Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung

p.kaczmarek2 18 Oct 2022 13:29 3828 26
Relpol
  • Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung
    Witajcie, dziś krótki temat - kilka fotek z wnętrza TV plazmowego z elektrośmieci oraz demonstracja jakie ciekawe półprzewodniki można ze środka odzyskać początkujący elektronik amator, z naciskiem na diody prostownicze i tranzystory. Telewizor z tematu okazał się mieć uszkodzoną matrycę, więc skorzystałem z okazji i wylutowałem z niego garść (dosłownie - jedną szufladkę 'patrol') części. Zobaczmy, co można z takiego TV wylutować za darmo.

Wnętrze PS50C450B1W
    Telewizor trafił do mnie już bez nóżki i bez pilota.
    Krótki test przed złomowaniem - dwa duże pasy pionowe na matrycy:
    Informacje, złącza:
    Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung
    Śrubek trochę jest, mam do tego mini-wkrętareczkę ładowaną z USB:
    Elektronika; widać osobne PCB, zasilacz, płyta główna, logika itd:
    Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung
    Oprócz PCB ze środka można odzyskać całkiem długie i użyteczne przewody:
    jak i głośniki:
    Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung
    Jeśli chodzi o PCB, to skupiłem się tylko na tych z elementami mocy w THT:
    Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung
    Zaraz zobaczymy co z nich wymontowałem, ale jeszcze tylko dwa zdjęcia filtrów przeciwzakłóceniowych z wejścia sieciowego, które mi się spodobały:
    Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung
    Wylutowywałem moją stacją lutowniczną KSGER i pomagałem sobie odrobiną topnika. Niektóre luty na polach masowych wymagały nieco dłuższegog grzania a dodatkowo czasem musiałem też grzać "od góry PCB" bo tam utykała nóżka po drugiej stronie otworu w trakcie wyciągania - od strony komponentów, nie ścieżek)
    Tytułowe "darmowe IGBT" - są to wszystkie półprzewodniki w tego typu obudowach z tego TV, pominąłem natomiast np. mostek prostowniczy:
    Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung
    Oto niekompletny spis tego co się udało w środku znaleźć:
    Diody prostownicze:
    - STTH12R06FP
    - STTH1004FP
    - RF1501
    - RD2006
    - FMX22S
    - SFF1006G
    - FFPF20UP60DN
    MOSFET:
    - STK1820
    - FQP33N10
    IGBT:
    - RJP30E2
    - 30F123
    - RJP63F3
    Bardzo dużo komponentów na większe prądy i przede wszystkim szybkich (IGBT i MOSFETy o szybkiej zdolności przełączania). MOSFETy też o niskich rezystancjach w stanie otwarcia (RdsOn). Nieźle.

Podsumowanie
    Rzeczywiście udało uzyskać trochę półprzewodników o niezłych parametrach - zarówno diody szybkie, tranzystory MOSFET, jak też i IGBT. Często po kilka sztuk, nawet po 3, 4. Tych IGBT RJP30E2 to chyba nawet z 5. W sam raz do eksperymentów oraz do jakiegoś DIY, może będzie z tego jakaś przetwornica, albo sztuczne obciążenie? Albo chociaż zabawka - lampa plazmowa bądź "grający łuk elektryczny"?
    Temat był krótki, ale mam nadzieję, że kogoś zainteresował. Macie jakieś pomysły co można by na tych częściach zrobić? Czy ktoś też w podobny sposób zbiera tranzystory MOSFET i IGBT?
    Na koniec tylko dodam, że jeśli dostaniemy 'rozbitka' z uszkodzoną matrycą to warto jest też rozważyć po prostu sprzedaż całych modułów PCB ze środka. Jak mamy czas i miejsce, to możemy zarobić i jeszcze komuś pomóc. Ja nie miałem w tej sytuacji tego komfortu, a dla mnie po tym telewizorku zostało to co w spoilerze:
    Spoiler:

