IGBT?
Na koniec tylko dodam, że jeśli dostaniemy 'rozbitka' z uszkodzoną matrycą to warto jest też rozważyć po prostu sprzedaż całych modułów PCB ze środka. Jak mamy czas i miejsce, to możemy zarobić i jeszcze komuś pomóc. Ja nie miałem w tej sytuacji tego komfortu, a dla mnie po tym telewizorku zostało to co w spoilerze:
A, i w środku oczywiście było więcej ciekawych komponentów, a nawet jakieś przekaźniki i oczywiście wielkie radiatory, ale tego tu nie opisywałem.
Cool? Ranking DIY