A, i w środku oczywiście było więcej ciekawych komponentów, a nawet jakieś przekaźniki i oczywiście wielkie radiatory, ale tego tu nie opisywałem.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
  • Relpol
    chemik_16
    Level 25  
    Też od lat u mnie leży zasilacz od plazmy 40", w 3 modułach, po jednym na +,- (HV) i sam centralny moduł przetwornicy. TV brał lekko 700W, tych tranzystorów jest tam po kilkanaście na moduł. Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung Darmowe IGBT, itp. z wnętrza TV plazmowego, PS50C450B1W Samsung
  • Relpol
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Bardzo fajny moduł, choć ja już np. modułów raczej nie chomikuję, bo to zajmuje dużo miejsca.
    Największy plazmowy jaki ja miałem to 50PF7521D/12. - 50". Też dość bogate wnętrze, ale chyba nie aż tak jak to co pokazałeś:
    Trafił do mnie już lata temu, ze śmieci, usterka była dość banalna - kondensatory elektrolityczne (objaw taki, że długo się włącza i raz na wiele prób) - ale i tak po kilku latach go złomowałem, bo nie było na niego chętnych i nie warto było trzymać.
    chemik_16
    Level 25  
    U mnie się tak często złom nie trafia ;) to już leży z 8lat, wiele miejsca nie zajmuje, ale się zebrać do rozlutu jakoś nie moge, zwykłą lutownicą nie ma szans.
    Alpha
    Level 24  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Bardzo fajny moduł, choć ja już np. modułów raczej nie chomikuję, bo to zajmuje dużo miejsca.

Jak wszystko, i ten "kij" ma dwa końce. Pozyskanie elementów z takich modułów wymaga często poświęcenia sporej ilości czasu i kombinowania (w już w szczególności z modułów z plazmy - często płyty są wielowarstwowe i mają ogromne pola masy, które skutecznie odprowadzają ciepło. Ja na takie zabawy do dziś trzymam kolbową lutownicę 100W).
    A nie zawsze (a nawet bardzo często) nigdy tych elementów nie użyjemy. My tracimy czas (najcenniejszą rzecz, jaką mamy!), stosik rośnie, wolnych szufladek zaczyna brakować, gubimy się juz gdzie to upchnęliśmy.... ;). Ale niewątpliwie fajnie jest, podczas gorączki tworzenia nowego DIY, które tym razem na pewno zrewolucjonizuje świat, wysypać taką szyfladkę i przebierać, przebierać.... i wybrać to jedyne, czego szukaliśmy :).
    Trzymanie całych modułów też ma swoje plusy: w szaleństwie rozlutowywania moglibyśmy pozbyć się "peryferiów", które później mogłyby okazać się bardzo cenne (rzadki kwarc w jakimś filtrze, transformator przetwornicy dc/dc, kondensator o niespotykanej wartości pojemności..). A ile mam elementów (US, tranzystory..) z zamazanymi przez czas oznaczeniami? Bez modułu, w którym pracowały, ich identyfikacja staje się niemożliwa.
    I takie oto wątpliwości targają elektroników-hobbystów do końca żywota ;).
    Ja na obecnym etapie skłaniam się bardziej ku trzymaniu całych modułów, a co najwyżej, katalogowaniu co gdzie się znajduje. No, ale to też wymaga czasu... :)
    E8600
    Level 40  
    Kto w dzisiejszych czasach przy obecnych cenach prądu trzyma plazmę?
    Sam dzisiaj wybebeszyłem zbitą Toshibę LED 32". Dość cieki panel z sprawnym podświetleniem krawędziowym myślę wykorzystać jako panel oświetleniowy.
    Film poglądowy :

pawelr98
    Level 39  
    E8600 wrote:
    Kto w dzisiejszych czasach przy obecnych cenach prądu trzyma plamę?

Dalej trzymam Plazmę Pioneera, ładna "Kuro", rocznik 2006, 50" i 1366x768 (HD Ready).

Mi to po prostu szkoda byłoby kupować nowy TV, jak obecny żyje i nie umiera, a na dodatek jest eksploatowany sporadycznie. Jeszcze nie tak dawno to godzinka dziennie na wiadomości, a teraz to nawet i tygodniami bywa nieużywany.
    Olkus
    Level 30  
    Całkiem ciekawie w środku, znacznie więcej ciekawych elementów niż w CRT (choć to też zależy jakich :) ). Z zastosowań to widzę zasilacz impulsowy DIY, naprawę innych zasilaczy czy TV, regulator liniowy HV, stabilizator wysokiego napięcia, zasilacz anodowy do wzmacniacza lampowego :D
    Sam zbieram różne tranzystory i diody, już trochę jest tego w tym takie dosyć nie typowe, aczkolwiek nie z plazmy a bardziej z CRT czy innego sprzętu, plazmy żadnej nie rozbierałem.

Pozdrawiam,
    A.
    E8600
    Level 40  
    pawelr98 wrote:
    Mi to po prostu szkoda byłoby kupować nowy TV, jak obecny żyje i nie umiera

Wiem, że sporo osób pożegnało się ze sprawną plazmą, ze względu na zużycie energii. Taniej było kupić nowszy TV LED są domy gdzie TV chodzi na okrągło.

Olkus wrote:
    Całkiem ciekawie w środku, znacznie więcej ciekawych elementów niż w CRT

Ale charakterystyczny kurz typowy dla wysokiego napięcia podobny.
    Olkus
    Level 30  
    E8600 wrote:
    Ale charakterystyczny kurz typowy dla wysokiego napięcia podobny.

Zawsze można wyczyścić, to nie problem :D

chemik_16 wrote:
    Też od lat u mnie leży zasilacz od plazmy 40", w 3 modułach, po jednym na +,- (HV) i sam centralny moduł przetwornicy. TV brał lekko 700W, tych tranzystorów jest tam po kilkanaście na moduł

Fajny moduł, jest co pozyskiwać :)

Pozdrawiam,
    A.
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    Witam

Przetwornice w zasilaczach starszych płaskich telewizorów często pracują w układzie rezonansowym.

p.kaczmarek2 wrote:
    Trafił do mnie już lata temu, ze śmieci, usterka była dość banalna - kondensatory elektrolityczne (objaw taki, że długo się włącza i raz na wiele prób) - ale i tak po kilku latach go złomowałem, bo nie było na niego chętnych i nie warto było trzymać.

Stosowane w tego typu sprzęcie kondensatory koreańskich producentów nie należą do zbyt trwałych, średni czas życia przy maksymalnej temperaturze pracy 105°C wynosi ok. 3000h. Informację znalazłem na innym forum.

Dobrym źródłem niskonapięciowych tranzystorów MosFet dużej mocy są uszkodzone zasilacze UPS.
    kris8888
    Level 36  
    Alpha wrote:

A nie zawsze (a nawet bardzo często) nigdy tych elementów nie użyjemy. My tracimy czas (najcenniejszą rzecz, jaką mamy!), stosik rośnie, wolnych szufladek zaczyna brakować, gubimy się juz gdzie to upchnęliśmy.... ;)

To prawda, ale w dobie coraz powszechniej używanych płyt indukcyjnych warto trzymać w zapasie kilka porządnych tranzystorów IGBT i mostków prostowniczych. Biorąc pod uwagę stopniowy wzrost cen tych elementów oraz to że coraz częściej w sklepach trafiają się "malowanki". A takie pozyskane z TV plazmowego wiadomo że są na 100% sprawne (po uprzedniej weryfikacji).
    Warto też pozyskiwać wysokonapięciowe kondensatory styrofleksowe bo te też ulegają awarii w płytach indukcyjnych.
    pawelr98
    Level 39  
    E8600 wrote:

Wiem, że sporo osób pożegnało się ze sprawną plazmą, ze względu na zużycie energii. Taniej było kupić nowszy TV LED są domy gdzie TV chodzi na okrągło.

Moja plazma brała jakoś +-300W jak mierzyłem watomierzem.
    Tabliczka z tyłu mówi o 361W.
    Pioneer PDP-5080XA.

Może się to jak najbardziej zgadzać, bo telewizor jest wyposażony we wzmacniacz do głośników zewnętrznych, więc zapewne te 361W uwzględniało pracujący wzmacniacz audio.
    Ja korzystam z amplitunera.

Do czasu OLED-ów to i tak plazma miała jakieś tam zalety, jak ładną czerń.
    Ale teraz jak bardzo rzadko używam telewizora to tym bardziej nie będę wymieniał na nowszy.
    chemik_16
    Level 25  
    Obecne LCD i OLED też sporo ciągną, ale to głównie z racji większych gabarytów i 4K+.
    U mnie wisi nadal 50" 1080p sony z poborem rzędu 40-50W (55W na etykiecie), a dzisiaj TV poniżej 200W to ze świecą szukać ;p
    Oczywiście piszę o najpopularniejszych modelach - czyli takich z najlepszym współczynniku cena/wielkość w danym czasie, teraz jest to coś między 55 a 70"

więc jak ktoś wymieni nieco bardziej eko plazme 40" na 75" LCD to specjalnej zmiany w rachunkach nie zobaczy ;)

Tą moją plazmą co wspomniałem to można było pranie suszyć xD piękny promiennik.
    Przyczyna zgonu - ponoć zwarcie w matrycy.
    kris8888
    Level 36  
    pawelr98 wrote:

Moja plazma brała jakoś +-300W jak mierzyłem watomierzem.

To już całkiem sporo. Zakładając że średnio, dziennie telewizor może być 10h włączony (co wcale nie jest jakimś wielkim wyczynem w wielu domach) to masz 3kWh dziennie a rocznie ponad 1000kWh. To już połowa limitu zużycia "tańszego" prądu😀

Mój 50" TV LED sprzed kilku lat pobiera około 60W przy maksymalnie ustawionym podświetleniu. To jednak dość spora różnica w porównaniu do TV plazmowego.

Z plazmowym telewizorem to teraz już trochę jak z lodówką Minsk. No fajnie działa, fajnie mrozi, jest prawie niezniszczalna i żal się pozbyć, tylko to zużycie prądu..
    SylwekK
    Level 32  
    E8600 wrote:
    Kto w dzisiejszych czasach przy obecnych cenach prądu trzyma plazmę?

Moja plazma Panasonic zakupiona w 2008 roku bije jakością obrazu na głowę większość obecnie sprzedawanych TV, a wiem co mówię i wiem na co zwracać uwagę, bo zajmuję się obróbką obrazu. Wiele osób łapie się na klipy demonstracyjne kręcone i podrasowane pod konkretne wielkie ekrany, a po włączeniu w domu następuje zderzenie z rzeczywistością... Programy ogólnego dostępu nawet w małym ułamku nie są tak dobrej jakości jak demo. Obraz w nowych TV jest jakiś nienaturalnie plastikowy. (plazma jest bardziej miękka i przyjemna dla oka, zbliżona do CRT i nie denerwuje miganiem). Tak, jedni na to nawet nie zwrócą uwagi i mają to gdzieś inni kupują, bo nie mają sensownej alternatywy i się przyzwyczajają. Oczywiście nowe TV nawet te podstawowe modele możliwościami bardzo przewyższają mojego staruszka (nie ma on nawet wejścia USB) za to błyskawicznie się włącza, a pobiera max 150W kiedy ekran jest cały biały i 60 gdy czarny (sprawdzone watomierzem).
    chemik_16
    Level 25  
    No to mój brał 400-500W przy normalnym oglądaniu i niemal 700w przy białym ekranie :).
    Do tego wcale obraz nie był taki przyjemny w oglądaniu - migał właśnie przez co szybko męczył oczy. Szybko się też wypalał statyczny obraz.
    kris8888
    Level 36  
    chemik_16 wrote:

Do tego wcale obraz nie był taki przyjemny w oglądaniu - migał właśnie przez co szybko męczył oczy. Szybko się też wypalał statyczny obraz.

No właśnie zdziwiłem się że SylwekK nie zauważył tego migotania. Bo w TV plazmowym płynna zmiana luminancji każdego "pixela" jest regulowana przez PWM, czyli zapalanie go i gaszenie skokowo od 0% do 100% z odpowiednim wypełnieniem przebiegu w czasie i z konkretną częstotliwością. Nie ma tu wartości pośrednich. Płynność zmiany luminancji załatwia już ułomność ludzkiego oka, które odpowiednio szybko migający punkt świetlny odbiera jako ciemniejszy niż punkt stale włączony. Co prawda częstotliwość tego PWM jest rzędu kilkunastu kHz, ale przy niskim wypełnieniu przebiegu PWM jakiś specyficzny efekt "migotania" może być widoczny.

Nie mam TV plazmowego ale jak czytam o jego wadach to podawany jest właśnie ten efekt migotania. Zalety TV plazmowego oczywiście są też bezdyskusyjne w porównianiu z LCD.
    SylwekK
    Level 32  
    kris8888 wrote:
    zdziwiłem się że SylwekK nie zauważył tego migotania

Przy odświeżeniu 50Hz jak najbardziej miga jak typowy CRT, ale po przełączeniu na 100Hz (co wydaje mi się oczywistym krokiem) obraz jest ok. A PWM sterujący pikselami kilka kHz nie ma szans żeby zauważyć. Poza tym ten model (TH-37PX8EA) ma świetny dźwięk jak na wbudowane głośniki. No w życiu go nie wyrzucę ;-)
    kris8888
    Level 36  
    SylwekK wrote:
    (TH-37PX8EA) ma świetny dźwięk jak na wbudowane głośniki. No w życiu go nie wyrzucę ;-)

No i prawidłowe podejście, też bym go nie wyrzucił i używał tak długo aż się nie zepsuje (tak że już nie da rady go naprawić)
    Choć fakt że trochę mały jak na ówczesne standardy, tylko 37", no i rozdzielczość tylko HD Ready. Instrukcja podaje, że średni pobór to 235W, więc nie wiem jakim cudem zmierzyłeś maksymalnie tylko 150W. Więc to mimo wszystko sporo jak na tak małą przekątną obrazu.
    A tak swoją drogą instrukcja tego TV podaje też że maksymalne odświeżanie to 50i lub 50p, brak opcji 100Hz.

Sam używałem do samego końca CRT Sony 32", 100Hz, PIP, odłączane kolumny, super dźwięk i obraz. Też ciągnąl około 150W. Działał do samego końca, sprzedałem go jakieś 10 lat temu za 100zł. Klient był bardzo zadowolony.
    cefaloid
    Level 33  
    Sam niedawno rozbebeszyłem plazmę Panasonica a tam płyt i tranzystorów / radiatorów było chyba ze 2x tyle.

Wylutowując je od razu zrozumiałem że rynek na tv plazmowe musiał umrzeć. Przecież w porównaniu z LCD to koszt wytworzenia był gigantyczny. A jakość nie taka znowu lepsza...
    SylwekK
    Level 32  
    kris8888 wrote:
    tylko 37", no i rozdzielczość tylko HD Ready. Instrukcja podaje, że średni pobór to 235W, więc nie wiem jakim cudem zmierzyłeś maksymalnie tylko 150W. Więc to mimo wszystko sporo jak na tak małą przekątną obrazu.
    A tak swoją drogą instrukcja tego TV podaje też że maksymalne odświeżanie to 50i lub 50p, brak opcji 100Hz.

HD Ready faktycznie trochę mało na dzisiejsze czasy, ale wolę to - i tak lepsze niż fullHD w większości niowych LCD.
    Ta przekątna była świadomie wybrana - 3m mam od fotela...
    Być może na parametrach domyślnych pobiera 235W, ja zawsze zjeżdżam suwakami aby mieć obraz, a nie bijący po oczach oświetlacz.
    Zapewniam Cię, że jest 100Hz ii działa naczej bym o tym nie pisał :)
    85DanielS
    Level 11  
    Witam!
    Pokdziękowania dla autora!
    Bardzo przydatny post :)

Kiedyś rozbierałem jeszcze sprawnego olbrzyma SAMSUNG koło 60" nie cienki :) 500W!!
    Taki ciężki że samemu nichuchu, obudowany solidną blachą i !pozłacanymi śróbkami!,
    Wszystkie złącza pozłacane, wszystko z ekranami poprzyklejanymi wszędzie.
    szyba z centymetr od matrycy.
    Po zdjęciu obudowy na przktycznie cały tył bebechów...
    na śrudku spora płya z zasilaniem i masa radiatorów... po obu jej stronacz dwie podobne do siebie płyty z baterią kondensatorów
    I kolejną stertą radiatorów(opisane napięcia 210v :) i taśmy i dość sporych przekrojów złącza
    z kążdej strony w każdą stronę... widaj gdzie we\wy, logika itp
    Byłem pod wielkim wrażeniem bo pierwszy raz plazme rozbierałem...
    To co widziałem w środku skojażyło mi sie ze spawarką- ale taką drogą...
    Kunszt technologii i wykonania tłumaczy zkąd te odświerzania i uznanie wśród graczy i nie tylko....
    James596
    Level 22  
    U rodziców do dziś działa plazma Panasonica z 2008 roku. Pomimo żarcia prądu, ten tv jest po prostu...przyjemny w użytkowaniu. Szybko uruchamia się, nie zamula, żwawo zmienia kanały, ma przyzwoity dźwięk. Obraz też jakiś taki przyjemniejszy w porównaniu ze współczesnym LCD i bardziej odporny na źródło o kiepskiej jakości. Trudno mi powiedzieć z czego wynika ten lepszy obraz, ale chyba właśnie z istniejącej czerni, a nie jej namiastki. Fajny tv, oby działał jak najdłużej.

Miałem też styczność z TV w technologii DLP, tzn. 50 calowy Samsung z 2004 roku, HD Ready. Jakość obrazu mocno dyskusyjna, dopiero po zmroku dało się go oglądać.
    kris8888
    Level 36  
    A ja właśnie się zastanawiam czy warto coś wybebeszać dla siebie ze starego 32" LCD Panasonica. Przetwornica niestety na specjalizowanym układzie scalonym mocy, przykręconym wprost do radiatora, brak jakichkolwiej IGBT. Chyba jedynie dla tych kilku kondensatorów, diod, złączy, radiatorów i jakichś rezystorów. W telewizorze padła matryca (chyba), załączam zdjęcia. Swoją drogą zastanawiam się jak to się stało. Najpierw była widoczna tylko około 3mm pionowa czarna kreska przy dolnej krawędzi ekranu. Telewizor przeleżał kilka tygodni w piwnicy (suchej ale nieogrzewanej) i jak go po tym odpaliłem to z takiej malutkiej kreski zrobiło się już coś takiego. Próbowałem coś z tym zrobić, przeczyścić wszystkie złącza sterujące matrycą ale nic nie pomogło. Podgrzewałem nawet punktowo matrycę suszarką. Jakaś dziwna "korozja" struktury matrycy LCD musiała nastąpić. Ciekawe jest to, że te piksele nie są całkowicie martwe, na ich tle (jakby pod nimi) powstaje jakiś obraz. Ale nie jest to też uszkodzenie samego polaryzatora w matrycy bo po wyłączeniu TV nie widać żadnego uszkodzenia.
    Jedyne co mi się przypomniało to ten TV przenosiłem do i z samochodu w czasie silnej ulewy i mimo dobrych zabezpieczeń (folia), być może jakaś wilgoć dostała się pod matrycę i spowodowała tą "korozję".
    James596
    Level 22  
    E8600 wrote:
    Powiem tak chwalimy co posiadamy do czasu jak nie spróbujemy czegoś lepszego.

Jest w domu też nowszy, rzekomo lepszy telewizor. Jest to 55 calowy LG z bieżącego roku. Po zapoznaniu się z nim podtrzymuję wersję, że plazma jakaś przyjemniejsza. LG na materiałach wysokiej jakości daje radę, ale przy programach z niższą rozdzielczością/bitrate jest to mocno uwydatnione. No i gdy się dopatrzeć, to na białym tle widać lekkie "chmurki" podświetlenia...